Όπως έγινε γνωστό από την Λιμενική αρχή Γυθείου, σύμφωνα με το ΦΕΚ 1931 Β’ /13-05-2021 στο οποίο δημοσιεύτηκε η υπ. αριθμ. 77058/26-04-2021 απόφαση Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κηρύχθηκε και οριοθετήθηκε ενάλιος χώρος στο Λιμένι του Οιτύλου στον Δήμο Ανατολικής Μάνης της Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Πιο συγκεκριμένα η παραπάνω απόφαση σκοπεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία του πολύ σημαντικού ναυαγίου που βρίσκεται στο Λιμένι Οιτύλου και χρονολογείται από τον 2ο έως τα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ.
Το Ναυάγιο
Απέναντι από την βόρεια πλευρά του αγάλματος του Μαυρομιχάλη, (στο εκκλησάκι του Άγιου Σώστη στο Λιμένι), περίπου 30 μέτρα από την ξηρά, υπάρχει μεγάλο Ρωμαϊκό ναυάγιο του 1ου π.Χ. αιώνα, το οποίο θα μπορούσε να γίνει το δημοφιλέστερο αρχαιολογικό αξιοθέατο της Μάνης. Βρίσκεται σε βάθος, μόλις, 4,5 μέτρων και κατηφορίζει στην πλαγιά μέχρι το βάθος των 21 μέτρων. Ακόμη και από την επιφάνεια της θάλασσας είναι ορατός ο όγκος από θραύσματα αμφορέων.
Το 1977, πραγματοποιήθηκε μία αναγνωριστική έρευνα του ναυαγίου, με υπεύθυνο τον αρχαιολόγο Λάζαρο Κολώνα. Η έκταση του ναυαγίου είναι, περίπου, 150 τ.μ. Το φορτίο αποτελείται, κυρίως, από αμφορείς, ενώ το ναυάγιο έχει, δυστυχώς, συληθεί. Επίσης, το ναυάγιο είναι της ίδιας περιόδου και του ίδιου μεγέθους πλοίου με αυτό των Αντικυθήρων. Πρόκειται για ένα μοναδικό υποβρύχιο έκθεμα που περιμένει καρτερικά την ανάδειξή του.