home design 800Χ400

Αργολίδα: Τεμάχιο του Τίμιου Σταυρού στον Άγιο Λουκά – Μέχρι πότε θα βρίσκεται στο ναό για προσκύνημα

Το ιερό κειμήλιο έφθασε στο Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού, στα Λευκάκια Ναυπλίου, στα πλαίσια των λατρευτικών εκδηλώσεων για τη μνήμη του Αγίου.

Τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται αυτές τις μέρες στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού, στα Λευκάκια Ναυπλίου, στα πλαίσια των λατρευτικών εκδηλώσεων για τη μνήμη του Αγίου.

Το τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού έφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος και θα παραμείνει για προσκύνημα στο Ναό καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων έως και την Τρίτη 14 Ιουνίου.

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, μετά την άφιξη του τεμαχίου του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Ναό εψάλη ο πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός

Ο Άγιος Λουκάς, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας (κατά κόσμον Βαλεντίν Φέλιξοβιτς Βόινο-Γιασενέτσκι) ήταν Ρώσος αρχιερέας και καθηγητής – χειρουργός.

Ξεκίνησε τις σπουδές του το 1898 στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Βλαδίμηρου στο Κίεβο και το 1920 εξελέγη καθηγητής της ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης.

Εργαζόταν αδιάκοπα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας επάνω στην επιστημονική του μελέτη, βαθιά προσηλωμένος στο όνειρό του να σώζει ζωές και να ανακουφίζει τον ανθρώπινο πόνο. Στην προσπάθειά του αυτή πολλές φορές έφτανε στην υπερκόπωση, όμως αντλούσε δύναμη μέσα από την πολύωρη προσευχή και την αγάπη του για τον Χριστό. Ο ίδιος υπέστη φοβερά μαρτύρια, φυλακίσεις, εξορίες και διωγμούς εξαιτίας της βαθιάς πίστης και ανυποχώρητης ομολογίας της ορθόδοξης πίστης.

Ως γιατρός δημοσίευσε σαράντα επιστημονικά έργα και το 1909 κατάφερε να βρει έναν απλό και ταυτόχρονα σίγουρο τρόπο τοπικής αναισθησίας. Με τη δική του μέθοδο έκανε 538 εγχειρήσεις με μεγάλη επιτυχία, σε ηλικία μόλις 33 ετών.

Το 1921 ο Άγιος Λουκάς χειροτονήθηκε ιερέας και το 1923 επίσκοπος Τασκένδης. Από τότε συνδύαζε ποιμαντικά και επιστημονικά καθήκοντα. Παρέμεινε αρχίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Τασκένδης, όπου χειρουργούσε καθημερινά και παρέδιδε μαθήματα στην Ιατρική Σχολή, πάντα με το ράσο και τον σταυρό του.

To 1946 τιμήθηκε με το Βραβείο Στάλιν για όλες τις επιστημονικές δημοσιεύσεις του.

Από το 1946 και έως το θάνατό του υπήρξε Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως.

Εκοιμήθη στις 11 Ιουνίου 1961 και η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Στις 24-25 Μαΐου 1996 έγιναν μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις, προς τιμήν της ανακήρυξής του σε άγιο, από το Πατριαρχείο της Ρωσίας. Η μνήμη του τιμάται στις 11 Ιουνίου.

Αγιος Λουκάς (Αρχείο Αναγνώστη)

Τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό γνώρισε στο ευρύ κοινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος , μέσω της διαδικτυακής εκπομπής «Πέρασμα», του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η συζήτηση, που αφορούσε στο επαναστατικό έργο του Αγίου στις επεμβάσεις, στις πρωτοποριακές μεθόδους του στις εγχειρήσεις μεταμόσχευσης, στην προσφορά του στους τραυματίες πολέμου, στις συλλήψεις, φυλακίσεις και εξορίες του και στο συγγραφικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο, κινηματογραφήθηκε στο μουσειακό χώρο του Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, στα Λευκάκια Ναυπλίου.

Σχόλια

Exit mobile version