Τα 10 χρόνια φιλοξενίας του στην πόλη του Άργους γιορτάζει αύριο, Τετάρτη 1η Ιουνίου, στις 5 το απόγευμα, στον προαύλιο χώρο του Κωνσταντοπουλείου Μεγάρου, όπου στεγάζεται, με μια επετειακή εκδήλωση το ΙΕΚ Πελοποννήσου – Υπουργείο Πολιτισμού γνωστότερο ως Τουριστική Σχολή Άργους.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών, ενώ θα βραβευθούν οι μαθητές που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις και την καλύτερη συνολική εικόνα, βράβευση που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του Διευθυντή της Σχολής, Κώστα Καχριμάνη.
«Μετά από 2 χρόνια παύσης, λόγω της πανδημίας, η Σχολή μας επανήλθε φέτος στα δια ζώσης μαθήματα και το Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του για την καθιερωμένη στο τέλος Μαΐου εκδήλωση, επ’ αφορμή της λήξης της χρονιάς και λίγο πριν οι σπουδαστές μας ξεκινήσουν την πρακτική τους άσκηση», δήλωσε αποκλειστικά στο «anagnostis.org» ο Κώστας Καχριμάνης.
Αναβάθμιση της Σχολής με την εγκατάσταση στο Άργος
Η Τουριστική Σχολή φιλοξενείται στο Άργος από το 2012, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Άργους-Μυκηνών και του δημάρχου Δημήτρη Καμπόσου, που παραχώρησε γι’ αυτό το σκοπό τους χώρους του Κωνσταντοπουλείου Μεγάρου τόσο για τα θεωρητικά όσο και για τα εργαστηριακά μαθήματα.
«Η μεταφορα και εγκαθίδρυσή μας στο Άργος έφερε και την αναβάθμιση της Σχολής» τονίζει ο Διευθυντής του ΙΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου, επισημαίνοντας ότι η Σχολή αναβαθμίστηκε σε ΙΕΚ και έγινε επιπέδου 5 «με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν οι μαθητές και να αναπτυχθούν 3 βασικές ειδικότητες».
Οι ειδικότητες που παρέχονται σήμερα στους μαθητές είναι:
-Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τουρισμό
-Τεχνικός τουριστικών μονάδων
-Τεχνικός μαγειρικής τέχνης-Αρχιμάγειρας
Τι δηλώνει ο Κώστας Καχριμάνης
«Είμαστε το μόνο τουριστικό ΙΕΚ στην Ελλάδα που, εδώ και ένα χρόνο, οι απόφοιτοι του μπορούν να δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ, για αντίστοιχες θέσεις που προκηρύσσονται» δηλώνει υπερήφανα ο Δ/ντης του ΙΕΚ Πελοποννήσου.
«Το επίπεδο σπουδών είναι εξαιρετικό, η Σχολή αναπτύσσεται συνεχώς και οι απόφοιτοί μας είναι περιζήτητοι στις επιχειρήσεις του κλάδου», τονίζει.
«Καταφέραμε να έχουμε αύξηση στην επιλεξιμότητα της Σχολής μας και να εκπαιδεύουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 160 μαθητές. Είμαστε δε το μόνο ΙΕΚ σε ολόκληρη την Ελλάδα που λειτουργεί σε δύο βάρδιες πρωί-απόγευμα, με 10 τμήματα, προκειμένου να διευκολύνουμε τους εγαζόμενους σπουδαστές μας», επισημαίνει ο κ. Καχριμάνης.
Όσον αφορά στους λόγους που έχουν οδηγήσει στην κατακόρυφη άνοδο της Σχολής και τη μεγάλη επιλεξιμότητά της από τους υποψήφιους σπουδαστές, ο Διευθυντής του ΙΕΚ τονίζει πως το συγκριτικό πλεονέκτημα της Σχολής εστιάζεται στα οργανωμένα εργαστήρια εντός του εκπαιδευτηρίου, στο εξειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών, στο άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό και το κυριότερο στο ότι αυτή τη στιγμή η Σχολή έχει το μεγαλύτερο δίκτυο συνεργαζόμενων τουριστικών επιχειρήσεων για την υλοποίηση της αμοιβόμενης πρακτικής άσκησης.
Να επισημάνουμε ότι το τουριστικό ΙΕΚ Πελοποννήσου είναι το μοναδικό που προσφέρει αμοιβόμενη πρακτική άσκηση για τους σπουδαστές του.
Η μεταφορά στο Άργος
Η Τουριστική Σχολή μεταφέρθηκε στο Άργος το 2012, όταν ο Δήμος άνοιξε τις αγκάλες του Κωνσταντοπουλείου Μεγάρου για να την στεγάσει.
Εδώ και 10 χρόνια η Σχολή φιλοξενείται στο κτίριο και είναι η μοναδική από τις 8 αντίστοιχες Σχολές του υπουργείου Τουρισμού που δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του, καθώς δεν πληρώνει ούτε ενοίκιο ούτε λειτουργικά έξοδα στο Δήμο. Τα μόνα κόστη που καλείται να καλύψει είναι αυτά των αναλωσίμων υλικών
Το Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο
Το κτίριο που φιλοξενεί εδώ και 10 χρόνια τη σχολή, αυτό το πανέμορφο κόσμημα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, που στολίζει το Άργος κτίστηκε το 1911 από τον Αργείο μεγαλέμπορο Ηλία Κωνσταντόπουλο, ο οποίος διατηρούσε αλευρόμυλους στον Πειραιά και μαζί με τον αδελφό του Βασίλη διακινούσαν αλεύρι σ’ όλη την Πελοπόννησο.
Είναι κτισμένο σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ, ενώ ο θαυμάσιες οροφογραφίες λέγεται ότι είναι έργα Ιταλών καλλιτεχνών, σε επίβλεψη Τσίλερ.
Ο Έρνστ Τσίλερ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους αρχιτέκτονες της ελληνικής επικράτειας αφήνοντας ανεξίτηλη σφραγίδα στην οικιστική φυσιογνωμία του ελληνικού αστικού χώρου των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
Η μορφολογική και διακοσμητική σύνθεση του διώροφου κτιρίου χαρακτηρίζεται κύρια από την ισόρροπη σύνθεση των κλασικιστικών στοιχείων.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η είσοδος και ο εξώστης, που χρησιμεύει και ως βεράντα πρώτου ορόφου και στηρίζεται σε δύο πεσσούς και δύο κίονες δωρικού ρυθμού.
Ιδιαιτερότητα ακόμη παρουσιάζει η μαρμάρινη εσωτερική σκάλα, το προστώο στην κεντρική είσοδο, τα επιμελημένα σφυρήλατα κιγκλιδώματα, βεβαίως οι οροφογραφίες και ο περιβάλλων χώρος.
Η επικάλυψη της στέγης είναι κεραμοσκεπής, με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, η οποία απολήγει σε γείσο με γησίποδες, σταγόνες και τραβηχτές οριζόντιες ταινίες.
Στο Αρχοντικό Κωνσταντόπουλου φιλοξενούνταν τα καλοκαίρια, μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων, η κορυφαία τραγωδός και η μοναδική Ελληνίδα ηθοποιός που της έχει απονεμηθεί βραβείο Όσκαρ, Κατίνα Παξινού, κόρη του Βασίλη Κωνσταντόπουλου.
Το κτίριο πολύ αργότερα μισθώθηκε και λειτούργησε ως Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι και την κατοχή, οπότε η ΑΤΕ μεταφέρθηκε στο κατάστημα των Κωνσταντόπουλων στην οδό Τσώκρη, όπου λειτουργεί σήμερα γνωστό εστιατόριο, το οποίο πιθανολογείται ότι ήταν επίσης σε σχέδια Ερνστ Τσίλερ .
Επί κατοχής το Αρχοντικό στέγασε τη Γερμανική διοίκηση.
Μετά τον πόλεμο λειτούργησε ως νοσοκομείο και Γυμνάσιο Θηλέων και αργότερα χρησιμοποιήθηκε από την Φιλαρμονική και τον Πολιτιστικό Όμιλο Άργους για τις εκδηλώσεις του.
Το 1987 το αρχοντικό το απέκτησε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία αποφάσισε να το παραχωρήσει στο Δήμο Άργους, με την προϋπόθεση να αναπαλαιωθεί.
Εδώ και μια δεκαετία στεγάζει την Τουριστική Σχολή Άργους / ΙΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου, ενώ φιλοξενεί επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις .
Στην αυριανή επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια του τουριστικού ΙΕΚ Πελοποννήσου θα παρευρεθούν υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Τουρισμού, ενώ πολύ πιθανή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «anagnostis.org» και η παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη.
Οι επισκέπτες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του μοναδικού Μεγάρου που θα ανοίξει τις πύλες του στο Άργος για τη μεγάλη επετειακή εκδήλωση της Τουριστικής Σχολής.