Το 1931 ίσως η οδοντόκρεμα να μην ήταν στις πρώτες προτεραιότητες του πληθυσμού, όμως οι οδοντίατροι είχαν ήδη αρχίσει να συμβουλεύουν για απλές μεθόδους στοματικής υγιεινής. Πρόσφατα δε μας άφησε για το μεγάλο ταξίδι ο Λούης Λάμπρου, το κατάστημα του οποίου υπήρξε πρωτοπόρο και στο θέμα αυτό. Έτσι, το Μάρτιο 1931 οι τοπικές εφημερίδες (εδώ η «Ναυπλιακή Ηχώ») προσθέτουν στις σελίδες τους τη διαφήμιση του καταστήματος Λάμπρου για την οδοντόκρεμα (και στα γαλλικά!) Edel Weiss. Από το 1931 μέχρι σήμερα πέρασαν διάφοροι καιροί, καλοί και δύσκολοι, όμως η επιστημονική γνώση δεν καθυστέρησε, αλλά προχώρησε με άλματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Η δε (οδοντ)ιατρική επιστήμη γνώρισε πραγματικές επαναστατικές εξάρσεις σε ερευνητικούς προσανατολισμούς, σε μεθόδους πρόληψης και ίασης, σε διαδικασίες, εργαλεία και υλικά.
Για το λόγο αυτό, κατά καιρούς, οι επιστημονικές ενώσεις διοργανώνουν συνέδρια στα οποία συζητούνται τα προβλήματα, οι τάσεις, οι νέες μέθοδοι, οι τεχνικές και τα υλικά με τα οποία προσφέρονται υπηρεσίες υγείας. Αποτελούν πλέον παρελθόν τα γιατροσόφια με τα οποία προσπαθούσαμε, σε μαζική κλίμακα σε χωριά και γειτονιές, να «καλμάρουμε» τον πόνο του δοντιού ή να αποφύγουμε την επαφή μας με τον οδοντίατρο. Οι λογικές άλλαξαν, το ίδιο και οι νοοτροπίες. Εκείνο που δεν άλλαξε είναι ο κοινωνικός ρόλος των επαγγελμάτων και των επαγγελματιών υγείας, παρά τις κριτικές που γίνονται. Ο κοινωνικός τους ρόλος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ηθικές και πρακτικές διαστάσεις, της γενικότερης συμμετοχής τους στο κοινωνικό σύνολο.
Με την ευκαιρία αυτή θα θυμίσω, για παράδειγμα, πως ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αργολίδας έχει να επιδείξει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων που από τη μια στοχεύει την επαγγελματική/επιστημονική ενημέρωση και κατάρτιση των μελών του και από την άλλη τη συνεχή επαφή του με την κοινωνία προσφέροντας ατομικά και συλλογικά διάφορες υπηρεσίες. Προγράμματα ενημέρωσης για τη στοματική υγιεινή για παιδιά και ενήλικες στα χωριά της Αργολίδας. Μια μοναδική έκδοση Οδοντιατρικού Συλλόγου στην Ελλάδα για την ιστορία των οδοντιάτρων που παρουσιάστηκε και στο Μέγαρο Μουσικής το 2011 για τα 100 χρόνια της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών. Μια μοναδική εμπειρία σε παιδιά και γονείς με την κινητή μονάδα οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά της οργάνωσης «Φωτεινά Χαμόγελα» με επικεφαλής τον οδοντίατρο κ. Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο, στο πλαίσιο των εργασιών του 41ου Συνεδρίου της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας στο Ναύπλιο το Σεπτέμβριο του 2013.
Σήμερα, μέσα από μια αδιάκοπη πολύχρονη και πολυπρόσωπη κρίση, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αργολίδας συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης των οδοντιάτρων και των πολιτών, διοργανώνοντας ένα ακόμη επιστημονικό συνέδριο με τον ευρηματικό τίτλο: «Όταν η γνώση του χθες συναντά τις υποσχέσεις του αύριο». Τίτλος που εμπεριέχει την ιστορία του επιστημονικού κλάδου, την πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία και τον εμπλουτισμό της με σύγχρονες γνώσεις και τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης που δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη ενός επιστημονικού/επαγγελματικού κλάδου είναι ταυτόχρονη και ταυτόσημη με την κοινωνική. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα, πλούσια από όλες τις απόψεις, που παραδόξως ξεπερνά τις τεράστιες και, μερικές φορές, καταστροφικές καταστάσεις που βιώνει με άλματα προόδου. Έχουμε επίσης την τύχη να ζούμε σε μια πανέμορφη και πλούσια από όλες τις απόψεις Αργολίδα, όπου οι άνθρωποί της και οι επιστημονικές/επαγγελματικές οργανώσεις τους πρωτεργάζονται για την πρόοδό της. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αργολίδας αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα και ευχόμαστε η νέα αυτή προσπάθεια να έχει επιτυχία για το καλό όλων!