home design 800Χ400

home design 1170x320

Ερμιονίδα: Στο σπήλαιο Φράγχθι οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κρανιδίου

Παράλληλη ανάδειξη της ιστορίας του τόπου αλλά και του έργου των ενήλικων μαθητών
Φράγχθι

Το μοναδικής ιστορίας και ομορφιάς σπήλαιο Φράγχθι της Ερμιονίδας επισκέφθηκαν χθες, Τετάρτη 25 Μαΐου, οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κρανιδίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και επισκέψεων που πραγματοποιούνται εντός και εκτός σχολείου το Μάιο και τον Ιούνιο, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Οι μαθητές απόλαυσαν τη μαγευτική διαδρομή από τα Λαμπαγιαννά, την πανέμορφη παραλία των Φούρνων, μέχρι το σπήλαιο.

Φράγχθι 2
Φωτό: fb/Τάσος Λάμπρου

«Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε στους ενήλικους μαθητές μας την ιστορία αλλά και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας και παράλληλα να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία για τη στήριξη του συγκεκριμένου σχολείου, δήλωσε στο «anagnostis.org» ο καθηγητής Κοινωνικής Εκπαίδευσης του σχολείου και δημοτικός σύμβουλος Ερμιονίδας, Τάσος Λάμπρου.

Το σπήλαιο Φράγχθι, είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης .

Έχει βάθος 150 μέτρα και πλάτος εισόδου 30 μέτρα και αποτελεί  μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις του Ελληνικού χώρου. Πιθανόν πρώτα κατοικήθηκε από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ, κατά τη Μουστιαία περίοδο 40.000 χρόνια π.Χ., αλλά και σίγουρα από τον Homo Sapiens την περίοδο μετά από το 30.000 π.Χ.

Φράγχθι 3
Φωτό: wikipedia/Efi tsif

Μέχρι σήμερα έχει διερευνηθεί μέσω των ανασκαφών περίοδος 25.000 χρόνων και υπάρχουν ενδείξεις, ότι το σπήλαιο κατοικείτο συνεχώς από το 20.000 μέχρι το 3.000 π.Χ., οπότε και γκρεμίστηκε.

«Νιώθω υπερήφανος για όσα κάνουμε με το σχολείο μας», τόνισε ο Τάσος Λάμπρου, επισημαίνοντας ότι «Έτσι πετυχαίνουμε με ένα σμπάρο δυο τριγόνια. Αφ’ ενός η κοινωνία της περιοχής να γνωρίσει το σχολείο και το σημαντικό έργο που προσφέρει στον τόπο και αφ’ ετέρου οι μαθητές μας, που είναι έλληνες και αλλοδαποί ενήλικες, να προσεγγίσουν και να διδαχτούν από την ιστορία μας. Γι’ αυτό προγραμματίζουμε και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, στο αμέσως επόμενο διάστημα»

Φράγχθι 5
Φωτό: fb/Τάσος Λάμπρου

Η επίσημη διαδικασία αξιοποίησης του σπηλαίου έγινε την περίοδο 2010-2014, ώστε να καταστεί επισκέψιμο.

Σήμερα, ενημερωτικές ταμπέλες σε όλη τη διαδρομή αλλά και μέσα στο σπήλαιο δίνουν στον επισκέπτη τις απαραίτητες πληροφορίες για την ιστορία και την περιοχή.

«Θα πρέπει όλοι οι έλληνες αλλά και οι τουρίστες να επισκεφθούν αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης με τη μακραίωνη ιστορία», καταλήγει ο κ. Λάμπρου.

Φράγχθι 4
Φωτό: wikipedia/Nikos Laskaridis

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Κρανιδίου μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις δίνει τη δυνατότητα στους ενήλικους μαθητές του να προσεγγίσουν με έναν πιο ουσιαστικό τρόπο την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και στη συνέχεια να τα επικοινωνήσουν και στους γύρω τους.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis