Γιορτάστηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών, στο γραφικό εκκλησάκι του «Κρασόκτιστου» στην Καραθώνα Ναυπλίου, στον αύλειο χώρο του Ιερού ναού.
Την παραμονή της εορτής, εψάλη αρχιερατικός εσπερινός, μετά αρτοκλασίας από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο. Ακολούθησε η λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου στη θέα του Αργολικού κόλπου.
Ακολούθησε εορταστικό κέρασμα και σύντομη παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το τμήμα του Συλλόγου Κρητών Αργολίδας.
Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην Καραθώνα
Πρόκειται για ένα πανέμορφο εκκλησάκι, δύσβατο, ανεμοδαρμένο και κυματοδαρμένο στην Καραθώνα, 7 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, χτισμένο σε βράχο δίπλα στη θάλασσα. Η πρόσβαση για τον επισκέπτη γίνεται μέσω ενός μονοπατιού από το τέρμα της παραλίας της Καραθώνας στο σημείο που υπάρχει χώρος στάθμευσης και διανύοντας περίπου 500 μέτρα με τα πόδια. Μπορείτε να πάτε και με καΐκι, κανό ή κολυμπώντας…
Με ιστορία αιώνων, η οποία πιθανότατα ξεκινά την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, το εκκλησάκι στην παραλία της Καραθώνας του Ναυπλίου, έχτισε κάποιος καπετάνιος που μετέφερε κρασί από την Κρήτη.
Η παράδοση λέει ότι κατά τη διάρκεια ταξιδιού του, από την Κρήτη προς το Ναύπλιο, που ήταν τότε ένα μεγάλο λιμάνι και κέντρο εμπορίου προς την Ευρώπη και την Ανατολή, έπεσε σε σφοδρή τρικυμία. Μέσα στη φουρτούνα, ο καπετάνιος προσευχήθηκε στον Άγιο Νικόλαο και τον παρακάλεσε να σώσει το καΐκι του υποσχόμενος να χτίσει μία εκκλησιά που αντί για νερό θα χρησιμοποιούσε κρασί.
Και πράγματι, η θάλασσα γαλήνεψε. Τα δυνατά χτυπήματα σταμάτησαν και, το καΐκι φορτωμένο με κρασιά, σώθηκε. Μόλις ο Καπετάνιος πάτησε σταθερά πάνω στα βράχια, είπε: Εδώ, εδώ σ’ αυτή τη θέση, θα χτίσω την εκκλησιά!
Τρεις μήνες αργότερα, το εκκλησάκι είχε τελειώσει. Έκτοτε, στέκεται εδώ σαν ένας μικρός πύργος που τάχθηκε να φυλάει την ελληνική ναυτοσύνη, τους θείους πόθους και την ορθόδοξη πίστη των εκατοντάδων πιστών που το επισκέπτονται, καλωσορίζοντας τα πλοία στο έμπα τ’ Αναπλιού.