home design 800x400

home design 1170Χ320

Οι χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους εκτίθενται στην Αθήνα

Την έκθεση που θα γίνει στο κτήριο του Επιγραφικού Μουσείου θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Οι χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους (3)

Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Οι χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους – Το οικονομικό αρχείο της πόλης τον Άργους στο α΄ μισό τον 4ου αι. π.Χ.» θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022, ώρα 20.00 στο κτήριο του Επιγραφικού Μουσείου, Τοσίτσα 1 στην Αθήνα.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου 2022 έως 15 Ιανουαρίου 2023.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ. 2108847577 • [email protected].

Οι χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους (1)
Φώτο: fb

Η δημοκρατική ωδή του Άργους

Πόσα μυστικά κρύβει στον κόρφο της η αρχαιότητα; Πότε και σε ποιόν αποφασίζει να τα φανερώσει; Και τι απογίνονται, όταν ξαναπάρουν μορφή στον κόσμο των ανθρώπων;

Είκοσι δύο χρόνια πριν οι αρχαίοι θεοί ακούμπησαν στα χέρια μας μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών στο Άργος. Λίθινες κιβωτοί της μνήμης γεμάτες από χάλκινες σελίδες της ιστορίας αυτής της πολύπαθης πόλης άνοιξαν μπροστά στα μάτια μας και άφησαν τον αρχαίο κόσμο να μιλήσει.

Οι χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους (3)
Φώτο: fb

Με αγωνία, ευθύνη και γνώση καταφέραμε να ανασύρουμε ακέραια τα ευπαθή ευρήματα από τις υγρές τους κρύπτες. Με σεβασμό και δέος απέναντι στη μοναδικότητά τους εμπιστευτήκαμε το βαρύ φορτίο της μελέτης τους στον εξέχοντα ειδικό, τον έλληνα επιγραφολόγο Χαράλαμπο Κριτζά. Με επιμονή, υπομονή και ατέρμονα εργασία ο υπέροχα διακριτικός αυτός επιστήμων αποκρυπτογράφησε τα χτυπημένα στα χαλκώματα μυστικά και είχε την ευτυχία να είναι ο πρώτος που πήρε απάντηση σε επιστημονικά ερωτήματα πολλών ετών.

Σε λίγες μέρες που οι χάλκινες δέλτοι του Άργους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, στο Επιγραφικό Μουσείο, όπου μεταφέρθηκαν αμέσως μετά την ανεύρεσή τους, ολοκληρώνεται ένας κύκλος που περικλείει τις προσπάθειες των δημόσιων λειτουργών για τη σωτηρία και τη μελέτη των μοναδικών αυτών πρωτότυπων αρχαίων γραπτών πηγών αλλά και την γνωστοποίηση της ιστορικής τους αλήθειας.

Ο πλούτος των πληροφοριών που η σπουδή του Χαράλαμπου Κριτζά έφερε στο φως πρέπει τώρα να γίνει κτήμα της ανθρωπότητας. Η ιστορία της πόλης του Άργους, όπως αυτή ξαναγράφεται στις δωρικές χαράξεις των χάλκινων δέλτων αποτελεί μία ωδή στους δημοκρατικούς θεσμούς και ιδιαίτερα στη διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Αυτή τη μοναδική ιστορική στιγμή έχουμε τώρα το χρέος να την αναδείξουμε σε διαχρονικό μήνυμα της πόλης προσφέροντάς της ένα αιώνιο και ασφαλές καταφύγιο αντάξιο του ειδικού της βάρους.

Οι χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους (2)
Φώτο: fb

Ευχαριστούμε θερμά τον εκλεκτό συνάδελφο και αγαπητό φίλο Αθανάσιο Θέμο, διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, που αγκάλιασε τις προσπάθειές μας για τη διάσωση και προβολή του μοναδικού ευρήματος και έγινε για μια ακόμη φορά συνοδοιπόρος μας σε μια άλλη Οδύσσεια, αυτήν της δημόσιας και μαχόμενης αρχαιολογίας.

Το Άργος ως λιμάνι αιώνιας επιστροφής και το νέο αρχαιολογικό του μουσείο που θα ανοίξει τις πύλες του σύντομα έχουν ήδη ετοιμαστεί για την υποδοχή των δέλτων της ιστορίας τους.

Ελισάβετ Σπαθάρη, Επίτιμη Διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού
Άλκηστις Παπαδημητρίου, Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας
(από τον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης)

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Υποτίθεται είχαμε και εμείς επιγραφικό μουσείο, ή είναι η ιδέα μου; Πάντως τώρα δεν έχουμε ούτε το Αρχαιολογικό! Ναι, σε μια απο τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης… Ευτυχώς έχουμε το Βυζαντινό. Αλλά τι να το κάνεις; Ούτε οι αρχαιολογικοί χώροι δεν έχουν ενοποιηθεί. Έρχονται οι επισκέπτες και ψάχνονται μόνοι τους.

newsletter banner anagnostis