home design 800x400

home design 1170Χ320

Άργος: Στα ίχνη του Αγαμέμνονα ο 14ος Αρχαίος Μυκηναϊκός Δρόμος

Διαδρομή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τις Μυκήνες στο λεκανοπέδιο της Προσύμνης
Προσύμνη καλλιτεχνικό γυμνάσιο (4)

Αύριο, Κυριακή 12 Ιουνίου, πραγματοποιείται ο 14ος Αρχαίος Μυκηναϊκός Δρόμος, στα ίχνη του Αγαμέμνονα, καθώς η διαδρομή του ακολουθεί τα πατήματα ενός αρχαίου Μυκηναϊκού δρόμου που συνέδεε την ακρόπολη των Μυκηνών με το λεκανοπέδιο της Προσύμνης.

Ο 14ος Αρχαίος Μυκηναϊκός Δρόμος για περιπατητές, ιππείς και δρομείς, που συνδιοργανώνουν το Ν.Π.Δ.Δ Κοινωνική Μέριμνα και Αθλητισμός Δήμου Άργους – Μυκηνών, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, οι Μαραθωνοδρόμοι Δρομείς Αργολίδας, Μέλος της Ε.Ο.Σ.Λ.Μ.Α-Υ., ο Σύλλογος «Οι φίλοι των Μυκηνών και του Μυκηναϊκού Πολιτισμού» και η Τοπική Κοινότητα Προσύμνης με τη συμμετοχή και του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσύμνης, θα ξεκινήσει από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και τα τερματίσει στο μαγευτικό εξωκλήσι της Παναγίας Προσύμνης του Δήμου Άργους Μυκηνών.

Αρχαίος Μυκηναϊκός Δρόμος
Φωτό: Αρχείο

«Οι «πολύχρυσες» Μυκήνες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους παγκοσμίως.  Η φιλόξενη Προσύμνη, μια περιοχή που είχε την τύχη να μη στερηθεί ποτέ το βήμα, τη φωνή, τον ιδρώτα, την αγάπη των ανθρώπων.

Η διαδρομή μας έχει ως αφετηρία την πύλη των Λεόντων, το υπέροχο αυτό μεγαλιθικό μνημείο που θεωρείται το πρώτο παράδειγμα μνημειώδους γλυπτικής στην Ευρώπη.  

lions gate mycenae 1
Φωτό: wikipedia/Andreas Trepte

Διασχίζοντας πολλά σημεία μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως ελληνιστικός πύργος, ρωμαϊκά λουτρά και δεξαμενή, θολωτός μυκηναϊκός τάφος, ερείπια μυκηναϊκού οικισμού στο λόφο Μαστό,  τερματίζουμε στην αρχαία Πρόσυμνα.

Η Πρόσυμνα, που κατά το παρελθόν λεγόταν «Μπερμπάτι»  είναι χτισμένη στους πρόποδες λόφων της βόρειας Αργολίδας. Αποτελεί  μια κλειστή κοιλάδα που επικοινωνεί με την αργολική πεδιάδα μέσω του φαραγγιού της Κλεισούρας, όπου υπάρχει το γεφύρι του Αστερίωνα», δηλώνει ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνική Μέριμνα και Αθλητισμός, Νίκος Δελής.

Δελής Νίκος 2
Νίκος Δελής/Φωτό: facebook

Από το χωριό διέρχεται η αρχαία οδός που συνέδεε το Άργος με την Κόρινθο, μέσω του Αραχναίου και ονομαζόταν «Κοντοπορεία». Η οδός αυτή ξεκινούσε από Κόρινθο και ακολουθούσε τη διαδρομή Χιλιομόδι-Αρχαία Τενέα-Κλεισούρα Αγιονορίου-Πρόσυμνα-Άργος και ήταν ιδιαίτερα σημαντική στη βυζαντινή εποχή, τη Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία.

«Στη Μυθολογία, η Πρόσυμνα είχε αδελφές την Ακραία και την Εύβοια. Και οι τρείς τους ήταν κόρες του ποταμού Αστερίωνα και παραμάνες της θεάς Ήρας.

Η λέξη Πρόσυμνα χρησίμευε πολλές φορές και ως επίθετο. Η θεά Δήμητρα αποκαλείτο στην Αργολίδα Πρόσυμνα.

Στη Λέρνη βρέθηκε γλυπτή εικόνα, παριστάνοντας σκηνή από τα μυστήρια, όπου διακρίνεται το μυθικό πρόσωπο Πρόσυμνας.

«Προσύμνεως Λεώς» λέγονταν οι μυημένοι στα Λερναία Μυστήρια. Αυτό ίσως μας επιτρέπει να ετυμολογήσουμε τη λέξη «Προσύμνεως» ως αυτός ο οποίος πήγαινε στο ναό για να προσκυνήσει και να λατρέψει το Θεό.

Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Προσύμνη - Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας
Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Προσύμνη – Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας

Στην περιοχή της Πρόσυμνας, του Αγιονορίου και της Κλεισούρας, διαδραματίστηκε  η δεύτερη φάση της μάχης των Δερβενακίων το 1822, όπου ο Δράμαλης υπέστη συντριπτική ήττα από το Νικηταρά και καταξιώθηκε ο Κολοκοτρώνης», μας πληροφορεί ο Νίκος Δελής.

Αύριο λοιπόν, περιπατητές ιππείς και δρομείς του 14ου Αρχαίου Μυκηναϊκού δρόμου θα πατήσουν στα χνάρια του βασιλιά Αγαμέμνονα,  στα αγαπημένα μονοπάτια της Κυράς της Πρόσυμνας, της όμορφης αρχόντισσας του 14ου αι. π.Χ.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis