Εκτροχιάζεται η ακρίβεια που πλήττει τους πολίτες στο νομό Αργολίδας και όχι μόνο, καθώς οι τιμές-φωτιά στα καύσιμα οδηγούν την αλυσίδα ανατιμήσεων, λόγω της εκτόξευσης του κόστους των μεταφορών.
Οδηγοί και επαγγελματίες αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις αυξανόμενες με γωμετρική πρόοδο τιμές των καυσίμων, που είναι οι ακριβότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους μισθούς και τα κέρδη να είναι καθηλωμένα, ενώ και το fuel pass δεν φαίνεται να λύνει κανένα πρόβλημα.
Πρόταση στην κυβέρνηση για μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στα καύσιμα έχει καταθέσει η Ένωση Βενζινοπωλών Αργολίδας καθώς, όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του στο «anagnostis.org» ο πρόεδρος της Ένωσης Σταύρος Δελής, «Εκεί που έχει φτάσει η τιμή του βαρελιού πετρελαίου, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συγκρατηθούν οι τιμές σε αμόλυβδη και diesel».
Σ. Δελής: «Δραματική μείωση 40- 50% της κατανάλωσης στα καύσιμα σε σχέση με το 2019. Αυτό δεν είναι κανονικότητα»
Σε ύψη ρεκόρ έχουν φτάσει οι τιμές των καυσίμων στην Αργολίδα με την αμόλυβδη σήμερα να πωλείται μεταξύ 2,38 και 2,48 ευρώ το λίτρο ενώ το diesel μεταξύ 2,05 και 2,15 ευρώ το λίτρο.
«Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των διυλιστηρίων, η κατανάλωση καυσίμων σε σχέση με την προ-covid εποχή, δηλαδή το αντίστοιχο διάστημα του 2019, έχει μειωθεί κατά 40-50%. Αυτό δεν είναι επιστροφή στην κανονικότητα», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αργολίδας.
Όπως τονίζει ο κ. Δελής, «οι οδηγοί έχουν πάψει να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων και όσοι το κάνουν ξαναπηγαίνουν στο βενζινάδικο μερά από 15 ημέρες. Η επιδότηση των 40 ευρώ, που δίνει η κυβέρνηση μέσω του fuel pass, είναι ψίχουλα καθώς επαρκεί σήμερα μόνο για την αγορά 17 λίτρων βενζίνης, που σημαίνει κάλυψη απόστασης 120 χλμ. για ένα μέσο αυτοκίνητο. Αυτό δεν επαρκεί για ένα ολόκληρο τρίμηνο, γιατί αν το διαρέσει κανείς με τις ημέρες επαρκεί για να κινηθεί για 1,5 χλμ. την ημέρα. Πού να φτάσει με 1,5 χλμ; Ούτε καν στη δουλειά του κάποιος. Έτσι οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων μειώνουν τις μετακινήσεις τους».
Η χώρα μας έχει πολύ ακριβότερες τιμές στα καύσιμα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που επισημαίνουν και οι τουρίστες που αποφασίζουν να επισκεφτούν την Ελλάδα. Και ίσως αυτές ακριβώς οι τιμές-φωτιά κάμψουν και την τουριστική κίνηση, ειδικά σε ένα καλοκαίρι που ο νομός τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.
«Άγγλοι τουρίστες, που ήρθαν στο βενζινάδικο επεσήμαναν πως η τιμή της βενζίνης είναι πολύ ακριβή, καθώς στη χώρα τους το λίτρο κοστίζει 1,80 ευρώ ενώ και η επιδότηση που πήραν οι πολίτες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε καύσιμα και ενέργεια είναι 780 ευρώ», αναφέρει ο κ. Δελής.
Παράλληλα, οι τιμές στο πετρέλαιο κίνησης έχουν φέρει μια αλυσίδα ανατιμήσεων στα αγαθά, λόγω του δυσθεώρητου πλέον ύψους τους κόστους μεταφοράς τους, γεγονός που αποτυπώνεται και στα ράφια των super markets.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αργολίδας, «Ένα φορτηγό, που χρειάζεται 800 λίτρα πετρελαίου κίνησης πληρώνει σήμερα 1.700 ευρώ και διανύει 2.000 χλμ περίπου ενώ πριν το Φεβρουάριο για την αντίστοιχη ποσότητα πλήρωνε 1.280 ευρώ. Είναι μια αύξηση 500 ευρώ, που αναγκαστικά θα μετακυληθεί στα προϊόντα».
Σε απόγνωση όμως βρίσκεται και ο ίδιο ο κλάδος των βενζινοπωλών, καθώς όπως τονίζει ο κ. Δελής, τα χρήματα που εισπράττουν οι βενζινοπώλες δεν επαρκούν πια για την αντικατάσταση του εμπορεύματος που έχει διατεθεί.
«Οι πρατηριούχοι χρειάζονται καθημερινά περισσότερο κεφάλαιο. Από την αρχή του έτους ως σήμερα χρειάζονται 20 με 25 χιλ. ευρώ κεφάλαιο επιπλέον για να αντικαταστήστουν το εμπόρευμα αλλά και για να έχουν επαρκές απόθεμα. Δεν υπάρχουν πλεόν κέρδη και ο κλάδος στενάζει. Ό,τι κέρδος είχαμε στο λίτρο τον Αύγουστο το ίδο κέρδος στο λίτρο έχουμε και σήμερα, με μειωμένες καταναλώσεις, πλαφόν στην τιμή και φυσικά και τον ανταγωνισμό. Η εποχή είναι πολύ δύσκολη και θα πρέπει να παρθούν μέτρα με κυρίαρχο τη μείωση του ειδικού φόρου», καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αργολίδας.
Καθώς ο κύκλος της ακρίβειας δεν λέει να κλείσει και οι τιμές-φωτιά στα καύσιμα αναμένεται να φουντώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη περισσότερο από αύριο, η αλυσίδα των ανατιμήσεων καλά κρατεί, με το πορτοφόλι των καταναλωτών αλλά και το ταμείο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να πλήττονται ανεπανόρθωτα και να παρουσιάζουν μαύρες τρύπες, ειδικά σε περιοχές όπως η Αργολίδα, όπου και ο πρωτογενής τομέας έχει υποστεί καθίζηση.