home design 800x400

home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Φεστιβαλάκι όπως καλοκαιράκι…

Η Άννα Τσίχλη που διδάσκει το μάθημα της Θεατρικής Παραγωγής στο Τ.Θ.Σ. Ναυπλίου εξηγεί την πορεία αυτής της όμορφης πρωτοβουλίας.

|

Χρόνος ανάγνωσης

4 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ναύπλιο: Φεστιβαλάκι όπως καλοκαιράκι…
Φεστιβαλάκι θέατρο Ναύπλιο ΤΘΣ (2)

Ολική καλοκαιρινή επαναφορά; Το ελπίζουμε! Μετά από τόσο καιρό με τα κεφάλια μέσα αρχίζουμε να ξεμυτίζουμε και μάλιστα δυναμικά, δημιουργικά και χαρούμενα. Τραπεζάκια έξω και εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και τα διάφορα φεστιβάλ που αρχίζουν. Ανάμεσά τους και το «φεστιβαλάκι θεατρικής παραγωγής» που άρχισε στις 26/5 και ολοκληρώνεται το Σάββατο 4/6 στον πολυχώρο Τέχνης Φουγάρο έχοντας στο ενεργητικό του μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία μέσα στο χρόνο και ιδιαίτερα στις πρώτες φετινές παραστάσεις του 2022.

Μοιάζει με πρακτική μαθήματος (Θεατρική Παραγωγή της κας Άννας Τσίχλη) καθώς συνδυάζει χρονικά το τέλος μιας μαθησιακής πορείας και την αρχή μιας επαγγελματικής στα πλαίσια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στην ουσία πρόκειται για την απελευθέρωση μιας νεανικής αύρας που, συνδυάζοντας φαντασία, κέφι και αποκτημένες γνώσεις και δεξιότητες, μεταφέρει στο κοινό σκέψεις, ιδέες, απόψεις για όσα ακούει, βιώνει και νοηματοδοτεί. Τέσσερεις ομάδες νέων δημιουργών, με τέσσερα σενάρια  βασισμένα σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα, παρουσιάζονται στο κοινό και το καλούν σε ένα διάλογο γύρω από αυτά. Αυτή την εβδομάδα θα δούμε την «Ευριδίκη» (534 Theater Group) και το «Γάλα» (Opium Theater Group).

Πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια, εμψυχώνει και φροντίζει τα βήματα των νέων ηθοποιών, η κ. Άννα Τσίχλη που διδάσκει το μάθημα της Θεατρικής Παραγωγής στο Τ.Θ.Σ. και μας εξηγεί την πορεία αυτής της όμορφης πρωτοβουλίας.

Φεστιβαλάκι θέατρο Ναύπλιο ΤΘΣ (3)

Ποια είναι η κύρια οργανωτική ιδέα για το «Φεστιβαλάκι»;

Το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής γεννήθηκε από την ανάγκη να δημιουργήσουν οι φοιτήτριες/τές ολοκληρωμένες παραστάσεις τις οποίες θα παρουσίαζαν ανοικτά στο κοινό. Ολοκληρώνοντας τις τετραετείς σπουδές τους, οι φοιτήτριες/τές της πρακτικής κατεύθυνσης με την σύμπραξη φοιτητριών/τών από την θεωρητική κατεύθυνση αλλά και από μικρότερα έτη, αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας μια θεατρική παραγωγή. Στην παραγωγή αυτή θα πρέπει να εμπλέκονται οι διαφορετικές θεατρικές αρμοδιότητες, πέραν των σκηνοθετών και των ηθοποιών που θα στηρίζουν το οργανωτικό, το επικοινωνιακό αλλά και το αισθητικό κομμάτι της παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο εξοικειώνονται με την διεύθυνση παραγωγής, την διεύθυνση σκηνής, την επικοινωνία (χορηγίες, προώθηση) αλλά και με το φροντιστήριο, την κατασκευή και την τεχνολογία που χρειάζεται μια θεατρική παράσταση. Πρώτο και απαράβατο κανόνα μιας παραγωγής είναι ότι δεν αλλάζουμε τις ημερομηνίες των παραστάσεων, των γενικών και των τεχνικών προβών και προσπαθούμε να μείνουν όσο πιο κοντά γίνεται στο χρονοδιάγραμμα που ορίζουμε από την αρχή.

Πως το περιεχόμενο ενός μαθήματος «βγαίνει» από τα όρια μιας αίθουσας και εκφράζεται στο δημόσιο χώρο;

Οι φοιτητές που πρόκειται να παρακολουθήσουν το μάθημα της Θεατρικής Παραγωγής, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται  το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής, ξεκινούν με την επιλογή του έργου και των συντελεστών πολύ πριν ξεκινήσει το εξάμηνο. Έτσι ώστε όταν ξεκινάνε τα μαθήματα, έχουν ήδη ομάδα, λογότυπο και έχουν και κάνει και μεγάλο αριθμό επιλογών ως προς την ταυτότητα της παράστασης. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου αποκτούν και ταυτόχρονα δοκιμάζουν τις γνώσεις τους στην παραγωγή, οργάνωση και προώθηση της παραγωγής τους. Συχνά τους λέω ότι με αυτό το πρότζεκτ πραγματοποιούν το πέρασμα από τον φοιτητικό στον επαγγελματικό στίβο.

Φεστιβαλάκι θέατρο Ναύπλιο ΤΘΣ (4)

Έχει το «Φεστιβαλάκι» ιστορία;

Ξεκίνησα να διδάσκω το μάθημα της Θεατρικής Παραγωγής το 2005 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου. Επειδή ένιωσα ότι υπήρχε ανάγκη και όχι γιατί προβλεπόταν από το πρόγραμμα σπουδών. Από την πρώτη χρονιά το μάθημα είχε μεγάλη απήχηση στις/στους φοιτήτριες/τές. Συνειδητοποίησα αμέσως ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί από το χειμερινό στο εαρινό εξάμηνο για να έχει καλό καιρό για κάποιες παραστάσεις που θα γίνονται σε εξωτερικούς χώρους. Οι φοιτητές αγκάλιασαν από την αρχή την εβδομάδα παρουσιάσεων για την οποία ετοιμάζονταν με πρόβες πολλών μηνών. Η τοπική κοινωνία επίσης άρχισε να στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή: με μικρά χρηματικά ποσά ή προσφορές ειδών, οι επιχειρήσεις βοηθούσαν στις ανάγκες, τα σκηνικά, τα κεράσματα και οι κάτοικοι του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής άρχισαν να έρχονται στις παραστάσεις. Το 2015 με πρωτοβουλία φοιτητών και με «νονά» και στήριγμα την Άλκηστη Κοντογιάννη, Πρόεδρο τότε του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, θεσπίστηκε το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής που επανειλημμένως τέθηκε υπό την αιγίδα του ΔΟΠΠΑΤ και φιλοξενήθηκε σε πολλούς χώρους στο Ναύπλιο. Από τότε, με εξαίρεση τα δυο χρόνια της πανδημίας, το Φεστιβαλάκι λαμβάνει χώρα στα τέλη Μαΐου για μια – δυο βδομάδες που είναι εβδομάδες γιορτής για τους φοιτητές και το κοινό.

Τετάρτη 1/6  έως Σαββάτο 4/6 οι τελευταίες παραστάσεις, αλλά προσέξτε δείτε τις ανακοινώσεις ή τηλεφωνήστε καθώς λόγω της μεγάλης προσέλευσης ανακοινώνονται και νέες παραστάσεις. Τη δροσιά τους να ’χετε!

Γιώργος Κόνδης

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis