home design 800Χ400

Πάτρα: Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής «1022-2022, πρόσφυγες», στην «Ιχθυόσκαλα», στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ της πόλης

Στο χώρο του Συμποσίου χθες ο υφυπουργός Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης

Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με θέμα «1922-2022, πρόσφυγες» πραγματοποιείται, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, από τις 28 Μαΐου και για έναν ολόκληρο μήνα, στην «Ιχθυόσκαλα», στο Νότιο Πάρκο της πόλης.

Στο Συμπόσιο, που είναι αφιερωμένο στον γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο, 10 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αλβανία, την Συρία και την Αρμενία κατασκευάζουν αντίστοιχο αριθμό γλυπτών, που θα παραμείνουν στην πόλη και μετά το Συμπόσιο, φέρνοντας χιλιάδες Πατρινούς και όχι μόνον, σε επαφή με τα έργα και τους δημιουργούς τους.

Φωτό: fb/Κώστας Πελετίδης – Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πατρέων

Παράλληλα, πραγματοποιείται ένα ανοιχτό πολυθεματικό φεστιβάλ, με ελεύθερη είσοδο και καθημερινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές και μεγαλύτερους να βλέπουν πώς δημιουργείται ένα έργο γλυπτικής και ταυτόχρονα να γίνεται συζήτηση για το ρόλο της στην ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι η προσφυγιά.

Φωτό: fb/Κώστας Πελετίδης – Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πατρέων

100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το Συμπόσιο, με το συγκεκριμένο θέμα, συμβάλει στην απόδοση της ιστορίας μέσα και από ένα άλλο πρίσμα, αυτό της τέχνης, που εμπνέεται από την προσφυγιά, τόσο του προηγούμενου αιώνα, όσο και τη σύγχρονη.

«Μέσα από την εξέταση της ιστορίας μας, την εξέταση των γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής, όσων οδήγησαν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας στην προσφυγιά, βγάζουμε συμπεράσματα για τα σημερινά γεγονότα, καθώς αυτή τη στιγμή διεξάγεται πάλι πόλεμος, άλλη μία φορά «σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ».δήλωσε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Φωτό: fb/Κώστας Πελετίδης – Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πατρέων

Η πόλη συνδέεται στενά με το προσφυγικό στοιχείο, καθώς στην Πάτρα του 1922, των 50.174 κατοίκων, εγκαταστάθηκαν 7.500 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι ρίζωσαν εκεί, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, και έχουν αφήσει το στίγμα τους, το οποίο φτάνει έως τις μέρες μας.

Φωτό: fb/Κώστας Πελετίδης – Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πατρέων

Μία σειρά Σύλλογοι, που λαμβάνουν μέρος και στις εργασίες του Συμποσίου, έχουν ιδιαίτερη συμβολή στη διατήρηση των μικρασιάτικων πολιτιστικών στοιχείων στην περιοχή.

Η όλη δράση είναι αφιερωμένη στον Πατρινό γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο, έναν καλλιτέχνη που αγάπησε και δέθηκε με την πόλη, αποτελώντας μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητές της στον χώρο του Πολιτισμού και όχι μόνο.

Επιπλέον, πέραν των αναρίθμητων βραβείων και διακρίσεων που είχε αποσπάσει, είχε ενεργό εμπλοκή στους αγώνες για τα δικαιώματα των εικαστικών καλλιτεχνών.

Το 1968, παρότι κλήθηκε από τη Χούντα να αναλάβει τη θέση του υπευθύνου Γλύπτη στο Εθνικό Νομισματοκοπείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς και την προσπάθειά του να προσεταιριστεί εικαστικούς, δεν την αποδέχθηκε ποτέ.

Χθες, Παρασκευή 10 Ιουνίου, τον πολυχώρο πολιτισμού της «Ιχθυόσκαλας», επισκέφθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νίκος Γιατρομανωλάκης.

Φωτό: fb/Κώστας Πελετίδης – Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πατρέων

Ο υφυπουργός συναντήθηκε με το δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και ενημερώθηκε για το αντικείμενο και το χαρακτήρα του συμποσίου, καθώς και για το σύνολο των δράσεων και δομών του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Φωτό: fb/Κώστας Πελετίδης – Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πατρέων

Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκε και η ανάγκη στήριξης από πλευράς  πολιτείας της προσπάθειας που γίνεται, με τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις και προσλήψεις προσωπικού.

Στη συνέχεια ο κ. Γιατρομανωλάκης ξεναγήθηκε στο χώρο όπου γίνεται η κατασκευή των γλυπτών και ενημερώθηκε για τα υπό διαμόρφωση έργα, από το ζωγράφο – γλύπτη, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Χρήστο Λάμπρου και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

Φωτό: fb/Κώστας Πελετίδης – Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πατρέων

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι εκδηλώσεις του Πολυθεματικού Φεστιβάλ.

Το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουνίου, με την πανσέληνο ψηλά, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Άννη Ονουφρίου και τον Σταύρο Ναθαναήλ, με τίτλο «Αλησμονώ και χαίρομαι, θυμάμαι και λυπούμαι…», όπου θα ακουστούν τραγούδια που αναδεικνύουν την πολυπολιτισμικότητα των χαμένων πατρίδων που ήρθε και εμπλούτισε την Ελλαδική, με την «ώσμωση» ανάμεσα στις δύο επιρροές να «γεννά» θαύματα.

Φωτό: fb/Κώστας Πελετίδης – Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πατρέων

Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής «1922-2022, πρόσφυγες» θα κλείσει τις πύλες του στις 28 Ιουνίου, έχοντας όμως αποτυπώσει στο μάρμαρο ένα κομμάτι της ιστορίας, που φτάνει μέχρι τις μέρες μας, καθώς πόλεμοι και προσφυγιά δεν έχουν τέλος.

Σχόλια

Exit mobile version