Να επιστρέψουν πίσω στο Άργος οι ιστορικοί χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες, που δημιουργήθηκαν στην πόλη και δίνουν στοιχεία για την οικονομική ζωή του τόπου κατά το πρώτο μισό του 4ου π.Χ αιώνα, ζητά ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος.
Οι χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες μεταφέρθηκαν στο Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα, αμέσως μετά την ανεύρεσή τους στο Άργος πριν 22 χρόνια, και η μελέτη τους ανατέθηκε στον εξέχοντα επιγραφολόγο και επίτιμο Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, Χαράλαμπο Κριτζά.
Την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά επίσημα στο κοινό, στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Οι χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους– Το οικονομικό αρχείο της πόλης τον Άργους στο α΄ μισό τον 4ου αι. π.Χ.», που θα πραγματοποιηθούν στο Επιγραφικό Μουσείο, ενώ την τιμητική τους είχαν και στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 16 Μαΐου, οπότε και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των επισκεπτών στην έκθεση από τον ίδιο τον Χαράλαμπο Κριτζά, που τους μελέτησε και έφερε στο φως τον πλούτο των πληροφοριών τους.
Δ. Καμπόσος: “Η θέση των χάλκινων πινακίδων είναι στο Μουσείο του Άργους”
“Να προβλεφθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού η δημιουργία ειδικής πτέρυγας για τις ενεπίγραφες χάλκινες δέλτους στο νέο Μουσείο του Άργους, που φτιάχνεται στο κέντρο της πόλης”, επεσήμανε σε δηλώσεις του στο “anagnostis.org” ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος.
Αν και φανερά καταπονημένος, λόγω της ασθενείας του από τον κορωνοϊό, ο δήμαρχος άστραψε και βρόντηξε και μόνο στην ιδέα να μην επιστρέψουν στο Άργος τα ιστορικά κειμήλια.
“Το Άργος δεν έχει την πολυτέλεια να μοιράζει δεξιά και αριστερά ιστορικά κειμήλια, που μπορούν να φέρουν επισκέπτες στην πόλη” τόνισε προσθέτοντας ότι “Καλά θα κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού να μην έχει “δεύτερες σκέψεις” στο μυαλό του. Αν η θέση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης άλλο τόσο και οι ενεπίγραφοι χάλκινοι πίνακες αυτοί πρέπει να επιστρέψουν και να εκτίθενται στο Μουσείο του Άργους”.
Από την πλευρά τους η Επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, Ελισάβετ Σπαθάρη και η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Άλκηστις Παπαδημητρίου, έγραψαν στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης στο Επιγραφικό Μουσείο: “Το Άργος ως λιμάνι αιώνιας επιστροφής και το νέο αρχαιολογικό του μουσείο, που θα ανοίξει τις πύλες του σύντομα, έχουν ήδη ετοιμαστεί για την υποδοχή των δέλτων της ιστορίας τους.”
Μένει να δούμε αν το αίτημα από το Δημήτρη Καμπόσο της γρήγορης επιστροφής των χάλκινων ενεπίγραφων πινάκων του Άργους γίνει πραγματικότητα, καθώς το νέο Μουσείο της πόλης θα είναι και με αυτή την προσθήκη ένας σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών.