home design 800Χ400

Νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Νέα σημαντικά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως κατά τη δεύτερη περίοδο της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, που πραγματοποιήθηκε από 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2021-2025.

Η έρευνα διεξάγεται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, Δρος Αγγελικής Σίμωσι, και του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Lorenz Baumer, υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Καταδυτική έρευνα σε συσσωμάτωμα πάνω σε βράχο/Φωτό: ΥΠΠΟΑ

Τα νέα ευρήματα

Μεταξύ των νέων ευρημάτων που ανέδειξε η αρχαιολογική έρευνα περιλαμβάνονται:

-Μαρμάρινη βάση αγάλματος της οποίας σώζονται και τα δύο γυμνά κάτω άκρα ανθρώπινης μορφής.

-Μαρμάρινο υπερφυσικό κεφάλι ανδρικής γενειοφόρου μορφής, η οποία εκ πρώτης όψεως ταυτίζεται με τον ημίθεο Ηρακλή του τύπου Farnese, του λεγόμενου «Ηρακλή των Αντικυθήρων», και είναι πιθανόν να ανήκει στο ακέφαλο άγαλμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο είχαν ανελκύσει σφουγγαράδες το 1900.

Ανεύρεση μαρμάρινης κεφαλής αγάλματος με εμφανή χαρακτηριστικά προσώπου/Φωτό: ΥΠΠΟΑ
Άποψη της κεφαλής/Φωτό: ΥΠΠΟΑ

-Πλήθος αντικειμένων από την εξαρτία του πλοίου, όπως χάλκινα και σιδερένια καρφιά, καθώς και ο μολύβδινος στύπος ξύλινης άγκυρας, αλλά και μεταλλικές άμορφες μάζες καλυμμένες από σκληρό θαλάσσιο επίπαγο, που κρύβουν τα δικά τους μυστικά, που μόνο με ακτινογραφία μπορούν να εξιχνιαστούν και να εντοπιστούν πιθανές υπάρχουσες συμβολικές παραστάσεις.

Ανεύρεση κεραμικής και χάλκινων αντικειμένων/Φωτό: ΥΠΠΟΑ

Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από τη ανεύρεση δύο ανθρώπινων δοντιών πάνω σε συμπαγές συσσωμάτωμα με ίχνη χαλκού, το οποίο μέσω του  γενετικού υλικού του θα βοηθήσει στο προσδιορισμό του φύλου και άλλων γενετικών χαρακτηριστικών του ανθρώπου, στον οποίο ανήκαν.

Φωτογράφιση συσσωματώματος με εμφανές ανθρώπινο δόντι/Φωτό: ΥΠΠΟΑ
Κοντινή λήψη από ανθρώπινο δόντι σε συσσωμάτωμα/Φωτό: ΥΠΠΟΑ

Οι αρχαιότητες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τα Αντικύθηρα στις εγκαταστάσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Εκτός από τους διευθυντές της έρευνας, στην αποστολή συμμετείχαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βενετίας Carlo Beltrame και η ερευνήτρια του ίδιου πανεπιστημίου Δρ. Elisa Costa, ο Ορέστης Μανούσος και ο Δρ. Isaac Ogloblin, ο συνεργαζόμενος ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Αλέξανδρος Σωτηρίου, ο οποίος διηύθυνε την επιχείρηση πεδίου, οι δύτες Χάρης Μήτρου, Νίκος Γιαννουλάκης και Δημήτρης Ρωμιός.

Παράλληλα, έλαβαν μέρος και τέσσερα έμπειρα στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι Άρης Μαχαιρίδης, Δημήτρης Χατζηασλάν, Δημήτρης Κιώσης και Γιώργος Λυτρίβης.

Προετοιμασία για την ανάσυρση της μαρμάρινης βάσης/Φωτό: ΥΠΠΟΑ

Για τη διεξαγωγή της υποβρύχιας έρευνας και ανασκαφής έγιναν καταδύσεις από εξειδικευμένο προσωπικό, με τη χρήση συσκευών κατάδυσης μεικτών αερίων αλλά και επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας Ηublot, και το ειδικό πλοίο TYPHOON, το οποίο διέθεσε το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Η καταδυτική προσπάθεια υποστηρίχθηκε από το πλήρωμα του Typhoon υπό τον συντονισμό του Αντιναυάρχου ε.α. Αλέξανδρου Παλατιανού και από την ομάδα της Hublot Xplorations με τους Mathias Buttet, Michel Blumenthal, Aloïs Aebischer και Diego Carven ενώ η εποπτεία της έρευνας έγινε από την καταδυόμενη αρχιτέκτονα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αικατερίνη Ταγωνίδου.

Η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης (Εργαστήριο Κρυσταλλογραφίας και Τμήμα Επιστημών της Γης) διέθεσε εργαστηριακό εξοπλισμό για την πραγματοποίηση επιτόπιων αναλύσεων.

Τα νέα σημαντικά ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, κατεδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του βυθού της περιοχής.

Σχόλια

Exit mobile version