home design 800x400

home design 1170Χ320

Τολό: Δύτες βούτηξαν στο λιμάνι – Δείτε τι βρήκαν

Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου οργάνωσε καθαρισμό στο λιμάνι του Τολού, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Δράση Λιμεναρχείο Ναυπλίου Τολό (7)

Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου οργάνωσε καθαρισμό στο Τολό σήμερα Κυριακή 6 Ιουνίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Δύτες βούτηξαν στο λιμάνι και ανέσυραν από το βυθό διάφορα …καλούδια, όπως λάστιχα αυτοκινήτων, καφάσια, δίχτυα κ.α.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων, το Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών κ. Κουδούνα Δημήτριο, το Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τολού.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Πώς καθιερώθηκε ο εορτασμός της

Το 1972 θεωρείται το σημείο καμπής για την δημιουργία της διεθνούς περιβαλλοντικής πολιτικής. Από τις 5 έως τις 16 Ιουνίου του έτους αυτού πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το πρώτο μεγάλο συνέδριο για περιβαλλοντικά θέματα. Μέχρι τότε τα περιβαλλοντικά ζητήματα θεωρούνταν προβλήματα τοπικά ή περιφερειακά και εντοπίζονταν κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, δηλαδή τις περιοχές του κόσμου με μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη. Άλλωστε το περιβάλλον δεν ήταν στις προτεραιότητες του ΟΗΕ, όταν ιδρύθηκε το 1945, αμέσως μετά την λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Η Διάσκεψη για το Ανθρώπινο Περιβάλλον ή Διάσκεψη της Στοκχόλμης, όπως έμεινε στην ιστορία, είχε ως στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος από την διεθνή κοινότητα για την διατήρηση και την ενίσχυση του ανθρώπινου περιβάλλοντος.

Στα τέλη του 1972 και συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξέδωσε ψήφισμα [A/RES/2994(XXVII)] που όριζε την 5η Ιουνίου (πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης της Στοκχόλμης) ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και παρότρυνε τις «κυβερνήσεις και τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών να αναλαμβάνουν κάθε χρόνο την ίδια ημέρα παγκόσμιες δραστηριότητες για τη διατήρηση και την ενίσχυση του περιβάλλοντος, με σκοπό την εμβάθυνση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την επιδίωξη της αποφασιστικότητας, όπως αυτή εκφράστηκε στη Διάσκεψη της Στοκχόλμης».

Επίσης την ίδια ημέρα, σύνεδροι ενέκριναν ένα άλλο ψήφισμα [A /RES/2997 (XXVII)] που οδήγησε στη δημιουργία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), του εξειδικευμένου οργανισμού του ΟΗΕ για περιβαλλοντικά θέματα με έδρα το Ναϊρόμπι της Κένυας.

Από τον πρώτο εορτασμό το 1974, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βοήθησε το UNEP να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινή γνώμη, να αναδείξει θέματα, όπως η εξάντληση της στιβάδας του όζοντος, οι τοξικές χημικές ουσίες, η απερήμωση και η υπερθέρμανση του πλανήτη και να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα για την ανάληψη δράσης σε επείγοντα περιβαλλοντικά θέματα. Εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν με την πάροδο των ετών στις δράσεις για το περιβάλλον, συμβάλλοντας στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, καθώς και στην εθνική και διεθνή περιβαλλοντική πολιτική.

«Μόνο μια γη»

Στο σύμπαν υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες, στον γαλαξία μας υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες, όμως υπάρχει Μόνο Μία Γη, αναφέρει ο ΟΗΕ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Υπό αυτό το σύνθημα, πραγματοποιούνται σήμερα δράσεις και εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την προστασία του πλανήτη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και την ενεργοποίηση των κυβερνήσεων για νέες, περισσότερες και αποτελεσματικότερες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Φέτος, οι εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), έχουν ως επίκεντρο τη Σουηδία, που επιλέχθηκε ως τόπος εορτασμών. Το 2022 μάλιστα, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, που είχε πραγματοποιηθεί στη σουηδική πρωτεύουσα Στοκχόλμη (Διάσκεψη της Στοκχόλμης) το 1972 και η οποία οδήγησε στη δημιουργία του UNEP και στον ορισμό της 5ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Το σύνθημα «Μόνο Μία Γη» που προκρίθηκε φέτος, τονίζει την ανάγκη η ανθρωπότητα να ζει στο εξής βιώσιμα και σε αρμονία με τη φύση, επιφέροντας μετασχηματιστικές αλλαγές – μέσω των πολιτικών και των επιλογών που πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα – προς έναν καθαρότερο, πιο πράσινο τρόπο ζωής.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το σύνθημα αυτό ήταν και το σύνθημα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης πριν από 50 χρόνια και υιοθετήθηκε και φέτος, για να επισημάνει πως, μισό αιώνα μετά ισχύει ακόμη στο έπακρο και πρέπει να είναι η σταθερά των δράσεών μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής: Αυτός ο πλανήτης είναι μοναδικός, για την ανθρωπότητα είναι το μοναδικό της σπίτι και είναι ύψιστη προτεραιότητα και απόλυτη ανάγκη, να διαφυλαχθούν όσο καλύτερα και αποτελεσματικότερα γίνεται οι πεπερασμένοι φυσικοί του πόροι.

Η Γη σε «έκτακτη ανάγκη»

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, στην επίσημη ιστοσελίδα του, αυτή τη στιγμή η Γη αντιμετωπίζει «μια τριπλή, πλανητική, έκτακτη ανάγκη»:

  • Το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα για να προσαρμοστούν οι άνθρωποι και η φύση.
  • Η απώλεια οικοτόπων και άλλες πιέσεις σημαίνουν ότι περίπου ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση.
  • Η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας.

«Η διέξοδος από αυτό το δίλημμα είναι να μεταμορφώσουμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας για να τις κάνουμε χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιες και πιο συνδεδεμένες με τη φύση. Πρέπει να περάσουμε από το στάδιο στο οποίο βλάπτουμε τον πλανήτη, στη θεραπεία του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι οι λύσεις και η τεχνολογία υπάρχουν για να το επιτύχουμε αυτό και μάλιστα γίνονται όλο και πιο προσιτές σε όλους μας. Με τη φετινή καμπάνια #OnlyOneEarth, οι άνθρωποι ανά τον κόσμο ευαισθητοποιούνται και ενημερώνονται με δράσεις και εκδηλώσεις που στόχο έχουν να μας πείσουν ότι είναι επιλογή μας να κάνουμε τη ζωή στον πλανήτη βιώσιμη, «εδώ και τώρα».

Οι πραγματικά μετασχηματιστικές επιλογές προς τη βιωσιμότητα πρέπει να είναι διαθέσιμες, προσιτές και ελκυστικές ώστε οι άνθρωποι να λαμβάνουν καλύτερες καθημερινές αποφάσεις. Οι βασικοί τομείς μετασχηματισμού περιλαμβάνουν το πώς χτίζουμε και ζούμε στα σπίτια μας, τις πόλεις και τους χώρους εργασίας μας, πώς και πού επενδύονται τα χρήματά μας και τι κάνουμε για τη διασκέδαση μας, αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΟΗΕ. Στο ίδιο κείμενο προστίθενται και τα μεγαλύτερης έκτασης έργα προς την πράσινη μετάβαση, που περιλαμβάνουν την ενέργεια, τα συστήματα παραγωγής, το παγκόσμιο εμπόριοσυστήματα μεταφορών και την προστασία της βιοποικιλότητας.

«Πολλές από αυτές τις επιλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από μεγαλύτερες οντότητες», επισημαίνεται στο κείμενο του ΟΗΕ, εξηγώντας πως πρόκειται για εθνικές κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, διεθνείς οργανισμούς και άλλους οργανισμούς «με τη δύναμη να ξαναγράψουν τους κανόνες, να πλαισιώσουν τις φιλοδοξίες μας και να ανοίξουν νέους ορίζοντες».

«Ωστόσο, τα άτομα και η κοινωνία των πολιτών είναι βασικοί υποστηρικτές, ευαισθητοποιητές και υποστηρικτές της αλλαγής», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Όσο περισσότερο υψώνουμε τις φωνές μας, τονίζουμε τι πρέπει να γίνει και επισημαίνουμε ποιος είναι υπεύθυνος, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η αλλαγή», καταλήγει το κείμενο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει αποκτήσει εμβληματική σημασία στον αγώνα για την προστασία του πλανήτη. Ετησίως τιμάται από εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο και αποτελεί ημερομηνία – ορόσημο, καθώς και με τη βοήθεια του Διαδικτύου, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για την περιβαλλοντική ενημέρωση του κοινού. Εορτασμοί και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το 1974, όπου με επικεφαλής το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότερες από 150 χώρες του κόσμο. Παράλληλα, μεγάλες εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και διασημότητες από όλο τον κόσμο υιοθετούν το σήμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για να υπερασπιστούν περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

efxes fragkioudakis 2024 2025
poulas banner 2024
doris banner efxes2024
epimelitirio argolidas efxes xmas2024
newsletter banner anagnostis