home design 800x400

home design 1170Χ320

Μητσοτάκης από την Καλαμάτα: Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης (Βίντεο)

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αναπτυξιακό συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Συνέδριο ΕΣΠΑ Καλαμάτα Μητσοτάκης (2)

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην Ευρώπη, και ότι έχει πάψει πλέον να είναι το «μαύρο πρόβατο» των Ευρωπαίων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή ομιλία του στο συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, στην Καλαμάτα.

«Μπαίνουμε πια σε μία φάση όπου η οικονομία μας και η χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας κρίσης, προϊόν ενός πολέμου, μίας παντελώς προκλητικής και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τόσο διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές, στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό συμπληρώνει και άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Και από κοινού με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία εξασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών μας αλλά τους βοηθά ταυτόχρονα να κάνουν τη μετάβαση σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία «Connecting Europe», μιλάμε για ένα συνολικό «ταμιευτήριο» το οποίο αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ. Ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων η οποία ουσιαστικά δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Ελλάδα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

8 δισ. ευρώ στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Ειδική επισήμανση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στους πόρους που θα διοχετευθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας είναι σημαντικό. Σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις. Θα αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μας δώσει πρόσθετους πόρους για σημαντικές επενδύσεις σε εργαλεία ψηφιοποίησης της παραγωγής, τόνωσης των εξαγωγών, για παραγωγή περισσότερης πράσινης ενέργειας, σε ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους ενέργειας. Αλλά και για την ενδοεταιρική κατάρτιση εργαζομένων. Στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα κατευθυνθούν συνολικά παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια τα επόμενα 5 χρόνια. Από το ΕΣΠΑ, από το “Ελλάδα 2.0” αλλά και από τα αγροτικά ταμεία», υπογράμμισε.

Έχουμε τα εργαλεία για να σχεδιάσουμε καινοτόμες κοινωνικές πολιτικές

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην έντονη κοινωνική διάσταση των προγραμμάτων που δρομολογούνται. «Έχουμε τώρα πια στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορούμε να σχεδιάσουμε καινοτόμες πολιτικές, όπως η επέκταση του ωραρίου των δημοτικών μας σχολείων, όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς», ο Προσωπικός Βοηθός, ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο είχα αναλάβει και μία δέσμευση απέναντι στα άτομα με αναπηρία, έτσι ώστε να μπορούν οι ίδιοι να επιλέγουν έναν άνθρωπο ο οποίος θα μπορέσει να τους υποστηρίξει για την αυτόνομη διαβίωση την οποία αξίζουν, αλλά και για να ανακουφίσουν τις οικογένειές τους από αυτήν την υποχρέωση, διότι μέχρι σήμερα οι οικογένειες κάλυπταν την ανάγκη του Προσωπικού Βοηθού», είπε χαρακτηριστικά.

Συνέδριο ΕΣΠΑ Καλαμάτα (3)
Φώτο: anagnostis

Το 1/3 των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για έργα στις περιφέρειες

«Όπως είχα δεσμευθεί στους Περιφερειάρχες και προεκλογικά, το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ δεσμεύεται πλέον για έργα στις Περιφέρειες. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Είναι σωστή πολιτική επιλογή, καθώς η Ελλάδα μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε για ποσά τα οποία ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο. Οι δράσεις της περιόδου 2021-2027 έχουν ήδη δρομολογηθεί, με 4 τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια από τα οποία, πρώτο στην Ευρώπη- πήρε ήδη το «πράσινο φως» -το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και ακολουθούν πολύ σύντομα οι υπόλοιπες εγκρίσεις ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με πλήρες εγκεκριμένο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Συνέδριο ΕΣΠΑ Καλαμάτα (1)
Φώτο: anagnostis

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί πλέον στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η υλοποίηση του ΕΣΠΑ γίνεται με τρόπο που αφήνει πίσω παθογένειες του παρελθόντος. «Η χώρα μας, χάρη στην εξαιρετική δουλειά που κάνει όλο το επιτελείο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρωταγωνιστεί πια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με ρυθμούς εκταμίευσης που σημειώνουν συνεχή ρεκόρ από το καλοκαίρι του 2019. Πέρα, όμως, από τα μεγέθη, θέλω να τονίσω και την ποιοτική αναβάθμιση στην αξιοποίηση των πόρων. Θυμίζω ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας πετύχαμε σε χρόνους – ρεκόρ εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε πόρους του ΕΣΠΑ προς επείγουσες ενέργειες κατά του Covid. Κινητοποιήσαμε έτσι, παράλληλα με την ιδιωτική μόχλευση, παραπάνω από 13 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στον εθνικό σχεδιασμό για τη στήριξη της απασχόλησης, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Κάτι που αποδεικνύει ότι με σωστή, με ευέλικτη διαχείριση, τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν πράγματι να λειτουργούν προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Σε αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί και η πολιτική συνοχής για την περίοδο 2021-2027, όταν θα φτάνει στο τέλος του πια το ισχύον πλαίσιο στήριξης. Η Ελλάδα μάλιστα είναι το πρώτο κράτος-μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής, όπως θα ονομάζεται στο εξής το παλιό ΕΣΠΑ», επεσήμανε.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira. Ομιλίες απηύθυναν, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία Χρίστος Δήμας και η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου. Μέσω διαδικτυακής σύνδεσης μίλησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος τόνισε ότι «το ΕΣΠΑ ακουμπά κάθε τομέα πολιτικής, κάθε τομέα της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου μας». Σημείωσε πως κορωνίδα των προγραμμάτων είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί σε αυτές φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως ταυτόχρονα είναι «πολλά άλλα πράγματα», καθώς μεταξύ άλλων αφορά τις πράσινες επενδύσεις, την ηλεκτροκίνηση, τις υποδομές, τις πολιτικές για την απασχόληση, τη νεολαία, την κατάρτιση, τη δημόσια υγεία και την ψυχική υγεία.

Συνέδριο ΕΣΠΑ Καλαμάτα (4)
Φώτο: fb (Παναγιώτης Νίκας)

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε στη συνέχεια το δημαρχείο Καλαμάτας, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Κατά τη σύσκεψη στο δημαρχείο εξετάστηκαν τα έργα στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουν πλέον οι Δήμοι για την υλοποίηση των σχεδίων τους, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

«Η Καλαμάτα είναι από τις ανερχόμενες ελληνικές πόλεις, όπως ανερχόμενη είναι και ολόκληρη η Μεσσηνία και δικό μας χρέος είναι να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την τοπική κοινωνία να ξεδιπλώσει όλη την αναπτυξιακή της δυναμική», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε τη σημασία των έργων που γίνονται για την αναβάθμιση των περιφερειακών υποδομών αλλά τους σημαντικούς πόρους που αποκτούν οι Περιφέρειες χάρη στο νέο ΕΣΠΑ ώστε να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη προστατεύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης και οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτεί την αγορά της Καλαμάτας, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες.

Συνέδριο ΕΣΠΑ Καλαμάτα (3)
Φώτο: fb (Παναγιώτης Νίκας)

Ολόκληρη η Ομιλία του Πρωθυπουργού στο Συνέδριο

Κύριε Δήμαρχε, κυρία και κύριοι Περιφερειάρχες, κύριοι Υπουργοί, Υφυπουργοί, κύριοι συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο, κυρίες και κύριοι, 41 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια αυτό το Συνέδριο αποτελεί πράγματι μία εξαιρετική ευκαιρία να προσεγγίσουμε ουσιαστικά τον ρόλο των ευρωπαϊκών πόρων στην πρόοδο της σύγχρονης Ελλάδας.

Άλλωστε και ο χώρος που μας φιλοξενεί, κ. Δήμαρχε, κ. Περιφερειάρχα, αυτό το θαυμάσιο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας, είναι ένα από τα εκατοντάδες έργα τα οποία έγιναν χάρη σε αυτούς. Ενώ την καθοριστική σημασία των ευρωπαϊκών πόρων αποτυπώνουν διαχρονικά και οι αριθμοί. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο στο διάστημα από το 2000 έως το 2017 από τις Βρυξέλλες κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα 66 δισεκατομμύρια ευρώ από τις πολιτικές συνοχής.

