Σε απόγνωση βρίσκονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα οι αγρότες της Αργολίδας εξ αιτίας του περιορισμού των εξαγωγών στη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και εξ αιτίας των συνεχών ανατιμήσεων στα λιπάσματα και το κόστος ενέργειας.
Την άμεση λήψη μέτρων για τη διαφύλαξη του αγροτικού εισοδήματος και την ενίσχυση των παραγωγών ζητά με επιστολή της στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας ΡΕΑ.
Η επιστολή στον υπουργό
Στην επιστολή της προς τον υπουργό η ΕΑΣ Αργολίδας ΡΕΑ εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος αλλά και τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών και αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις που έχει επιφέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Δυστυχώς παρακολουθώντας τις ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα το τελευταίο χρονικό διάστημα, πλέον είμαστε στη δυσάρεστη θέση όπου η ανησυχία έχει γίνει φόβος και απόγνωση.
Η δυναμική των ελληνικών εξαγωγών που το 2021 ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έσπασε ρεκόρ προσεγγίζοντας τα 40 δις. ευρώ, πλέον βρίσκεται σε εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο.
Ο περιορισμός των εξαγωγών προς τη Ρωσία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων είναι μόνο η μία πλευρά, καθώς η εκτόξευση των ενεργειακών τιμών θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των ρυθμών ανάπτυξης που είχαν «προεξοφληθεί» για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αποτελεί και τον κυριότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών σε Ρωσία και Ουκρανία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση που μόνο κινδύνους ενέχει για την ελληνική οικονομία.
Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να λάβετε μέτρα και πιο συγκεκριμένα να αξιολογήσετε την πιθανότητα να θεσπιστούν ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης των παραγωγών οπωροκηπευτικών γενικά και ειδικότερα των εσπεριδοειδών, που αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος των αγροτών της Πελοποννήσου, με τη μορφή της απόσυρσης των αγροτικών πρόίόντων και εν συνεχεία της παροχής τους μέσω επισιτιστικής βοήθειας ή δωρεάν διανομής τους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Κάτι αντίστοιχο είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα το 2014, εξαιτίας της επιβολής απαγόρευσης εισαγωγής ορισμένων πρόίόντων από την Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των οπωροκηπευτικών, οπότε και θεσπίστηκαν προσωρινά μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς».
Όπως έιχε καταδείξει και η έρευνα του «anagnostis.org» οι τρέχουσες συνθήκες για τους αγρότες της Αργολίδας είναι πολύ δυσμενείς, γεγονός που τους οδηγεί σε απόγνωση και με πολλούς απ’ αυτους να εγκαταλείπουν πλέον τις καλλιέργειές τους.