home design 800Χ400

Η ρομαντική φεγγαράδα στο Τολό και η πανσέληνος της Φράουλας

Έρχεται απόψε η πρώτη υπερπανσέληνος του 2022, μια μέρα μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Μεγάλο σουξέ γνώρισε το Ναύπλιο και οι κοντινοί προορισμοί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με την πληρότητα να μην είναι στο 100%, αλλά τον κόσμο που ήρθε για να αποφορτιστεί από την πολύβουη ζωή της Πρωτεύουσας να κρίνεται ικανοποιητικός. Η ρομαντική φεγγαράδα τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Δευτέρας χαλάρωσε τους επισκέπτες στο Τολό, λίγο πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής για τις εστίες τους.

Αυτό που έχασαν οι εκδρομείς του τριημέρου δεν είναι άλλο από το «Φεγγάρι της Φράουλας», την πρώτη υπερπανσέληνο του 2022, η οποία θα συμβεί απόψε.

Ωστόσο αυτοί που προτίμησαν την Αργολίδα για το τριήμερο απόλαυσαν ξέγνοιαστες στιγμές δίπλα στη θάλασσα αλλά και την περαντζάδα τους στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου. Κάποιοι από αυτούς δεν παρέλειψαν να κάνουν μια βόλτα με σκάφος στα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου και να γευτούν τοπικά εδέσματα δίπλα στο κύμα.

Φεγγάρι της Φράουλας

Η πρώτη υπερπανσέληνος από τις συνολικά τρεις φετινές θα συμβεί την Τρίτη 14 Ιουνίου. Η πανσέληνος θα συμπέσει με την κοντινότερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από ό,τι συνήθως.

Οι γηγενείς φυλές της Αμερικής ονόμαζαν τη συγκεκριμένη πανσέληνο “της Φράουλας”, επειδή συνέπιπτε με την κορύφωση της εποχής για την ωρίμανση και τη συλλογή του δημοφιλούς φρούτου.

Στις 13 Ιουλίου θα ακολουθήσει μια δεύτερη υπερπανσέληνος, ενώ η τρίτη και τελευταία για φέτος θα συμβεί στις 12 Αυγούστου και μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.

Η υπερπανσέληνος

Καθώς λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Σχόλια

Exit mobile version