Η πατρίδα μας, μάλιστα, είναι ιστορικά συνδεδεμένη με αυτές τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης, οι οποίες κατοχυρώθηκαν έξι χρόνια μετά την είσοδό μας στις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες, έργο το οποίο οφείλουμε αποκλειστικά στην προνοητικότητα του ιδρυτή της παράταξής μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ήταν η εποχή που η ευρωπαϊκή προοπτική λειτούργησε και ως μια εγγύηση δημοκρατίας και σταθερότητας για τις τρεις χώρες του Νότου οι οποίες έβγαιναν από δικτατορίες. Ακολούθησαν έτσι, μετά την είσοδο της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι εντάξεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Και, ταυτόχρονα, δρομολογήθηκαν τα διαρθρωτικά ταμεία ώστε να καλυφθεί γρήγορα η αναπτυξιακή υστέρηση των νέων μελών απέναντι στον ισχυρότερο Βορρά. Μια πολιτική εμβάθυνσης της κοινής αγοράς αλλά και ένα απτό δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας τα κοινοτικά κονδύλια έγιναν συχνά συνώνυμο της κακοδιαχείρισης και κατά καιρούς δεν έλειψε και η σπατάλη και η απώλεια πόρων. Το ίδιο αλήθεια είναι όμως, ότι αυτοί οι ευρωπαϊκοί πόροι «προίκισαν» επί δεκαετίες την Ελλάδα με υποδομές πρώτης γραμμής. Χρηματοδότησαν επίσης την ίδρυση και την επέκταση πολλών επιχειρήσεων και επέτρεψαν να προωθηθούν εκπαιδευτικές αλλά και πολιτιστικές δράσεις, που διαφορετικά δεν θα είχαν γίνει ποτέ.

Με άλλα λόγια, ο απολογισμός μπορεί να μην είναι ο ιδανικός -και γι’ αυτό και προβάλλει ως διδακτικός- σε κάθε περίπτωση όμως παραμένει αναμφίβολα εξαιρετικά θετικός. Αυτό επιβεβαιώνει και η 8η Εκθεση για τη Συνοχή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο διάστημα 2014-2020 τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα συνέβαλαν κατά 2,6% στην αύξηση του ΑΕΠ των περιφερειών με την μικρότερη ανάπτυξη. Και σε ένα διεθνές περιβάλλον απομείωσης των δημοσίων επενδύσεων, οι συγκεκριμένες δαπάνες αύξησαν το ποσοστό τους σε σχέση με τις εθνικές από το 34% στο 52%.

Ευτυχώς, πια, στην Ελλάδα η κακή εμπειρία έχει μείνει πια στο παρελθόν. Και τώρα η χώρα μας, χάρη στην εξαιρετική δουλειά που κάνει όλο το επιτελείο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρωταγωνιστεί πια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με ρυθμούς εκταμίευσης που σημειώνουν συνεχή ρεκόρ από το καλοκαίρι του 2019.

Πέρα, όμως, από τα μεγέθη, θέλω να τονίσω και την ποιοτική αναβάθμιση στην αξιοποίηση των πόρων. Θυμίζω ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας πετύχαμε σε χρόνους – ρεκόρ εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε πόρους του ΕΣΠΑ προς επείγουσες ενέργειες κατά του Covid.

Κινητοποιήσαμε έτσι, παράλληλα με την ιδιωτική μόχλευση, παραπάνω από 13 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στον εθνικό σχεδιασμό για τη στήριξη της απασχόλησης, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Κάτι που αποδεικνύει ότι με σωστή, με ευέλικτη διαχείριση, τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν πράγματι να λειτουργούν προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, σε αυτήν την βάση θα θεμελιωθεί και η πολιτική συνοχής για την περίοδο 2021 – 2027, όταν θα φτάνει στο τέλος του πια -όπως φτάνει ήδη- το ισχύον πλαίσιο στήριξης. Η Ελλάδα μάλιστα είναι το πρώτο κράτος-μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής, όπως θα ονομάζεται στο εξής το παλιό ΕΣΠΑ.

Παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες από τους αρμόδιους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς, αλλά εγώ θα ήθελα να σταθώ στους κεντρικούς τίτλους, τους οποίους πρέπει να συγκρατήσουμε. Ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 26,2 δισ. ευρώ, για το οποίο σας διαβεβαιώνω ότι παλέψαμε πολύ σκληρά στις Βρυξέλλες, σε δύσκολες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αυτό συμπληρώνει και άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Και από κοινού με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία εξασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών μας αλλά τους βοηθά ταυτόχρονα να κάνουν τη μετάβαση σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία «Connecting Europe», «Συνδέοντας την Ευρώπη»- μιλάμε για ένα συνολικό “ταμιευτήριο” το οποίο αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ.

Ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται -όπως αντιλαμβάνεστε- για μία πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων η οποία ουσιαστικά δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Ελλάδα. Αντικατοπτρίζει την αργή αλλά σταθερή στροφή της Ευρώπης προς την ανάκτηση του ρόλου που της αξίζει ως στρατηγικής, οικονομικής δύναμης. Και δηλώνει, επίσης, την συνειδητοποίηση της Ένωσης ότι η κορυφή, ο κορμός, πρέπει να συμβαδίζουν με τη βάση της. Δηλαδή, με τις κοινωνίες των μελών της και βέβαια γίνεται στοίχημα για το μέλλον κάθε χώρας, το οποίο οφείλει να το κερδίσει διπλά.

Κατανέμοντας σωστά τους πόρους στις εσωτερικές περιφέρειες, αλλά εντασσόμενη και η ίδια πλέον στον αναπτυξιακό πυρήνα της Ευρώπης. Και η τόνωση των επενδύσεων συνεπώς, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, αναδεικνύεται σε κλειδί τόσο για την άρση των ανισοτήτων σε εθνικό επίπεδο, όσο και για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά. Πολύ περισσότερο σε μία χώρα όπως η δική μας, η οποία καλείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς να αναπληρώσει ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης και να επιταχύνει την αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου. Και εδώ δεν χωρούν αμφιβολίες: πρόσφατη μελέτη καταδεικνύει ότι μία αύξηση των δημοσίων επενδύσεων αντίστοιχη με μόλις 1% του εθνικού προϊόντος οδηγεί ταυτόχρονα, άμεσα, σε άνοδο της τάξης του 10% των ιδιωτικών επενδύσεων. Μπορεί να προσθέσει στο ΑΕΠ σχεδόν 3 μονάδες.

Συνέδριο ΕΣΠΑ Καλαμάτα (2)
Φώτο: fb (Παναγιώτης Νίκας)

Και ακριβώς γι’ αυτό ο σχεδιασμός μας δίνει βάρος όχι μόνο στον όγκο των διαθέσιμων κεφαλαίων, αλλά και στην κατεύθυνση, όπως και στην ευθύνη διαχείρισής τους.

Έτσι, όπως είχα δεσμευθεί στους Περιφερειάρχες και προεκλογικά, το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ δεσμεύεται πλέον για έργα στις Περιφέρειες. Το είπαμε, κυρία και κύριοι Περιφερειάρχες, το κάνουμε πράξη. Είναι σωστή πολιτική επιλογή, καθώς η Ελλάδα μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλάμε για ποσά τα οποία ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο. Ο κάθε Περιφερειάρχης έχει ήδη κάνει τους σχεδιασμούς του και τους υπολογισμούς του. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι το Πρόγραμμα της Πελοποννήσου, το ΠΕΠ Πελοποννήσου, χρηματοδοτείται με 410 εκατομμύρια ευρώ έναντι 285 της παρούσας προγραμματικής φάσης.

Ανοίγω μια παρένθεση, κυρία και κύριοι Περιφερειάρχες: αυξημένες οι ευθύνες της Περιφέρειας τώρα για τη γρήγορη και σωστή απορρόφηση αυτών των σημαντικών πόρων. Έχουμε, όμως, απόλυτη εμπιστοσύνη σε εσάς, στις διαχειριστικές σας αρχές, ότι θα μπορείτε να κινητοποιήσετε αυτούς τους πόρους όπως έχουμε σχεδιάσει και έχοντας κάνει πράξη το κριτήριο της εντοπιότητας, της καλύτερης κατανόησης των τοπικών προβλημάτων, να τους διοχετεύσετε για να εξυπηρετήσουμε τους εθνικούς στόχους, όπως τους έχουμε συμφωνήσει.

Να δούμε λίγο τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Πελοποννήσου και ειδικά της Μεσσηνίας: εντός του έτους ξεκινά η κατασκευή του άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη. Δεν χρειάζεται να σας πω πόσο έχετε ταλαιπωρηθεί και πόσο μας έχει ταλαιπωρήσει το συγκεκριμένο έργο. 252 εκατομμύρια, με νέα αρτηρία 30 χιλιομέτρων, αναβάθμιση 20 χιλιομέτρων υφιστάμενων οδών και βέβαια ένα παράπλευρο δίκτυο 42 χιλιομέτρων, με 12 γέφυρες.

Θέλω επίσης να σταθώ στα έργα των τοπικών υποδομών τα οποία αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση του αυτοκινητόδρομου Τσακώνα – Καλαμάτα και της περιμετρικής οδού της πόλης. Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να τα συζητήσουμε και με τον Δήμαρχο.

Όπως, επίσης, εξαιρετικά σημαντική είναι η υλοποίηση της δέσμευσης -που αν θυμάμαι καλά κ. Δήμαρχε και κ. Περιφερειάρχα είχα κάνει από αυτό εδώ το βήμα- ότι θα κινηθούμε γρήγορα προκειμένου να προχωρήσουμε την ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης για το αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».

Σε λίγες εβδομάδες θα γίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρησή του, τα κείμενα της πρώτης φάσης έχουν ήδη συνταχθεί και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον έτσι ώστε η Μεσσηνία, όπως και οι άλλες περιφερειακές πόλεις όπου ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές επενδύσεις, να αποκτήσει επιτέλους το αεροδρόμιο που της αξίζει, που σας αξίζει, προκειμένου αυτό να αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω τουριστική σας ανάπτυξη.

Αυτή η στροφή, όμως, σε περιφερειακά έργα -το είπε και ο κ. Γενικός Γραμματέας- συνεπάγεται και οργανωτικές αλλαγές. Πρώτα απ’ όλα συντονισμό των διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης, ώστε να προκύπτουν αποτελεσματικές συνέργειες, σύγχρονοι μηχανισμοί ωρίμανσης έργων -συχνά χρησιμοποιούμε ως όχημα το ΤΑΙΠΕΔ- αλλά και νέα διαχειριστικά εργαλεία και ψηφιακά μέσα για την παρακολούθησή τους.

Συνέδριο ΕΣΠΑ Καλαμάτα (3)

Και, τέλος, ενίσχυση των φορέων με προσωπικό και πρόσθετη τεχνική υποστήριξη ή τεχνική βοήθεια -υπάρχει εξάλλου μεγάλο κονδύλι διαθέσιμο- όπου αυτό χρειαστεί. Και πρακτικά αυτοί οι νέοι πόροι φέρνουν μαζί και νέους τρόπους δουλειάς, αλλά και νέες ταχύτητες για το σωστό αποτέλεσμα στον σωστό χρόνο.

Κυρίες και κύριοι, οι δράσεις της περιόδου 2021-2027 έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως είδατε πριν, με τέσσερα τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια από τα οποία, πρώτο στην Ευρώπη, πήρε ήδη το πράσινο φως το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και ακολουθούν πολύ σύντομα οι υπόλοιπες εγκρίσεις ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με πλήρες εγκεκριμένο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027.

Το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας είναι σημαντικό. Σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις. Θα αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μας δώσει πρόσθετους πόρους για σημαντικές επενδύσεις σε εργαλεία ψηφιοποίησης της παραγωγής, τόνωσης των εξαγωγών, για παραγωγή περισσότερης πράσινης ενέργειας -που ξέρω πόσο πολύ σας απασχολεί και μας απασχολεί- σε ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους ενέργειας.

Αλλά και για την ενδοεταιρική κατάρτιση εργαζομένων. Στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, άλλωστε, θα κατευθυνθούν συνολικά παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια τα επόμενα πέντε χρόνια. Από το ΕΣΠΑ, από το «Ελλάδα 2.0» αλλά και από τα αγροτικά ταμεία.

Και ακολουθούν τρία ακόμα προγράμματα τα οποία εγκρίνονται οσονούπω: Δίκαιη Μετάβαση, εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για τις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης αλλά και των νησιών μας. Θερμά συγχαρητήρια στον αναπληρωτή Υπουργό, τον Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει στην κατάρτιση αυτού του προγράμματος, το οποίο τόσο καινοτόμο είναι και τόσο σημαντικό. Ειδικά για τις Περιφέρειες εκείνες οι οποίες απομακρύνονται πια από την εξόρυξη του λιγνίτη.

Εξαιρετικά σημαντικό τομεακό πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία ύψους σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ, για να αποκτήσουμε τις κρίσιμες εκείνες υποδομές για να μπορούμε να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το πρόγραμμα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, για το Ανθρώπινο Δυναμικό, για την Κοινωνική Συνοχή. Μας τα είπε πολύ ωραία η Υφυπουργός, πόσο σημαντική είναι γι’ αυτή την κυβέρνηση η επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης για μια δίκαιη κοινωνία η οποία δεν αφήνει κανέναν πίσω και για ένα κράτος το οποίο μπορεί να κινητοποιεί εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να στρέψει την προσοχή του πρωτίστως στους πιο ευάλωτους: στα παιδιά μας, στους ηλικιωμένους, στα άτομα με αναπηρία.

Έχουμε τώρα πια στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορούμε να σχεδιάσουμε καινοτόμες πολιτικές, όπως η επέκταση του ωραρίου των δημοτικών μας σχολείων, όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς», ο Προσωπικός Βοηθός, ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο είχα αναλάβει και μία δέσμευση απέναντι στα άτομα με αναπηρία, έτσι ώστε να μπορούν οι ίδιοι να επιλέγουν έναν άνθρωπο ο οποίος θα μπορέσει να τους υποστηρίξει για την αυτόνομη διαβίωση την οποία αξίζουν, αλλά και για να ανακουφίσουν τις οικογένειές τους από αυτήν την υποχρέωση, διότι μέχρι σήμερα οι οικογένειες κάλυπταν την ανάγκη του Προσωπικού Βοηθού.

Κυρίες και κύριοι, μπαίνουμε πια σε μία φάση όπου η οικονομία μας και η χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας κρίσης, προϊόν ενός πολέμου, μίας παντελώς προκλητικής και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τόση διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές, στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Συνέδριο ΕΣΠΑ Καλαμάτα (2)

Το κράτος θα εξακολουθεί να στέκεται πάντα δίπλα στους πολίτες και αξιοποιώντας το πλεόνασμα από την απόδοση του προϋπολογισμού, να στηρίζει -όπως το έχουμε κάνει σήμερα- με τρόπο στοχευμένο και αποτελεσματικό, πρωτίστως αυτούς οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια. Γι’ αυτό και επιλέγουμε τα στοχευμένα μέτρα και δεν υιοθετούμε οριζόντιες πολιτικές οι οποίες θα ωφελούσαν το ίδιο αυτούς που έχουν ανάγκη με αυτούς που δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη. Και θα μείνουμε πιστοί σε αυτήν την πολιτική μας.

Όμως, κλείνοντας, θέλω σήμερα να σας μείνει αυτή η εικόνα, ενός νέου, μεγάλου και σημαντικού απ’ όλες τις διαστάσεις προγράμματος χρηματοδότησης το οποίο θα μας συνοδεύει για τα επόμενα 6 χρόνια. Είναι στο χέρι μας να διορθώσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα απ’ ό,τι το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Να συνεργαστούμε με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, έτσι ώστε ούτε ένα ευρώ από αυτόν τον πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό κουμπαρά που στοχεύει πρώτα και πάνω απ’ όλα στη συνοχή, στην περιφερειακή συνοχή, να μην πάει χαμένο.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης: τον Υπουργό, τον Αναπληρωτή Υπουργό, τους δύο Υφυπουργούς, τους τρεις Γενικούς Γραμματείς, όλα τα στελέχη τα οποία εργάστηκαν προκειμένου να καταρτιστεί αυτό το εξαιρετικά καλοδουλεμένο σχέδιο.

Ξέρετε, στις Βρυξέλλες κανείς δεν κάνει χάρη σε κανέναν. Αυτό να το γνωρίζετε. Εάν η χώρα δεν προσέλθει με ένα καλοδουλεμένο σχέδιο το οποίο να εντάσσεται στις ευρωπαϊκές προοπτικές αλλά ταυτόχρονα μπορεί να τεκμηριώνει και τη δυνατότητα υλοποίησής του, τα σχέδια αυτά δεν θα μπορούσαν να εγκριθούν. Και είναι τεκμήριο της ποιότητας της δικής σας δουλειάς, κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων που στελεχώνουν τις υπηρεσίες σας, το γεγονός ότι τα σχέδια αυτά γίνονται αποδεκτά, ουσιαστικά χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις.

Και βέβαια, για να κλείσω, είναι και μια ένδειξη ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Δεν είμαστε ουραγοί των εξελίξεων. Δεν μας αξίζει αυτή η θέση. Έχουμε τη δυνατότητα από ουραγοί να γίνουμε πρωταγωνιστές. Και έχω την απόλυτη εμπιστοσύνη ότι αυτόν τον στόχο θα τον καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και καλή επιτυχία στο νέο ΕΣΠΑ.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis