Τη φίμωση της αντιπολίτευσης στους Δήμους επιχειρεί το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που τέθηκε επισήμως σε δημόσια διαβούλευση.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 42 του επίμαχου νομοσχεδίου διαγράφεται από την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να θέσουν κατεπείγοντα θέματα προς προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.
Η κυβέρνηση επικαλείται λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου» εγείροντας κύμα αντιδράσεων από τις δημοτκές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στους Δήμους της χώρας.
Τι ισχύει σήμερα-Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, «Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι` αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής».
Στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών οι λέξεις «ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης» διαγράφονται , αφαιρώντας έτσι το δικαίωμα από την αντιπολίτευση να αναδείξει και να θέσει ζητήματα ή προβλήματα του εκάστοτε Δήμου.
Αντιδράσεις στο Ναύπλιο
Στο Ναύπλιο, μεγάλες αντιδράσεις εγείρει το νέο νομοσχέδιο με τον επικεφαλής της παράταξης «Ανάπλι Εμπρός», Κώστα Καράπαυλο, να τονίζει σε δηλώσεις του στο «anagnostis.org», πως «το συγκεκριμένο άρθρο του νέου νομοσχεδίου περιορίζει όλες τις συζητήσεις στα όργανα του Δήμου σε μονοφωνία των Δημοτικών Αρχών».
Οι δηλώσεις Καράπαυλου
Το κοινό καλό απαιτεί διάλογο επεσήμανε ο Κώστας Καράπαυλος στις δηλώσεις του, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Φυσικά και υπάρχουν αντιδράσεις για το νέο νομοσχέδιο. Το επίμαχο άρθρο περιορίζει τον αναγκαίο δημοκρατικό διάλογο. Με αυτή την απαγόρευση δεν μπορούν να αναδειχθούν θέματα και προβλήματα και περιορίζονται όλες οι συζητήσεις στα όργανα σε μονοφωνία των Δημοτικών Αρχών».
Όσον αφορά στο τι θα πράξει το «Ανάπλι Εμπρός» μετά τις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές ο επικεφαλής της παράταξης τόνισε:
«Εμείς, ως συμμέτοχοι στην επόμενη Δημοτική Αρχή, θα είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεδρίαση να ακούμε και να συζητάμε τα θέματα που θα θέτει η αντιπολίτευση γιατί, παρά τις όποιες διαφορές μας, το κοινό καλό απαιτεί διάλογο».
Σφοδρή αντίδραση και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Άμεση ήταν, μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που διά στόματος της Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Υπεύθυνης του Τομέα Εσωτερικών, Ευαγγελίας Λιακούλη, άσκησε έντονη κριτική στο επίμαχο άρθρο, χαρακτηρίζοντάς το ανοσιούργημα, και αναφέροντας:
«ΟΧΙ στη φίμωση των Δημοτικών Παρατάξεων από τον κ. Βορίδη.
Η αυταρχική απόπειρα της Ν.Δ. να φιμώσει τις Δημοτικές Παρατάξεις, αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία.
Το δικαίωμα των Επικεφαλής Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερησίας Διάταξης, ώστε τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν επ’ αυτών, είναι αναφαίρετο.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 ρητώς το είχε διασφαλίσει στην παρ.7 του Άρθρου 67 του Καλλικράτη (ν.3852/2010), καθώς εμείς πιστεύουμε στην αξία του διαλόγου και σεβόμαστε την προστασία των δικαιωμάτων όλων των Αιρετών, που οι πολίτες επιλέγουν με την ψήφο τους στις δημοτικές κάλπες.
Η μεθόδευση της Ν.Δ. να επιβάλει δια Νόμου σιωπητήριο στις Δημοτικές Παρατάξεις, με την επίκληση μάλιστα λόγων «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου», αποτελεί ακόμα μία ωμή παρέμβαση.
Δεν μας εκπλήσσει. Από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, οι Υπουργοί του κ. Μητσοτάκη επιδίδονται σε έναν ανηλεή πόλεμο εναντίον των Δημοτικών Συμβουλίων, κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του μόνου θεσμού με άμεση λαϊκή νομιμοποίηση που αδυνατούν να χειραγωγήσουν και να καθυποτάξουν στις παλαιοκομματικές και πελατειακές τους ορέξεις.
Είναι θλιβερό ότι ακόμα και τώρα, που οι αντιδημοκρατικές διατάξεις της Κυβέρνησης καταπίπτουν ως αντισυνταγματικές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το «πάθημα» δεν τους γίνεται «μάθημα».
Είμαστε βέβαιοι ότι οι δημοκράτες Δήμαρχοι δεν ευθύνονται για το ανοσιούργημα που προωθεί η Κυβέρνηση, και θα αντιταχθούν, με ένα δυναμικό «ΟΧΙ»».
Είναι σχεδόν βέβαιο πως άμεσα θα υπάρξει και η απάντηση της ΚΕΔΕ για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που επιχειρεί τη φίμωση της αντιπολίτευσης στους Δήμους, αφαιρώντας της το δικαίωμα να φέρνει προς συζήτηση θέματα που άπτονται των προβλημάτων των πολιτών.