Η διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου τέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΕΣΠΑ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Δωδώνη, από το Γενικό Διευθυντή του Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», Ιωάννη Γεώργιζα.
Ο κ. Γεώργιζας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες, εκ μέρους του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, Σταύρου Αργειτάκου, για το έργο που υλοποιείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εστιάζοντας στην κατασκευή των ενδιάμεσων ΣΜΑ, που πραγματοποιείται από το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, λαμβάνοντας υπόψιν τις αδυναμίες άλλων υλοποιήσεων.
Ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου ξεναγήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο λειτουργεί από το 2019 με ευθύνη της εταιρείας ΤΕΡΝΑ.
Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από το Δήμαρχο Δωδώνης και Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρήστο Ντακαλέτση, και το Διευθυντή της Μονάδας, Αριστοτέλη Φραντζή.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου και τους δόθηκε η ευκαιρία για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης ανέφερε ότι η μονάδα επεξεργάζεται πλέον 85.000 τόνους συμμείκτων απορριμμάτων το χρόνο, υπερκαλύπτοντας την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, με μέγιστη δυναμικότητα τους 105.000 τόνους, αφήνοντας υπόλειμμα 39% το οποίο απομακρύνεται με ευθύνη της Περιφέρειας.
Η απομάκρυνση του υπολείμματος βέβαια στην περιοχή συνιστά ένα πρόβλημα, για το οποίο καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να διευθετηθεί η μεταφορά και η εναπόθεσή του σε διάφορα σημεία.
Πέραν τούτου, το εργοστάσιο επιτυγχάνει ικανοποιητικό επίπεδο ανακύκλωσης με την παραγωγή κομπόστ, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, καθώς πρόκειται για μία υπερσύγχρονη μονάδα.
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μείζον και έχει εγείρει πολλές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Περιφερειακή Αρχή και την αντιπολίτευση.