home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Μωβ μέδουσα: Δείτε πού εντοπίστηκε στην Πελοπόννησο – Τι παίρνουν μαζί τους οι λουόμενοι για το τσίμπημα

Πού έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής μωβ μέδουσες – Ο χάρτης με τις επίφοβες περιοχές στην Αργολίδα και η πόζα σε παραλία της Δυτικής Πελοποννήσου
Μωβ μέδουσα (1)

Οι μωβ μέδουσες εδώ και λίγες εβδομάδες μονοπωλούν το ενδιαφέρον της επικαιρότητας και προβληματίζουν όλο και περισσότερους στην Πελοπόννησο.

Στην Αργολίδα το φαινόμενο είναι ακόμα σποραδικό και δεν έχει πάρει ιδιαίτερη έκταση. Οι παραλίες στις οποίες έχουν εμφανιστεί αυτού του τύπου οι τσούχτρες είναι λίγες, αν και κάποιες από αυτές πολυσύχναστες.

Πού στην Πελοπόννησο «πόζαρε» μωβ μέδουσα

Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί σε περιοχές που βρέχονται από τον Κορινθιακό κόλπο και το Ιόνιο πέλαγος, όπως η Αχαΐα και η Ηλεία.

Μάλιστα το πρωί της Κυριακής ανέβηκε στο facebook μια φωτογραφία με μωβ μέδουσα που εντοπίστηκε στην περιοχή της Κυλλήνης.

Μωβ μέδουσα Κυλλήνη
Φώτο: fb

Τι έχουν μαζί οι λουόμενοι για το τσίμπημα της τσούχτρας

Πολλοί είναι αυτοί που ενημερώθηκαν ότι το καλύτερο «φάρμακο» για την άμεση αντιμετώπιση, όταν έρθει κάποιος σε επαφή με κάποια τσούχτρα είναι η μαγειρική σόδα.

Έτσι λοιπόν δεν είναι λίγοι αυτοί που παίρνουν μαζί τους στην παραλία το συγκεκριμένο «παυσίπονο» για την περίπτωση του τσιμπήματος της μέδουσας.

Ο χάρτης με τις επίφοβες περιοχές στην Αργολίδα

Ο χάρτης του iNaturalist καταγράφει τις παραλίες στις οποίες έχουν θεαθεί φέτος το καλοκαίρι. Ανάμεσά τους είναι δημοφιλείς παραλίες στην Αττική και τον Σαρωνικό.

Φέτος το καλοκαίρι μωβ μέδουσες στην Αργολίδα έχουν εντοπιστεί, σε μικρή έκταση, στα παρακάτω τρία σημεία:

  1. Παραλία Χηνίτσα Νησί, Πόρτο Χέλι
  2. Παραλία Καραθώνα Ναύπλιο, (δεξιά πλευρά)
  3. Παραλία μεταξύ Κοιλάδας και Δορούφι Κρανιδίου, Ερμιονίδα
Χάρτης μωβ μέδουσες Αργολίδας παραλίες

Η εξέλιξη του φαινομένου στην Ελλάδα

Το φαινόμενο, πριν από την κλιματική αλλαγή, παρατηρούνταν κάθε 10 με 12 χρόνια και διαρκούσε 2-3 και το πολύ χρόνια. Έτσι, από το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έξαρση στον Κορινθιακό Κόλπο και το 2018-2020 στη Μάλτα όπου επέστρεψε φέτος.

Στην Ελλάδα οι μωβ μέδουσες έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, ενώ καταγράφονταν ακόμη και τον χειμώνα από χειμερινούς κολυμβητές. Το καλοκαίρι αυξάνονται κατά πολύ γιατί ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής της λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας. Η αναπαραγωγή τους ευνοείται και από την κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού.

Παράλληλα, η μείωση του πληθυσμού των ψαριών, που είναι κυνηγοί τους αλλά και η μείωση των πληθυσμών των θαλάσσιων χελώνων που είναι ο βασικός κυνηγός τους ευνοεί την εξάπλωση των μεδουσών.

Μωβ μέδουσα: Μπορεί να φθάσει μέχρι 10 μέτρα

Η μωβ μέδουσα είναι μέχρι 10 εκατοστά σε διάμετρο αλλά το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.

Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η δερματοχελώνα, η καρέτα καρέτα, ο τόνος, ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλί – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Μώβ μέδουσα: Πού έχει εντοπιστεί φέτος στην Ελλάδα

Αναλυτικά οι καταχωρήσεις για την Μωβ Μέδουσα:

Ιανουάριος 2022: Η μωβ μέδουσα εντοπίζεται μεταξύ άλλων από παρατηρητές σε Πόρτο Ράφτη και Κρήτη

Μάρτιος 2022: Υπάρχουν καταγραφές για τον Σαρωνικό κόλπο, την Κεντρική Μακεδονία και την Περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Απρίλιος 2022: Στις 15/4 εμφανίζεται στη Σαμοθράκη. Καταγραφές υπάρχουν για τον Πειραιά, το Αγκίστρι και τη Ζάκυνθο.

Μάιος 2022: Οι καταχωρήσεις αυξάνονται. Σαρωνικός, Πελοπόννησος, Παξοί, Νέα Πέραμος, Βουλιαγμένη, Αγκίστρι, Κεφαλονιά, Χαλκιδική, και Σπέτσες.

Δείτε εδώ αναλυτικά

«Με έτσουζε λες και μου έριξαν βιτριόλι, δεν μπορείς να περιγράψεις τον πόνο»

Στα πλοκάμια της Πελάτζια Νοκτιλούκα, της μωβ μέδουσας, πιάστηκε η Ευαγγελία, που πριν λίγες ημέρες πήγε για μπάνιο στην παραλία Πάχη Μεγάρων. Ήταν τόσο έντονος ο πόνος από το τσίμπημα της μέδουσας που κόλλησε πάνω της που όπως φαίνεται στις φωτογραφίες το αποτύπωμα της έμεινε σαν τατουάζ πάνω στο σώμα της Ευαγγελίας.

«Ήρθε και κόλλησε πάνω μου. Έκανε ένα σημάδι πολύ μεγάλο. Ακόμα ο πόνος από την περασμένη Κυριακή ακόμα υπάρχει. Κάποιος που δεν το ξέρει θα νομίζει ότι έχω κάνει τατουάζ μέδουσας. Δεν μπορείς να περιγράψεις τον πόνο, το κάψιμο που έχεις» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η γυναίκα το πρωί της Κυριακής. «Με έτσουζε πάρα πολύ λες και μου έριξαν βιτριόλι, τέτοιο κάψιμο ένιωσα. Μέσα μου έβραζε το δέρμα μου όλο» πρόσθεσε.

Δύσκολα γίνονται αντιληπτές γιατί θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες στη Μεσόγειο

Ζωηρή ανησυχία προκαλεί η μωβ μέδουσα που κυκλοφορεί στις ελληνικές θάλασσες, τη στιγμή που είναι δύσκολο να γίνει άμεσα αντιληπτή από τους λουόμενους.

«Πολλές φορές τα νημάτιά τους επειδή είναι διάφανα δεν μπορεί να τις εντοπίσει ο κολυμβητής και για αυτόν τον λόγο έχουμε την επαφή στο σώμα και προκαλεί πόνο» σημείωσε στο Mega ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Ωκεανογραφίας & Θαλάσσιων βιοεπιστημών Δρόσος Κουτσούμπας.

Αν και μικρή σε μέγεθος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα πλοκάμια της, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα δέκα μέτρα.

«Είναι σαν διαφανής ομπρέλα με τα πλοκάμια τους που έχουν κνιδοκύτταρα με κνιδώδες υγρό το οποίο το έχουν προκειμένου να συλλάβουν τη λεία τους» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημά της ή ακόμα και μία απλή επαφή μπορεί να προκαλέσει πόνο, ναυτία, ταχυκαρδία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, κεφαλαλγία, μέχρι και δύσπνοια.

Γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες που ενδέχεται να κρατήσουν από λίγες μέρες μέχρι και μήνες.

Μεγάλη έξαρση του φαινομένου υπάρχει, σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές, στον Αργοσαρωνικό, τη Λέσβο, την περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, τη βόρεια Ελλάδα, το βόρειο Αιγαίο αλλά και στα νησιά του Ιονίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκρηξη του πληθυσμού των μεδουσών που γίνεται τέτοια εποχή οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και στην υπεραλίευση των θηρευτών.

Μωβ μέδουσα: Τι προκαλεί το τσίμπημα

Το τσίμπημα προκαλεί στο δέρμα κοκκινίλα, πρήξιμο, κάψιμο και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιοτοξικές και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – τσίμπημα από την μέδουσα μπορεί να είναι: Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος του αποτυπώματος της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια. Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, εμέτος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Οι πολίτες καλούνται να προτιμούν παραλίες όπου φυσά αντίθετα από τη φορά της παραλίας, αν δηλαδή έχει θέα προς τον νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον βορρά. Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε.

Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο. Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο.

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis