home design 800Χ400

Λάρισα: Επί τάπητος η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Τι είπε ο Πουλάς

Οι εισηγητές στο συνέδριο αναδεικνύουν -στο πλαίσιο συζήτησης με τους παραγωγικούς φορείς- τις μεγάλες προκλήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα

Τον φάκελο της αγροτικής ανάπτυξης άνοιξε σήμερα το απόγευμα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στο πλαίσιο του τρίτου περιφερειακού συνεδρίου, που διεξάγεται στη Λάρισα.

Με φόντο το ράλι στις τιμές της ενέργειας και τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, που θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα των παραγωγών να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, οι εισηγητές στο συνέδριο αναδεικνύουν -στο πλαίσιο συζήτησης με τους παραγωγικούς φορείς- τις μεγάλες προκλήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα.

Τις στρατηγικές προτεραιότητες παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας την κεντρική εισήγηση του συνεδρίου, παρουσίασε τις στρατηγικές προτεραιότητες για τη στήριξη του κλάδου και το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα.

Εξάλλου, όπως έχει τονίσει ο κ. Ανδρουλάκης σε συναντήσεις του με εκπροσώπους των αγροτών, η θωράκιση του αγροδιατροφικού τομέα απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια αποτελεί προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Επίσης, αποτελεί βασικό άξονα για την περιφερειακή ανάπτυξη και την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής οικονομίας, που θα διασφαλίσει την επισιτιστική επάρκεια της χώρας. Η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τομέα του τουρισμού μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσει το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών.

Ήδη το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων για την άμβλυνση των προβλημάτων που έχει συσσωρεύσει στον αγροτικό κόσμο το ράλι στις τιμές ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, έχει προταθεί η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, η κάλυψη του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών για το μέρος που οφείλεται στην ακριβή ενέργεια, η επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του θεματικού συνεδρίου για την αγροτική ανάπτυξη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ξενοδοχείο Divani, πραγματοποιούνται θεματικές παρεμβάσεις, που θα αφορούν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τους συνεταιρισμούς, τις ενεργειακές κοινότητες, την κλιματική αλλαγή, την υπεραξία των αγροδιατροφικών προϊόντων κ.ά.

Η ομιλία Πουλά

Ο βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος για θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς ανέφερε στην τοποθέτησή του:

«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα στη Λάρισα, στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, μαζί με εσάς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις για τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας και πώς αυτά μπορούν να βρουν βιώσιμες λύσεις και απαντήσεις, αλλά και για το πως προσβλέπουμε να οργανωθεί η Γεωργία στο άμεσο μέλλον απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της κλιματικής, επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης.

Ο Πρόεδρος μας Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει σήμερα τις στρατηγικές προτεραιότητες για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα.

Έχοντας πάρει τη σκυτάλη ως υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και προερχόμενος και εγώ από την Αργολίδα, μία περιοχή η οικονομία της οποίας βασίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην αγροτική παραγωγή, γνωρίζω τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας και τα οποία προσπαθούμε καθημερινά να αναδεικνύουμε μέσα και έξω από τη Βουλή ασκώντας εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση, πιέζοντας την να δώσει λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα.

Έχουμε καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες όπως είναι η ανυπαρξία διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες για τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ, , τα προβλήματα του ΟΣΔΕ, η ανάγκη έγκαιρης καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για ζημιές που συμβαίνουν λόγω της κλιματικής κρίσης, η αντιμετώπιση του τεράστιους κόστους παραγωγής, η ανάγκη λήψης μέτρων για το κόστος της ενέργειας, η προστασία των συνδεδεμένων ενισχύσεων, η λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, η έλλειψη εργατών γης, τα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος των νέων αγροτών, της βιολογικής γεωργίας, τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και των αλιέων αλλά και όλων των κλάδων της αγροτικής οικονομίας.

Μάλιστα το Φεβρουάριο καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση με την οποία αναδείξαμε την προχειρότητα της κυβέρνησης στην εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, την έλλειψη πρόνοιας για τον αγροτικό τομέα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και την ανεπάρκεια των μέτρων που ανακοίνωσε αλλά ποτέ επί της ουσίας δεν έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του υπέρογκου κόστους της ενέργειας και των αγροτικών εφοδίων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2021, να ανακοινώνει μέτρα ύψους 80 εκ ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα και την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου τα οποία ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί.

Τον Μάρτιο η κυβέρνηση εξήγγειλε νέα μέτρα για το υπέρμετρο κόστος της ενέργειας τα οποία επίσης δεν έχουν εφαρμοστεί ενώ τα ποσά επιστροφών που ανακοινώθηκαν τόσο για την ρήτρα αναπροσαρμογής ρεύματος (50 εκ ευρώ) όσο και του ΕΦΚ Πετρελαίου κίνησης (60 εκ ευρώ) υπολείπονται κατά πολύ των αυξήσεων των τιμών που πλήρωσαν και πληρώνουν οι αγρότες.

Επισημαίνεται ότι από τις επιστροφές αυτές είχε εξαιρεθεί σημαντικό μέρος αγροτών.

Τον Μάιο του 2022 και κάτω από την επέλαση της αισχροκέρδειας στις τιμές ενέργειας ανακοινώθηκαν πάλι από την κυβέρνηση για τρίτη φορά ειδικότερα μέτρα για μείωση των επιπτώσεων από το αυξημένο κόστος της ενέργειας.

Παρά την αναφορά στη σχετική ανακοίνωση ότι τα μέτρα της τρίτης εξαγγελίας αφορούν και τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή τους παραγωγούς αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, κανένα μέτρο δεν εξειδικεύθηκε στην στήριξη της γεωργικής παραγωγής και μάλιστα σε μία περίοδο που είναι κρίσιμη γιατί συμπίπτει με την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου του 2022.

Το μόνο μέτρο που εφαρμόσθηκε πριν το Πάσχα αφορούσε στο κόστος ενίσχυσης των ζωοτροφών (2% επί του τζίρου) για το 2021 με προβλήματα στον τρόπο εφαρμογής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές από 13% σε 6% δεν είχε πρακτικά καμία επίπτωση στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Δυστυχώς όμως αυτό που βλέπουμε και εσείς και εμείς είναι η αδράνεια και η αναβλητικότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα στην πράξη, αλλά περιορίζεται στη διαχείριση μίας κατάστασης χωρίς όραμα και χωρίς πρόγραμμα.

Έτσι, επί δέκα μήνες συνεχώς εξαγγέλλει μέτρα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας αλλά καμία από τις ενισχύσεις για την ακρίβεια της ενέργειας και των εφοδίων δεν έχει φθάσει ακόμη στους ίδιους.

Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, χρειάζεται μία πολίτική δύναμη που μπορεί να συμμετέχει με εφαρμόσιμες προτάσεις στον διάλογο για την γεωργία του μέλλοντος.

Που έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιλύσει προβλήματα και που έχει στηρίξει στην πράξη τον αγροτικό κόσμο ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και να ενδυναμώσουμε την τοπική παραγωγή.

Αυτή θα είναι η ισχυρή απάντησή μας στην εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας.

Πρέπει ο αγροτικός τομέας της χώρας να σταθεί στα πόδια του με αξιοπρέπεια, με στήριξη από την Πολιτεία προκειμένου να αποτελέσει στήριγμα και πυλώνα της οικονομίας μας υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν άμεσα, τώρα, ριζικές αλλαγές, με βάση ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και πράσινης ανάπτυξης.

Φίλες και φίλοι,

Η Παράταξή μας διαχρονικά ήταν και εξακολουθεί να είναι κοντά στους αγρότες και τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Έχουμε δεσμούς ισχυρούς και αυτό το έχουμε αποδείξει όχι με λόγια αλλά με πράξεις και έργα.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ο αγροτικός τομέας αποτελεί προτεραιότητα και πιστεύουμε ακράδαντα στην σημαντική συμβολή του στην οικονομική ζωή της χώρας.

Είμαστε και θα είμαστε δίπλα σας και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα σας για τη βελτίωση της ζωής σας και τη διασφάλιση του μέλλοντος και της προοπτικής σας».

Σχόλια

Exit mobile version