home design 800Χ400

Αρκαδία: Ελιά και κλιματική αλλαγή στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

Μείωση της παραγωγής ελαιόκαρπου στην Ελλάδα

Μια σημαντική εκδήλωση με θέμα «Ελιά και κλιματική αλλαγή» διοργάνωσε χθες, Σάββατο 18 Ιουνίου, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε).

Φωτό: fb/Ιωάννης Μαλτέζος

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ιδανικότερο για το θέμα χώρο, το θεματικό πάρκο ελιάς στο ΕΠΑΛ Άστρους, που περιλαμβάνει εντυπωσιακά ελαιόδενδρα αλλά και σπάνια και ανεκτίμητης αξίας εκθέματα.

Φωτό: Κοινότητα Κυνουρίας

Το ζήτημα της ελαιοκομίας στην περιοχή αλλά και συνολικά στην επικράτεια ήταν φυσικά στο επίκεντρο των ενδιαφερουσών ομιλιών, που περιστράφηκαν γύρω από το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την ελαιοπαραγωγή, το «αποτύπωμα» του διοξειδίου του άνθρακα στο ελαιόλαδο, τις υπέρπυκνες και παραδοσιακές καλλιέργειες ελαιοδένδρων αλλά και το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμών» καθώς η Κυνουρία αντιτίθεται στην ρύθμιση Αποστόλου και στην απόφαση του ΣτΕ και ζητά να επεκταθεί το ΠΟΠ και στη δική της περιοχή.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας και Εμπορίου Βόρειας Κυνουρίας, Παναγιώτης Καμπουρολιάς.

Φωτό: fb/Ιωάννης Μαλτέζος

«Ενώ η ζήτηση σε ελαιόλαδο αυξάνει και άλλες χώρες όπως η Τουρκία, το Πακιστάν, η Τυνησία  αλλά και παραδοσιακά ελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Ισπανία, Πορτογαλία Ιταλία αυξάνουν την ποσότητα παραγωγής του ελαιολάδου τους δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει μείωση της παραγωγής.  Το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει…», επεσήμανε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΠεΣυ Πελοποννήσου, Γιάννης Μαλτέζος.

Γιάννης Μαλτέζος, Φωτό: Αρχείο

Να υπενθυμίσουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει απόφαση για στήριξη του αιτήματος των ελαιοπαραγωγών της Κυνουρίας, της Λακωνίας και της νότιας Ηλείας.

Καθώς η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν ίσως τα σημαντικότερα κομμάτια της αγροτικής παραγωγής στην Πελοπόννησο αλλά και συνολικά στη χώρα η εκδήλωση «Ελιά και κλιματική αλλαγή» στη Βόρεια Κυνουρία διαφώτισε τόσο τους παραγωγούς της περιοχής όσο και τους καταναλωτές για το μέλλον του προϊόντος.

Σχόλια

Exit mobile version