Εργαστήρι χαρακτικής από τον εικαστικό καλλιτέχνη Francesco Moreti, στήθηκε για τα παιδιά του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αργολίδας, στα πλαίσια μιας σειράς δράσεων και συναντήσεων των μαθητών με προσωπικότητες από τον χώρο των Τεχνών που ζουν αυτό το διάστημα στην περιοχή.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις τεχνικές της εγχάραξης και των τυπωμάτων και να εφαρμόσουν πρακτικά όσες πληροφορίες πήραν.
Έτσι, αφού γνώρισαν τα εργαλεία εγχάραξης, τα δοκίμασαν χαράζοντας σε επιφάνειές λινόλεουμ, τύπωσαν χωρίς πρέσα με απλά εργαλεία τυπώματος και δημιούργησαν μοναδικά έργα Χαρακτικής Τέχνης..
Ο εικαστικός Francesco Moreti
Γεννήθηκε στην Πίζα το 1973 και μένει στο Ναύπλιο, είναι απόφοιτος του Πειραματικού Καλλιτεχνικού Λυκείου της Λούκα (1992) και της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1997), με ειδίκευση στη Ζωγραφική– Χαρακτική.
Δημιουργεί μέσω της Ζωγραφικής, της Γλυπτικής, της Χαρακτικής, της Φωτογραφίας, της βίντεο – τέχνης, των εγκαταστάσεων, της εσωτερικής διακόσμησης, του ντιζάιν, της γραφιστικής και της διαφήμισης.
Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις, στο Palazzo Ducale στη Λούκα της Ιταλίας, στο St. Gallen της Ελβετίας, στο Φουγάρο, στον Τεχνοχώρο της Αθήνας και αλλού και πάνω από 40 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις: στην Ιταλία, Ελλάδα, Ελβετία, Ταϊβάν, Μαρόκο, Γαλλία, Ουγγαρία κ.α.
Η Χαρακτική ως Τέχνη
Ο όρος Χαρακτικό έχει ξεπεράσει σήμερα την κυριολεκτική σημασία του και περιλαμβάνει κάθε πρωτότυπο έντυπο καλλιτεχνικό έργο, τυπωμένο από μήτρες, που δημιουργεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ενώ η Χαρακτική εξελίσσεται εδώ και αιώνες (από τον 15ο αιώνα), τότε που “συνέπλεε” με την εξέλιξη της τυπογραφίας.
Θεωρείται ένα είδος «Λαϊκής τέχνης», επειδή διαθέτει ένα μεγάλο προνόμιο, την αναπαραγωγή της εικόνας σε πολλά αντίτυπα της ίδιας καλλιτεχνικής αξίας. Ως εκ τούτου, ένα χαρακτικό έργο διαδίδεται ευκολότερα και επικοινωνεί με περισσότερο κόσμο.
Η Χαρακτική είναι μία καλλιτεχνική έκφραση στην οποία συμμετέχουν με όλες τις δυνάμεις τους το πνεύμα και το χέρι, η έμπνευση και η μαστοριά. Γι’ αυτό το τελικό καλλιτεχνικό προϊόν είναι τόσο ευαίσθητο στις ραγδαίες εξελίξεις της τέχνης και της τεχνολογίας.
«Ο Francesco Moreti ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά στην πρόσκληση και παρ’ όλο το ασφυκτικό του πρόγραμμα, δέχτηκε να έρθει να μιλήσει με τους μαθητές μας. Η επίσκεψη του καλλιτέχνη ήταν μεγάλη ευκαιρία αλλά και τιμή για τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αργολίδας, να συνομιλήσουν μαζί του και να παρακολουθήσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Εργαστήρι Χαρακτικής το οποίο πραγματικά τους ενθουσίασε», δήλωσε στο «anagnostis.org» η Εικαστικός- καθηγήτρια εικαστικής αγωγής στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας, Μάγδα Μάρα.
Η κ. Μάρα, αναλύοντας την αναγκαιότητα του Εργαστηρίου, επισήμανε πως «Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία μέσα από την πράξη, μέσα από την εφαρμογή. Άλλωστε η Τέχνη είναι πρωτίστως πράξη ως αποτέλεσμα έμπνευσης, αλλά πάνω απ’ όλα ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, δημιουργικότητας και εξέλιξης της τεχνικής που ταυτίζεται πολλές φορές με την εφευρετικότητα και την ευφυΐα».
«Ο Φραντζέσκο Μορέτι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος προέρχεται από Καλλιτεχνικό Σχολείο της Ιταλίας και φυσικά την εμπειρία του σε αυτό το Σχολείο Τέχνης ήθελε να τη μοιραστεί με τους μαθητές, οι οποίοι του έθεσαν πολλά ερωτήματα που αφορούσαν στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα, αλλά και στη προσωπική “διαδρομή” της ζωής του από την Ιταλία στην Ελλάδα», προσέθεσε ευχαριστώντας τον καλλιτέχνη για την υποστήριξή του στο μόλις ενός έτους Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας .
Οι χαρακτικές δημιουργιες των μαθητών, μέσω του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου, θα κοσμούν πλέον το Σχολείο στην Προσύμνη, ως ανάμνηση μιας σημαντικής και εξαιρετικά δημιουργικής συνάντησης.