home design 800x400

home design 1170Χ320

Reuters: Πρωταθλητής ο Τοπικός – Περιφερειακός Τύπος στην Ελλάδα

Έρευνα του Ινστιτούτου Reuters καταγράφει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι τοπικές – περιφερειακές εφημερίδες, δεύτερα τα dikaiologitika.gr, ακολουθούν η kathimerini.gr και η ενημέρωση της ΕΡΤ
Διάγραμμα brand trust scores

Την πρώτη θέση στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Reuters 2022 καταλαμβάνει ο Τοπικός – Περιφερειακός Τύπος «εξαφανίζοντας» από την κατάταξη τα ενημερωτικά sites και τον Αθηναϊκό Τύπο, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια κρατούσαν τα σκήπτρα.

Στην ενότητα Brand trust scores της ετήσιας έκθεσης Digital News Report 2022 Reuters, που αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη o Τοπικός – Περιφερειακός Τύπος βαθμολογείται με άριστα, κερδίζοντας το 55% της εμπιστοσύνης του κόσμου καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση συγκριτικά με επώνυμα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι τοπικές – περιφερειακές εφημερίδες, η δεύτερη θέση ανήκει στα dikaiologitika.gr, ακολουθούν η kathimerini.gr και η ενημέρωση της ΕΡΤ.

Αξιόπιστη επωνυμία ειδήσεων το τοπικό ή περιφερειακό μέσο

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση Digital News Report 2022 Reuters, η πιο αξιόπιστη επωνυμία ειδήσεων είναι ένα γενικό τοπικό ή περιφερειακό μέσο. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω από τις περισσότερες χώρες όσον αφορά την εμπιστοσύνη στις ειδήσεις και σημειώθηκε περαιτέρω πτώση (-5 ποσοστιαίες μονάδες) φέτος. Η εμπιστοσύνη σε πολλές επωνυμίες ειδησεογραφικών μέσων μειώθηκε επίσης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

digital news report 2022 83
digital news report 2022 83

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έκθεσης για την Ελλάδα, η ενημέρωση από τα ψηφιακά μέσα είναι κατακερματισμένη καθώς όλο και περισσότεροι επιλέγουν τις ιστοσελίδες ενημέρωσης, αλλά 7 στους 10 ενημερώνονται και από τα… social media.

H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τα τέλη του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2022. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου στην επικαιρότητα βρισκόταν η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον. Τα στοιχεία βασίζονται σε μια μεγάλη διαδικτυακή δημοσκόπηση δείγματος μεγαλύτερου των 2.000 ατόμων ανά χώρα. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού κάθε χώρας που διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο (στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 78%) και όχι αντιπροσωπευτικό του συνολικού πληθυσμού. Στην Ελλάδα το δείγμα φέτος ήταν 2.004 άτομα.

Ο έντυπος ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Οι συντάκτες και η ιδιοκτησία της έντυπης εφημερίδας «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» δηλώνουν υπερήφανοι για τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει την προσπάθεια που καταβάλλεται από το 1997 μέχρι και σήμερα, να προσφέρει αξιόπιστη ενημέρωση στην Αργολίδα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο έντυπος ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ συμπεριλαμβάνεται για μία ακόμα φορά, στην απόφαση της Διεύθυνσης Εποπτείας ΜΜΕ, τμήμα μητρώων και διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας και Επικοινωνίας, η οποία είναι σε ισχύ και καθορίζει τις εβδομαδιαίες και ημερήσιες περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες που έχουν τη δυνατότητα καταχώρησης δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου.

Στον πάτο η ανεξαρτησία των ΜΜΕ

Γράφει στο διαΝΕΟσις ο επίκουρος καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Reuters για τη μελέτη της δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας Αντώνης Καλογερόπουλος, για τις “Ψηφιακές Ειδήσεις Στην Ελλάδα Το 2022”:

«Από τις απαντήσεις των χρηστών σχετικά με την εμπιστοσύνη στις ειδήσεις, βλέπουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα, με μόνο το 27% του δείγματος να λέει πως εμπιστεύεται “τις περισσότερες ειδήσεις τις περισσότερες φορές”.

Σημειώνει επίσης ο ερευνητής: «Η Ελλάδα βρίσκεται παραδοσιακά χαμηλά στην εμπιστοσύνη στις ειδήσεις. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, πάντως, η εμπιστοσύνη ανέβηκε στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες της έρευνας. Αλλά συνολικά, φέτος η εμπιστοσύνη έπεσε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Κοιτάζοντας την εμπιστοσύνη στις ειδήσεις διαχρονικά από το 2016 που διεξάγεται η έρευνα στην Ελλάδα, με γνώμονα και τον πολιτικό προσανατολισμό των ερωτηθέντων, βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια η πολιτική πόλωση έχει επηρεάσει και τη σχέση των πολιτών με τα ΜΜΕ. Για τις ανάγκες αυτού του γραφήματος, χωρίσαμε τους ερωτηθέντες σε “αριστερούς”, “κεντρώους” και “δεξιούς” με βάση το πώς τοποθετούν τον εαυτό τους στον πολιτικό άξονα. Αν και ήδη από το 2016 υπήρχαν χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις ειδήσεις και από τις τρεις ομάδες, το 2022 βλέπουμε μεγαλύτερες διαφορές. Πιο συγκεκριμένα, ενώ ανάμεσα στους “αριστερούς” ερωτηθέντες υπήρχε μια μικρή πτώση (από 18% σε 16%) παρατηρούμε άνοδο της εμπιστοσύνης στους “κεντρώους” (από 22% στο 30%) και στους “δεξιούς” ερωτηθέντες (από 24% σε 42%). Έτσι οι 6 ποσοστιαίες μονάδες εμπιστοσύνης που χώριζαν αριστερούς και δεξιούς ερωτηθέντες το 2016 έγιναν 26 το 2022, αντανακλώντας την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τα ΜΜΕ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια».

Επίσης σημειώνει: «Στην Ελλάδα όμως μόλις το 7% και 8% του δείγματος πιστεύει πως τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα από αθέμιτες πολιτικές ή επιχειρηματικές επιρροές, αντίστοιχα. Αυτά τα ποσοστά τη φέρνουν στην τελευταία θέση των 46 χωρών, ενώ δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες διαφορές στα ποσοστά της Ελλάδας με βάση το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης ή τον πολιτικό προσανατολισμό των ερωτηθέντων».

Σημαντική είναι η παρατήρηση του κου Καλογερόπουλου: «Οι ηλικίας κάτω των 35 επιλέγουν διαδικτυακές πηγές (74%) σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ερωτηθέντες άνω των 35 (64%). Την “τηλεόραση” επιλέγει ως κύρια πηγή ενημέρωσης το 30% των άνω των 35 και μόλις το 18% των κάτω των 35, ενώ πολύ μικρά ποσοστά επιλέγουν το ραδιόφωνο και τον Τύπο ως την κύρια πηγή ενημέρωσής τους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι ηλικιακές διαφορές στην επιλογή διαδικτυακών πηγών και τηλεόρασης θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες αν είχαμε συμπεριλάβει και το ποσοστό των Ελλήνων που δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο, οι οποίοι είναι κατά κανόνα μεγαλύτερης ηλικίας».

Και καταλήγει ο επίκουρος καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Reuters:

«Συνοπτικά, οι νέοι/ες στην Ελλάδα δείχνουν χαμηλότερο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις και τις ειδήσεις που σχετίζονται με αυτές. Η σχέση τους με την ενημέρωση είναι πιο παθητική σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι πιο πιθανό να πιστεύουν πως οι ειδήσεις “θα τους βρουν” σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram και μοιάζουν λιγότερο πρόθυμοι να τις αναζητήσουν ενεργά. Επιπλέον, λίγοι νέοι και νέες πια ενημερώνονται κυρίως από την τηλεόραση. Οι διακρίσεις αυτές είναι σημαντικές. Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή των μηχανών αναζήτησης οι νεότεροι χρήστες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαβάσουν ειδήσεις από εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης ή προσωπικότητες του διαδικτύου. Όμως η ιεράρχηση των ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μηχανές αναζήτησης γίνεται από αλγόριθμους και όχι από δημοσιογράφους και αρχισυντάκτες/τριες. Αυτό έχει συνέπειες στην ποιότητα της ενημέρωσης. Όπως αποδεικνύεται, η αδιαμεσολάβητη ενημέρωση απευθείας από τις ενημερωτικές ιστοσελίδες σχετίζεται με καλύτερα επίπεδα ενημέρωσης για τις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με τη “διαμεσολαβημένη” ενημέρωση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι πιθανόν να συμβαίνει λόγω της τεχνολογικής αρχιτεκτονικής των ΜΚΔ, που μπορεί να προκαλέσει αίσθηση κορεσμού από τις πολλές και ποικίλες πληροφορίες που συνυπάρχουν σε πλατφόρμες όπως τo Facebook».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ενημερωτικά sites έχουν δημιουργηθεί κατά κύριο λόγο από δημοσιογράφους του παραδοσιακού Τύπου.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis