home design 800Χ400

Γιατί 16 χάλκινοι πίνακες έχουν για το Άργος την ίδια αξία που έχουν τα μάρμαρα για τον Παρθενώνα

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών αναμένει με αγωνία την επιστροφή των πινάκων στην πόλη που τους “γέννησε”.

Χθες  Τετάρτη 29 Ιουνίου εγκαινιάσθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών  η περιοδική έκθεση με τίτλο «Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.».

Στα εγκαίνια παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Άργους Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος, Θοδωρής Οικονόμου, Χρήστος Πετσέλης, Μάριος Ρέσκος και Παναγιώτης Σχοινοχωρίτης.

Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα σημαντικότατο εύρημα που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας (πρώην Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) τα έτη 2000-2001 σε ένα οικόπεδο του Άργους (οδός Κορίνθου 48). Στην έκθεση εκτίθενται 16 χάλκινοι πίνακες με το ανάλογο εποπτικό υλικό. Χρονολογούνται κυρίως στις πρώτες δεκαετίες του 4ου αι. π.Χ. και καταγράφουν τις καταθέσεις ή αναλήψεις χρημάτων και ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων που έκαναν διάφορα σώματα αρχόντων για να καλύψουν τις θρησκευτικές, διοικητικές και στρατιωτικές ανάγκες της πόλης.

Ο Δήμος  Άργους Μυκηνών αναμένει με αγωνία την επιστροφή των πινάκων στην πόλη που τους “γέννησε” καθώς έχουν για το Άργος την ίδια αξία που έχουν τα μάρμαρα για τον Παρθενώνα, διότι σφραγίζουν την αδιάλειπτη παρουσία της αρχαιότερης διαρκώς κατοικούμενης πόλης στην Ευρώπη!

Η έκθεση αποτελεί συνεργασία του Επιγραφικού Μουσείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Πληροφορίες:

  • Επιγραφικό Μουσείο – Τοσίτσα 1, Αθήνα – Αίθουσα 9
  • Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου 2022 ως 15 Ιανουαρίου 2023.
  • Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη – Δευτέρα 8.30 – 15.30. Τρίτη κλειστά.

«Ευρήματα που θα κινήσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον»

Ο αντιδήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος αναφερόμενος στην έκθεση που γίνεται στο Επιγραφικό Μουσείο σημειώνει:

«Στα εγκαίνια μιας συγκλονιστικής έκθεσης για την ιστορία του Άργους είχαμε τη χαρά και τη συγκίνηση να παρευρεθούμε χθες το βράδυ στο Επιγραφικό Μουσείο Αθήνας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη και του Γ.Γ. Γιώργου Διδασκάλου.

Στην έκθεση φιλοξενείται μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών που όταν εκτεθεί στο σύνολο της θα κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Στα χθεσινά εγκαίνια είχαμε τη χαρά να μας ξεναγήσει ο ίδιος ο μελετητής της, πρώην Διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου Χαράλαμπος Κριτζάς, επιγραφολόγος, ειδικός στην επιγραφική και άριστος γνώστης της αρχαιολογίας και της ιστορίας του Άργους ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη, την ερμηνεία, τη χρονολόγηση και την ένταξή τους στο ιστορικό πλαίσιο του Άργους του α’ μισού του 4ου αι. π.Χ. και να είναι παρούσα η προϊσταμένη της εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και τότε υπεύθυνη της ανασκαφής κα Άλκηστις Παπαδημητρίου.

Πρόκειται για ένα μοναδικό σύνολο χαλκών ενεπίγραφων πινάκων που αποτελούσαν μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας. Οι 136 στο σύνολο τους πίνακες βρέθηκαν πριν 22 χρόνια στο οικόπεδο Σμυρναίου, στην οδό Κορίνθου στο Άργος, και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή της πόλης, τους δημοκρατικούς θεσμούς και πλήθος άλλων πληροφοριών, από το τέλος του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 4ου αιώνα.

Θα ήθελα να παροτρύνω τα σχολεία μας από το Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο του 2023 να βάλουν στο πρόγραμμα τους την επίσκεψη στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών ώστε να θαυμάσουν από κοντά τον αρχαιολογικό μας πλούτο.

Η παρουσίαση τους στο Αρχαιολογικό μουσείο του Άργους θα είναι ο επόμενος σημαντικός σταθμός έως την δημιουργία του Επιγραφικού Μουσείου στο Άργος που σε λίγες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις…»

Σχόλια

Exit mobile version