home design 800x400

home design 1170Χ320

Οι Έλληνες εμπιστεύονται τις τοπικές τους εφημερίδες σε ποσοστό 55%

Πώς είδε το  iMEdD την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Reuters. Η επόμενη μέρα του περιφερειακού Τύπου
Εφημερίδα

Τοπικό και περιφερειακό Τύπο εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες. Αυτός είναι ο τίτλος της αναφοράς του το  iMEdD (incubator for Media Education and Development), αναφερόμενο στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Digital News Report).

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα σχετικά με το ποιο μιντιακό brand εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες, οι ερωτηθέντες απάντησαν τις τοπικές τους εφημερίδες σε ποσοστό 55%. Είναι η πρώτη φορά που ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος ξεπερνά σε ποσοστό αξιοπιστίας Μέσα πανελλαδικής εμβέλειας. Το 2021, οι τοπικές εφημερίδες βρίσκονταν στην 4η θέση της λίστας των πιο αξιόπιστων ελληνικών ΜΜΕ, ενώ το 2020 δύο θέσεις χαμηλότερα (6η θέση).

Το δημοσίευμα του iMEdD που αναφέρεται στα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Digital News Report), αναφέρει:

«Τη μείωση της εμπιστοσύνης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παγκοσμίως καταγράφει φέτος η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Digital News Report).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 42η θέση στο σύνολο 46 χωρών όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις ειδήσεις και στην τελευταία θέση αναφορικά με την πεποίθηση πως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ανεξάρτητα από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μόλις το 7% του δείγματος των ερωτηθέντων πιστεύει πως τα ελληνικά ΜΜΕ είναι ελεύθερα από αθέμιτες πολιτικές επιρροές και μόνο το 8% θεωρεί πως δεν συντάσσονται με επιχειρηματικά συμφέροντα. Η αίσθηση της αδιαφάνειας στην παραγωγή των ειδήσεων φέρνει την Ελλάδα τελευταία, ύστερα από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης – που συμπεριέλαβε την Ελλάδα το 2016 – εμφανίζουν παραδοσιακά χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης στα ελληνικά ΜΜΕ. Φέτος, μόνο το 27% των ερωτηθέντων απάντησε πως εμπιστεύεται τις ειδήσεις, ποσοστό 5 μονάδες χαμηλότερο από πέρυσι. Το ίδιο ποσοστό εμπιστοσύνης στις ειδήσεις σημειώνουν χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ταιβάν.

Στο ερώτημα, ωστόσο, για το ποιο μιντιακό brand εμπιστεύονται περισσότερο, οι ερωτηθέντες απάντησαν τις τοπικές τους εφημερίδες σε ποσοστό 55%. Είναι η πρώτη φορά που ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος ξεπερνά σε ποσοστό αξιοπιστίας Μέσα πανελλαδικής εμβέλειας. Το 2021, οι τοπικές εφημερίδες βρίσκονταν στην 4η θέση της λίστας των πιο αξιόπιστων ελληνικών ΜΜΕ, ενώ το 2020 δύο θέσεις χαμηλότερα (6η θέση).

Τα στοιχεία της έκθεσης για την Ελλάδα για το 2022 βασίζονται σε διαδικτυακή δημοσκόπηση δείγματος 2.004 ατόμων, η οποία πραγματοποιήθηκε από τα τέλη του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, στην επικαιρότητα βρισκόταν η μετάλλαξη της Όμικρον, ενώ η εισβολή στην Ουκρανία δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί».

Το  iMEdD και τα Local News

Το  iMEdD (incubator for Media Education and Development) επιχειρεί μια νέα πρωτοβουλία, τα Local News, για την οποία αναφέρει:

«Τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης καταγράφουν και αποτυπώνουν παγκοσμίως την καθημερινότητα του τόπου τους κατά τρόπο ουσιαστικότερο και αμεσότερο από αυτόν των Μέσων εθνικής εμβέλειας. Ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το περιβάλλον, η αυτοδιοίκηση ή  η οικονομία καλύπτονται μέσα από το πρίσμα και τις ανάγκες της εκάστοτε κοινότητας. Έτσι, ο τοπικός Τύπος συγκροτεί μια τοπική δημόσια σφαίρα και μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων, που είναι απαραίτητη για τη δημοκρατική ανάπτυξη κάθε τόπου.

Η ανάγκη επιβίωσης και προοπτικής των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ στην Ελλάδα, ώθησε το  iMEdD (incubator for Media Education and Development) να επιχειρήσει μια νέα πρωτοβουλία, τα Local News. Έχοντας στον πυρήνα της αποστολής του την προώθηση της ποιοτικής, ανεξάρτητης και συνεργατικής δημοσιογραφίας, το iMEdD στοχεύει να αναδείξει όχι μόνο την αξία της τοπικής είδησης, αλλά την προοπτική και την βαρύτητα που έχει για την ποιότητα της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Στο επίκεντρο βρίσκονται πάντα οι τοπικοί δημοσιογράφοι, που μεταφέρουν την είδηση και αναλύουν τα γεγονότα.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την μακροχρόνια προσπάθεια, που μόλις ξεκίνησε, δεν είναι άλλο από την καταγραφή των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ της Ελλάδας με στόχο τη δημιουργία ενός ευρετηρίου τοπικών και περιφερειακών Μέσων. Στο επίκεντρο του μελλοντικού σχεδιασμού του iMEdD, βρίσκεται η ενίσχυση της συνεργατικής κουλτούρας και η δημιουργία μιας ενεργής και δραστήριας κοινότητας δημοσιογράφων με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για τη δημιουργία δημοσιογραφικού περιεχομένου».

Η επόμενη μέρα του περιφερειακού Τύπου

Την πρώτη δημοσιογραφική συζήτηση στην Θεσσαλονίκη με τίτλο «Η επόμενη μέρα του περιφερειακού Τύπου» πραγματοποιεί το iMEdD (incubator for Media Education and Development), στο πλαίσιο της νέας του πρωτοβουλίας Local News για την ενίσχυση της ορατότητας του περιφερειακού Τύπου στην Ελλάδα.

Η αξία της τοπικής είδησης, η προοπτική των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά και οι διεθνείς πρακτικές του εξωτερικού θα αποτελέσουν βασικούς άξονες της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022, 12:00 – 17:00, στο Ύψιλον (Εδέσσης 5) στη Θεσσαλονίκη.

Η συζήτηση απευθύνεται μόνο σε δημοσιογράφους και είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis