home design 800x400

home design 1170Χ320

Λουτράκι: Καμπανάκι κινδύνου με την εμφάνιση μωβ μεδουσών στα Ίσθμια

Ανησυχία για την εξάπλωσή τους στην Ελλάδα-Τι συνιστούν οι ειδικοί
μωβ μέδουσα 1

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει στην περιοχή του Λουτρακίου με την εμφάνιση χθες, Παρασκευή 27 Μαΐου, μωβ μεδουσών στην παραλία Κρυφή της Ισθμίας, σύμφωνα με πληροφορίες του loutrakiblog.gr.

Η παραλία Κρυφή βρίσκεται στα όρια του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων και βρέχεται από τα νερά του Σαρωνικού.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για εμφάνισή μωβ μεδουσών στον Κορινθιακο, που όμως στο παρελθόν, κατά την τριετία 2015-1018, είχε ταλαιπωρηθεί από τη μεγάλη πληθυσμιακή έξαρση τους.

Τι είναι η μωβ μέδουσα

Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca) είναι μέδουσα της οικογένειας Πελαγίδες και το μόνο αναγνωρισμένο επί του παρόντος είδος στο γένος της.

Θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών που τσιμπούν στη Μεσόγειο λόγω της νευροτοξίνης που περιέχουν τα κνιδοκύτταρα που καλύπτουν τα πλοκάμια αλλά και την καμπάνα της, χαρακτηριστικό αυνήθιστο στις μέδουσες.

Το χρώμα τους είναι μεταβλητό, από μωβ, ροζ, ανοιχτό καφέ έως κίτρινο και είναι αρκετά μικρές με διάμετρο κώδωνα από 3–12 εκατοστά.

Μεγάλα σμήνη αυτού του ωκεάνιου είδους μεταφέρονται περιστασιακά από τον άνεμο ή το ρεύμα σε παράκτιες περιοχές, μερικές φορές καταλήγοντας να ξεβραστούν σε παραλίες επηρεάζοντας την τοπική οικονομία, λόγω του ότι οι λουόμενοι αρχίζουν να αποφεύγουν αυτές τις ακτές ενώ μπορούν να εξαφανίσουν ακόμη και ολόκληρα ιχθυοτροφεία. Εξαιτίας αυτού, έχει γίνει ένα από τα πιο μελετημένα είδη μεδουσών.

Πού έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα

Η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών σε μια περιοχή παρατηρούνταν πριν από την κλιματική αλλαγή περίπου ανά 10 με 12 χρόνια και κρατούσε το πολύ 4 χρόνια, με μέσο όρο 2-3 χρόνια.

Το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έντονη πληθυσμιακή έξαρση αυτού του είδους στον Κορινθιακό Κόλπο.

Στο Αιγαίο η έντονη παρουσία τους έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και αν επικρατήσει το ίδιο μοτίβο θα έχουμε να τις αντιμετωπίσουμε για άλλο 1,5 με 2 χρόνια.

Φέτος, έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου ενώ ανησυχητική είναι και η εξάπλωσή τους στο Ιόνιο. Χειμερινοί κολυμβητές έχουν αναφέρει την παρουσία αυτού του είδους μέδουσας και το χειμώνα.

Η πληθυσμιακή τους αύξηση βέβαια εντείνεται το καλοκαίρι καθώς ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής τους λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας.

Η αναπαραγωγή τους ευνοείται και από την κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού ενώ η μείωση του πληθυσμού των ψαριών, που είναι κυνηγοί τους αλλά και η μείωση των πληθυσμών των θαλάσσιων χελώνων που είναι ο βασικός κυνηγός τους ευνοεί την πληθυσμιακή τους αύξηση.

μωβ μέδουσα 2
Φωτό: wikipedia/Emma Birdsey

Το τσίμπημα της μωβ μέδουσας

Τα περιστατικά τσιμπήματος είναι κοινά, επώδυνα και τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά γενικά δεν είναι επικίνδυνα.

Προσοχή συνίσταται ακόμη και στις παραλίες καθώς και πρόσφατα νεκρές, ξεβρασμένες μωβ μέδουσες μπορούν να τσιμπήσουν

Το τσίμπημα προκαλεί πόνο που συνήθως διαρκεί 1-2 εβδομάδες, τοπική ερυθρότητα, οίδημα και εξάνθημα. Μερικές φορές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο γενικά και περιλαμβάνουν ζάλη, έμετο, διάρροια , πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία και δύσπνοια.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση και να αφήσει ουλές ή υπερχρωματισμένα σημάδια στο δέρμα που μπορεί να παραμείνουν για χρόνια.  

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων όπως υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο, όπως τονίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει μέδουσα

-Απομακρύνετε τα πλοκάμια που είναι πιθανά κολλημένα στο σώμα σας. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει τη μεταφορά του ερεθισμού εκεί.

-Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κνιδοκύτταρα που έχουν μείνει στο δέρμα.

-Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες για 5 με 15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι σε σακούλα ή κάτι άλλο, όπως ένα ύφασμα ή μία μπλούζα.

-Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα.

-Πάρτε κάποιο αντισταμινικό χάπι. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.

-Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, επικοινώνήστε με γιατρό καθώς μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης.

Όπως όλα δείχνουν, μετά και την εμφάνιση της μωβ μέδουσας στα Ίσθμια και το φετινό καλοκάιρι θα κολυμπήσουμε μαζί τους και θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε και πώς να αντιμετωπίσουμε πιθανά τσιμπήματα

Σχόλια