Πολιτική θέση πήρε ο Σύλλογος Καθαριστών Σχολείων Αργολίδας για ένα θέμα που αφορά τις καταγγελίες εργαζομένων ΟΤΑ στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ναυπλιέων και το οποίο έχει πυροδοτήσει κόντρα μεταξύ της δημοτικής αρχής και παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Παρότι το θέμα δεν αφορά άμεσα τους ίδιους, με ανακοίνωσή τους παίρνουν θέση υπέρ του δήμου Ναυπλιέων, ανατρέχοντας στη δική τους εμπειρία από τη συνεργασία με τη δημοτική αρχή Κωστούρου. Μάλιστα δεν περιορίζονται εκεί αλλά καταφέρονται κατά του γειτονικού Δήμου Άργους – Μυκηνών, κατηγορώντας τον για αναλγησία.
Η ανακοίνωση των καθαριστών σχολείων
Όπως σημειώνει ο Σύλλογος Καθαριστών Σχολείων Αργολίδας:
«Σε σχέση με την αντιπαράθεση που έχει ανακύψει μεταξύ της αντιπολίτευσης και δημοτικής αρχής, με αφορμή τη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων, η συνδικαλιστική μας οργάνωση επιθυμεί να παρέμβει και να μεταφέρει την ακριβή εικόνα, ώστε να μην πραγματοποιούνται «ναυμαχίες» άνευ αντικειμένου στην…εμποτισμένη με απορρυπαντικά ποδιά των σχολικών καθαριστριών.
Το Σεπτέμβριο του 2020, μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων όλης της χώρας, με απόφαση του Υπ. Εσωτερικών καταρτίστηκαν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, αφήνοντας πίσω στο παρελθόν τις δουλικές συμβάσεις μίσθωσης έργου.
Για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες αποκτήσαμε εργασιακά δικαιώματα και πρόσβαση σε πρόνοιες και παροχές που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν αυτονόητες για τον κλάδο μας. Είναι γεγονός ότι εξαιτίας αυτής της ανέλπιστης (πλην όμως θετικής) εξέλιξης, οι δημοτικές αρχές όλης της χώρας δεν ήταν προετοιμασμένες για να ανταποκριθούν άμεσα στις νέες υποχρεώσεις που δημιουργούνταν απέναντι στο εργατικό δυναμικό.
Γενικά επικρατούσε σύγχυση ως προς τα όρια των δικαιωμάτων μας και απαιτήθηκαν διευκρινιστικές εγκύκλιοι αλλά και παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για να αποσαφηνιστεί το καθεστώς απασχόλησής μας, τα όρια των δικαιωμάτων μας και των υποχρεώσεων των δήμων.
Μία από αυτές τις υποχρεώσεις ήταν και η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, για τη χορήγηση των οποίων απαιτούνταν μελέτη του Τεχνικού Ασφαλείας και νέα διαδικασία προμήθειας αυτών. Ως σωματείο συζητήσαμε με τη δημοτική αρχή το συγκεκριμένο ζήτημα και σε σχετικά σύντομους χρόνους ολοκληρώθηκε η χορήγηση των ΜΑΠ στο σύνολο του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων.
Για την ακρίβεια παραλάβαμε το υλικό τον Μάρτιο του 2021 και επειδή το σχολικό έτος έληγε μόλις λίγους μήνες αργότερα, το σχετικά αχρησιμοποίητο υλικό αξιοποιήθηκε και το Σεπτέμβριο που αναλάβαμε και πάλι καθήκοντα για το διδακτικό έτος 2021-2022.
Για το έτος 2022, κατόπιν συνεννόησης και με τον Τεχνικό Ασφαλείας, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι αφενός τα προηγούμενα ΜΑΠ που χορηγήθηκαν δεν είχαν φθορές, αφετέρου ότι στο δικό μας τον κλάδο η έναρξη των συμβάσεων άρχεται με το διδακτικό και όχι με το ημερολογιακό έτος, αποφασίστηκε να χορηγηθούν το Σεπτέμβριο του 2022, στο σύνολο του προσωπικού (υφιστάμενου και ενδεχομένως νέου). Στόχος και δικό μας αίτημα ήταν να συγχρονιστεί η χορήγηση των ΜΑΠ με την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας μας στην έναρξη κάθε νέου διδακτικού έτους.
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα και γενικά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η υφιστάμενη δημοτική αρχή ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στις υποχρεώσεις της προς το προσωπικό σχολικής καθαριότητας, επιδεικνύοντας ανθρώπινο πρόσωπο.
Ως συνδικαλιστική οργάνωση έχουμε αντιπαρατεθεί αρκετές φορές με τη Δημοτική Αρχή. Η φύση και η αποστολή της οργάνωσης μας είναι διεκδικητική και μαχητική υπέρ των συμφερόντων των μελών μας.
Το γεγονός ότι φέτος με αυτοχρηματοδότηση ο Δήμος Ναυπλιέων επέκτεινε το ωράριο των σχολικών καθαριστριών από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, είναι κάτι που μόνο στα θετικά μπορούμε να καταλογίσουμε. Και εμείς τις αλήθειες θα τις λέμε. Όσοι ψάχνουν για αρνητικό παράδειγμα ας στρέψουν το βλέμμα τους στον παρακείμενο Δήμο Άργους. Εκεί που η αναλγησία κάνει πάρτι…»