Η επαναλειτουργία βασικών Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, όπου έως το 2018 παρουσιάζονταν μαζικά οι φαντάροι στο ξεκίνημα της θητείας τους, εξετάζεται και πάλι από τους επιτελείς του Στρατού Ξηράς. Σε ότι αφορά την Πελοπόννησο πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται η επαναλειτουργία στου στρατοπέδου στη Σπάρτη και ως εφεδρικού της Καλαμάτας, ενώ υπάρχουν και αυτά σε Τρίπολη και Ναύπλιο, που παλιότερα λειτουργούσαν ως κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων.
Ωστόσο ακόμα δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις, ούτε αυτές φαίνεται πως θα εξαρτηθούν από τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών αλλά από τις ανάγκες του στρατεύματος. Για την ώρα οι ιθύνοντες περιμένουν στο ακουστικό για το τι θα γίνει.
Ο τρόπος κατάταξης
Από τη Β’ ΕΣΣΟ του 2018 οι νέοι παρουσιάζονται κατευθείαν στις μονάδες, στα 23 Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), χωρίς δηλαδή να κάνουν το δίμηνο της βασικής εκπαίδευσης στα Κέντρα, όπου και ορκίζονταν, όπως συνέβαινε παλαιότερα.
Όμως τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου κατάταξης των νεοσυλλέκτων, το ΓΕΣ προχώρησε σε μια επανεκτίμηση των δεδομένων. Διερευνά την πιθανότητα μερικής επιστροφής στην παλιά μορφή κατάταξης για έναν βασικό λόγο.
Διαπιστώθηκε ότι κάποιες μονάδες στα σύνορα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στη μαζική κατάταξη και την αρχική εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων. Κι αυτό διότι είχαν το βάρος της κύριας εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ειδικότητας και τις υπόλοιπες υψηλές απαιτήσεις που έχουν τέτοιες μονάδες της παραμεθορίου.
Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο κατατάσσονται περίπου 35.000 νεοσύλλεκτοι και εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισοί προτιμούν τις δύο φθινοπωρινές ΕΣΣΟ από τις συνολικά έξι στον Στρατό Ξηράς.
Τα κριτήρια επαναλειτουργίας
Έως σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση. Εντούτοις, οι επιτελείς εξετάζουν ποια από τα παλιά Κέντρα Νεοσυλλέκτων που είχαν καταργηθεί θα μπορούσαν να δεχθούν και πάλι οπλίτες για να κάνουν εκεί τον πρώτο μήνα της στρατιωτικής τους θητείας. Ένα βασικό κριτήριο είναι τα στρατόπεδα αυτά να μην έχουν αλλάξει χρήση, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε κάποια παραχωρήθηκαν στους δήμους.
Για παράδειγμα, το 239 Σύνταγμα Ευζώνων που λειτουργούσε ως Κέντρο στο Μεσολόγγι δεν μπορεί να επανέλθει στον νέο σχεδιασμό – εφόσον προχωρήσει προς υλοποίηση – διότι έχει καταργηθεί και πλέον θα λειτουργεί ως Βιωματικό Μουσείο. Ένα δεύτερο βασικό κριτήριο για την επαναλειτουργία κάποιων Κέντρων – και όχι όλων, όπως υπογραμμίζεται – είναι να διαθέτουν καλές υποδομές, δηλαδή άρτιες εγκαταστάσεις υγιεινής και ενδιαίτησης των φαντάρων.
Δεύτερες σκέψεις για στρατόπεδα που έκλεισαν
Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται διερεύνηση για τα παλιά Κέντρα Νεοσυλλέκτων στην Καλαμάτα, την Τρίπολη, τη Σπάρτη.
Εξάλλου τρία από τα παλιά Κέντρα – στρατόπεδα σε Θήβα, Λαμία, Ρέθυμνο έχουν παραμείνει (ως ΣΥΠΟ) και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον νέο σχεδιασμό για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων.
Όσο δεν συζητείται η περίπτωση του παλιού ΚΕΜΧ στο Ναύπλιο, υπάρχουν ακόμα ελπίδες για άλλες χρήσεις του μέσω παραχώρησης στο δήμο ή την περιφέρεια, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Αυτά που καταργήθηκαν και αυτά που δημιουργήθηκαν
Η κατάργηση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων την άνοιξη του 2018 είχε γίνει με στόχο οι οπλίτες να παρουσιάζονται στα ΣΥΠΟ και έτσι να επιτυγχάνεται η γρήγορη ένταξή τους στις επιχειρησιακές μονάδες των συνόρων, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα ήταν πάντα επανδρωμένες.
Τότε, είχαν καταργηθεί τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων σε Θήβα (Πυροβολικού), Ναύπλιο (Μηχανικού), Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Μεσολόγγι, Τρίπολη, Άρτα (Υγειονομικού), Σπάρτη, Γρεβενά, Λαμία (Υλικού Πολέμου). Μερικά χρόνια νωρίτερα εξάλλου είχε καταργηθεί το Κέντρο Νεοσυλλέκτων της Κορίνθου.
Τα 23 σημεία υποδοχής οπλιτών είχαν δημιουργηθεί σε στρατόπεδα σε Ξάνθη, Σουφλί, Κομοτηνή, Καβυσό Έβρου, Διδυμότειχο, Λαγό, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λήμνο, Χίο, Μυτιλήνη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Λαμία, Σέρρες, Ιωάννινα, Κιλκίς, Λιτόχωρο, Γρεβενά. Εκεί οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι μένουν για περίπου τρεις μέρες για να περάσουν από εξετάσεις και να παραλάβουν ιματισμό και έπειτα προωθούνται στις μονάδες τους.