home design 800x400

home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Ζητούν νόμιμους εργάτες γης για να σώσουν τη συγκομιδή

Το πρόβλημα σε Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία – Ποιο αίτημα υποβάλλουν οι αγρότες της Τριφυλίας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Εργάτες γης

Η έλλειψη προσωπικού αλλά και η ανάγκη να έχουν νόμιμους εργάτες γης, απασχολεί έντονα τους αγρότες σε Αργολίδα και Λακωνία, όπως τονίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά.

Οι αγρότες ζητούν να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για τους εργοδότες ως προς την πρόσληψη αλλοδαπών εργατών αλλά και έκδοση εγκυκλίων ώστε να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο για όλη τη χώρα η σχετική πολιτική.

Παρόντες στη σύσκεψη της Τρίτης ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιάννης Μαλτέζος, οι κυβερνητικοί βουλευτές των δύο νομών Δαβάκης και Ανδριανός, οι Αντιπεριφερειάρχες Βερούτης και Σχοινοχωρίτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φώτης Δαμούλος, εκπρόσωποι των χυμοποιών Αντωνόπουλος και Χριστοδούλου, καθώς και εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Κώστας Μπαγινέτας.

Σοβαρό πρόβλημα στη συγκομιδή

Την ίδια στιγμή οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, στη Μεσσηνία, συσκέφθηκαν πρόσφατα, συμφωνώντας πως μετά το αυξημένο κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατών γης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Αυτή την εποχή στην περιοχή γίνεται συγκομιδή κηπευτικών στα θερμοκήπια και καρπουζιών στα χωράφια. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην συγκομιδή. 

Πολλοί παραγωγοί είναι προβληματισμένοι για το αν θα συνεχίσουν να καλλιεργούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αν και οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα η μείωση της παραγωγής αναμένεται να φέρει ελλείψεις στην αγορά.

Ζητούν νόμιμα χαρτιά αλλά δεν τους δίνουν

Οι εργάτες που είναι στη χώρα μας ζητούν νόμιμα χαρτιά για να μπορούν να ταξιδεύουν στην πατρίδα τους. Οι παραγωγοί στην Πελοπόννησο ζητούν νομιμότητα και απλούστευση της διαδικασίας. 

Αν οι ξένοι εργάτες έχουν χαρτιά, τότε οι Έλληνες αγρότες θα μπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδα και παράλληλα θα έχει έσοδα το κράτος.

Η επιστολή στον πρωθυπουργό

Στα πλαίσια αυτά οι Αγροτικοί Σύλλογοι, Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών Τριφυλίας έστειλαν επιστολή προς τον Πρωθυπουργό στην οποία ζητούν να υπάρξει λύση στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης που ταλαιπωρεί ολόκληρη την χώρα.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον πρωθυπουργό αναφέρει τα εξής:

«Απευθυνόμαστε σε εσάς ως ύστατη προσπάθεια να προειδοποιήσουμε την Πολιτεία για την έλευση μιας κρίσης οι συνέπειες της οποίας θα είναι καταστροφικές για όλους μας. Αναφερόμαστε στην επισιτιστική κρίση που είναι προ των πυλών απειλώντας και την χώρα μας παρά την πλούσια πρωτογενή παραγωγή της.

Στην Τριφυλία, την οποία πρόσφατα είχατε επισκεφτεί, παράγονται 80.000 τόνοι κηπευτικών προϊόντων θερμοκηπίου, 40.000 τόνοι υπαίθριου καρπουζιού, 28.000 τόνοι ελαιολάδου, 3.000 τόνοι πατάτας και γλυκοπατάτας 9.000 τόνοι σταφυλιών και περίπου 5.000 τόνοι λοιπών προϊόντων (υπαίθρια κηπευτικά, φασόλια κ.α).

Για να καλλιεργηθούν και συγκομιστούν όλες αυτές οι τεράστιες ποσότητες προϊόντων, βάσει των επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαιτούνται συνολικά 8.500 εργάτες γης σε ετήσια βάση. Το εργατικό δυναμικό καλύπτεται κυρίως από αλλοδαπούς σε ποσοστό 80%. Επομένως 6.000 με 6.500 αλλοδαποί εργάτες απαιτούνται μόνο στην περιοχή της Τριφυλίας για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καλλιέργεια και παραγωγή των παραπάνω προϊόντων.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο αλλοδαποί εργάτες γης να φεύγουν από την Ελλάδα με κατεύθυνση άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως την Ιταλία και την Ισπανία, για δυο κυρίως λόγους. Αφενός γιατί οι χώρες αυτές φρόντισαν έγκαιρα και νομοθέτησαν ευνοϊκούς όρους για την νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών και αφετέρου γιατί στην Ελλάδα αντίθετα το νομοθετικό πλαίσιο για τους παράτυπα διαμένοντες αλλοδαπούς αυστηροποιήθηκε.

Το υπάρχον πλαίσιο δεν μας καλύπτει, γιατί δεν δίνει λύση στην άμεση ανάγκη για εξεύρεση εργατών. Οι διαδικασίες πρόσκλησης μετακλητών εργατών ξεπερνούν τους 4 με 5 μήνες, ενώ κανείς μας δεν γνωρίζει αν οι εργάτες που θα έρθουν μετά από αυτό το διάστημα θα είναι εκπαιδευμένοι και κατάλληλοι για τις αγροτικές εργασίες.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Αν δεν πράξετε κάτι σύντομα, θα βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση να κληθείτε να απαντήσετε στους Έλληνες καταναλωτές γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε προϊόντα που μέχρι χθες υπήρχε πλεόνασμα. Με τις παρούσες συνθήκες εμείς οι παραγωγοί στην Τριφυλία σας δηλώνουμε ότι είτε θα περιορίσουμε στο μισό είτε ακόμα ακόμα θα εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες μας.

Χωρίς εργάτες δεν γίνεται κανείς μας να διακινδυνεύσει να καλλιεργήσει χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα μπορεί να συγκομίσει τα προϊόντα του, δεδομένης και της εξωφρενικής αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπάσματα.

Όλες αυτές οι σύγχρονές μονάδες που θαυμάσατε ο ίδιος ένα χρόνο πριν θα απαξιωθούν, θα εγκαταλειφθούν και θα χαθούν τεράστιες προσωπικές, κρατικές και ευρωπαϊκές επενδύσεις και αυτό με ευθύνη της Πολιτείας που δεν μερίμνησε έγκαιρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατών αν και κατά το παρελθόν αρμοδίως είχαμε επισημάνει.

Δεν ζητάμε επιχορηγήσεις, δεν ζητάμε οικονομική στήριξη, άλλωστε ποτέ δεν την είχαμε. Το μόνο που ζητάμε είναι να ακολουθήσετε το παράδειγμα άλλων κρατών της Ε.Ε και να αντιμετωπίσετε την φυγή των αλλοδαπών εργατών γης, τους οποίους με κόπο εκπαιδεύσαμε και εσείς διώχνεται χωρίς σχέδιο αναπλήρωσης τους. Εκτός και αν μας πείτε ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί να συνεχίσει να στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, αν και αποτελεί τον πρώτο πλουτοπαραγωγικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, οπότε και εμείς με την σειρά μας θα εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες.

Πρότασή μας είναι να παραταθεί άμεσα η ισχύς του άρθρου 13α του νόμου 4251/2014, η εφαρμογή του οποίου καταργείται από 01/07/2022, ώστε να μπορούμε να απασχολούμε τους παράνομα διαμένοντες μετανάστες νόμιμα με άδεια εργασίας και να δοθούν κίνητρα στους αλλοδαπούς που νομιμοποιούνται, τόσο με χρονική παράταση της ισχύος των αδειών παραμονής τους τουλάχιστον για ένα έτος, όσο δίνοντας τους την δυνατότητα να πηγαίνουν και να επιστρέφουν στην πατρίδα τους μια φορά το χρόνο, κατά τα πρότυπα της ιταλικής νομοθετικής ρύθμισης.

Στα πλαίσια των δράσεων μας ζητάμε από τα συναρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση ώστε να συζητήσουμε τις προτάσεις μας και να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση».

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis