Στοίχημα με τον χρόνο έχει βάλει ο Γιώργος Διδασκάλου να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της Οικίας Βίγγα στο Ναύπλιο μέχρι το τέλος του 2023 και να αποδοθεί στους Ναυπλιώτες. Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού έκανε αυτοψία στο μοναδικό κτίσμα που βρίσκεται πίσω από τον Πλάτανο στην Πλατεία Συντάγματος, και έδωσε αυστηρές εντολές για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί το έργο που είναι σε πλήρη εξέλιξη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Άκης Γκάτζιος
Ο φακός του anagnostis.org κατέγραψε τα μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της Οικείας Βίγγα, η οποία θα στεγάσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, ώστε να απελευθερωθούν χώροι στο γειτονικό Μουσείο.
Ο Διδασκάλου
«Εύχομαι πραγματικά αυτό το κτήριο, οι Ναυπλιώτες, οι επισκέπτες του Ναυπλίου, η Εφορεία μας, να το ζήσουν και να το χαρούν» δήλωσε ο Γιώργος Διδασκάλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο κτήριο:
Είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού: «Είναι ένα κτήριο μνημείο, τοπόσημο που οφείλαμε να αποκαταστήσουμε. Και αυτό κάνουμε τώρα. Είμαστε μαζί με τον ανάδοχο εργολάβο, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς. Στόχος μας είναι στο τέλος του 2023, το κτήριο αυτό να έχει ολοκληρωθεί και να έχει αποδοθεί προς χρήση, να φιλοξενήσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, αποδεσμεύοντας με αυτό τον τρόπο κρίσιμους και σημαντικούς χώρους από το υφιστάμενο μουσείο προκειμένου να αποκτήσει την χρήση η οποία προβλέπονταν από την αρχή», αναφερόμενος σε χώρους περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και άλλες υποδομές οι οποίες θα κριθούν απαραίτητες για τη συνολική λειτουργία του Μουσείου.
Ο κος Διδασκάλου πρόσθεσε: «Είναι ένα κτήριο μοναδικό. Πραγματικά είμαι χαρούμενος που μετά από τόσα χρόνια με τη βοήθεια όλων των υπηρεσιακών παραγόντων, κυρίως της διεύθυνσης Νεότερων Μνημείων στην Πάτρα, των στελεχών, του διευθυντή κου Παπανδρέου, και με τη συνδρομή της Εφορείας Αργολίδας, καταφέραμε να βρισκόμαστε τώρα στην τελική ευθεία πριν την ολοκλήρωση της αποκατάστασής του. Εύχομαι πραγματικά αυτό το κτήριο, οι Ναυπλιώτες, οι επισκέπτες του Ναυπλίου, η Εφορεία μας, να το ζήσουν και να το χαρούν».
Αυτοψία στην Οικεία Βίγγα
Η Οικεία Βίγγα στο Ναύπλιο διαθέτει πλούσιο διάκοσμο, υπέροχες οροφογραφίες, σπουδαία αρχιτγεκτονική, προσεγμένες λεπτομέρειες. Στην είσοδο εντυπωσιάζει η όμορφη σκάλα με τα ξύλινα κιγκλιδώματα.
Όπως αναφέρει με δηλώσεις του στο anagnosgtis.org ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου Γιώργος Παπανδρέου το κτήριο αυτό έφτασε κοντά 24 χρόνια προκειμένου να μπει η διαδικασία αποκατάστασής του:
Τονίζει ο κος Παπανδρέου: «Κάναμε μια μεγάλη υπερπροσπάθεια σε συνεργασία με τον κο Γενικό. Το κτήριο αυτό έχει απαλλοτριωθεί από το 1984 από το υπουργείο Πολιτισμού και έφτασε κοντά 24 χρόνια προκειμένου να μπει η διαδικασία αποκατάστασής του. Η υπηρεσία μας έχει συμβάλει θεωρώ τα μέγιστα σε όλη τη διαδικασία δημοπράτησης, αλλά πλέον και ως υπηρεσία που εκτελεί το έργο είναι σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση παρούσα στο Ναύπλιο, προκειμένου να παρακολουθεί, να ελέγχει και να συντονίζει το έργο».
Τυπογραφική μηχανή
Στο ισόγειο του κτηρίου είχε διασωθεί η τυπογραφική μηχανή, αφού εκεί λειτουργούσε ένα από τα πρώτα τυπογραφεία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Η μηχανή αυτή ήδη βρίσκεται εκτός του κτηρίου, ώστε να επισκευαστεί από ειδικούς για να τοποθετηθεί ξανά στο χώρο της μετά την αποκατάσταση της Οικείας.
Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν καταρτιστεί το ισόγειο θα μετατραπεί σε πολιτιστικό εκθεσιακό χώρο συμπεριλαμβανομένης της τυπογραφικής μηχανής, και οι όροφοι σε γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και βιβλιοθήκη.
Το κτήριο αυτό, επί σειρά ετών προσπαθούσε να το αναδείξει το υπουργείο Πολιτισμού, όμως τελικά μόλις σήμερα υλοποιείται με τις εργασίες που ήδη ξεκίνησαν, και με στόχο το υπάρχον αχούρι, να γίνει κόσμημα – τοποσήμο της πόλης. Το κτήριο που σώζεται την τελευταία στιγμή από την κατάρρευση (ήδη έχει 15 μοίρες κλίση το επάνω τμήμα του) θα παραδοθεί στους πολίτες σε έναν χρόνο περίπου.
Εικόνες από το εσωτερικό της Οικείας Βίγγα
Συγκεκριμένα, ο ισόγειος χώρος θα μετατραπεί σε πολιτιστικό – εκθεσιακό χώρο και χώρο υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και περιοδικών εκθέσεων. Στο ισόγειο του κτιρίου, όπου λειτουργούσε ένα από τα πρώτα τυπογραφεία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους θα παραμείνουν και οι δύο πολύ παλιές σπάνιες τυπογραφικές μηχανές του 1830, που θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν, ως σπάνια τεκμήρια – μνημεία της τυπογραφίας της Πρώτης Πρωτεύουσας. Στους υπόλοιπους ορόφους θα φιλοξενούνται τα νέα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και βιβλιοθήκη. Με τη μεταστέγαση των γραφείων της ΕΦΑ από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, απελευθερώνονται και σημαντικοί χώροι του μουσείου οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενούν μόνιμες ή και περιοδικές εκθέσεις.
Το τετραώροφο στερο-νεοκλασικό ερειπωμένο κτίριο, που κτίστηκε το 1878, καταλήγει σε προεξέχουσα κεντρική αετωματική απόληξη και υπενθυμίζει την πρώτη μορφή διαμόρφωσης της στέγης των νεοκλασικών κτιρίων, όπως τα διαμόρφωσε σταδιακά ο Ερν. Τσίλλερ. Το μνημείο στα θυρώματα είναι διακοσμημένο με μια σπάνια φτερωτή μυθική θεότητα της φύσης, ενώ όλη η πρόσοψη του ισογείου είναι κατασκευασμένη με κόκκινο ντόπιο μάρμαρο.
Η Αυτοψία του anagnostis στην Οικία Βίγγα, παρουσία του Γιώργου Διδασκάλου, επιβεβαιώνει την μοναδική αξία αυτού του κτηρίου, με τις εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός. Μετά την αποκατάσταση του, το κτήριο θα αποτελεί ένα στολίδι για το Ναύπλιο και την Πλατεία Συντάγματος.