home design 800Χ400

Πώς σχολίασε ο Γιάννης Ανδριανός την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας σε σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των καταναλωτών, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Επιτρέψτε μου, πριν εισέλθω στο καθαυτό ζήτημα της σημερινής συνεδρίασης, να αναφερθώ στην ιστορική χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πολιτική είναι απλώς και μόνο ζήτημα μιας ψυχρής στάθμισης συμφερόντων.

Βεβαίως, τα συμφέροντα του κάθε κράτους παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και μπορώ να πω τον πρωτεύοντα ρόλο. Όμως στη βάση των κοινών συμφερόντων βρίσκεται η κοινή αντίληψη για τις αξίες που διέπουν και σηματοδοτούν την ατομική και συλλογική ζωή. Μακροπρόθεσμα, το συλλογικό «εμείς» είναι αυτό που προσδιορίζει τις σχέσεις και τις προτεραιότητες μεταξύ των λαών και των εθνών.

Με την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός ανέδειξε εμφατικά αυτήν ακριβώς τη διάσταση. Μια εταιρική και συμμαχική σχέση δεν έχει βάθος αν δεν θεμελιώνεται πάνω σε μια ισχυρή συναντίληψη των θεμελιωδών αξιών. 

Ο καιροσκοπισμός, ο ιστορικός αναθεωρητισμός, η διαρκής προσπάθεια εκβιασμού παραχωρήσεων ακόμη και σε ζητήματα αρχής και δικαίου, εντέλει υπονομεύουν την εμπιστοσύνη πάνω στην οποία σφυρηλατούνται οι ειλικρινείς και αποτελεσματικές συμμαχίες.

Και εδώ, η αντίστιξη είναι ηχηρή: Από τη μια πλευρά, η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας, ως θεματοφύλακας της φιλελεύθερης δημοκρατίας, των δυτικών αξιών που γεννήθηκαν σ’ αυτόν τον τόπο, του διεθνούς δικαίου.

Από την άλλη, ο καιροσκοπισμός της Τουρκίας που απειλεί να μπλοκάρει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τες – η Τουρκία την Σουηδία και τη Φινλανδία! – ότι υποθάλπτουν την τρομοκρατία, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αμφισβητεί τα σύνορα με όλους ουσιαστικά τους γείτονές της, που συνεχίζει την κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Κάποιοι μη βρίσκοντας τι άλλο να πουν για την άκρως επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έσπευσαν να πουν ότι η επίκληση των κοινών δημοκρατικών και φιλελεύθερων αξιών δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα.

Όσοι το υποστηρίζουν αυτό, μάλλον δεν βλέπουν τι συμβαίνει γύρω μας: Ολόκληρος ο δυτικός κόσμος στρέφεται σ’ αυτές τις αξίες, σ’ αυτά τα ιδανικά για να νοηματοδοτήσει εκ νέου την ταυτότητα και την πορεία του.

Σε μια ιστορική καμπή που φέρνει νέους ανταγωνισμούς και συγκρούσεις, την ώρα που η φιλελεύθερη δημοκρατία αμφισβητείται τόσο έξωθεν, από αυταρχικά καθεστώτα, όσο και στο εσωτερικό από τις σειρήνες του λαϊκισμού και του ολοκληρωτισμού, ολοένα και περισσότερο η Δύση συνειδητοποιεί ότι πολιτική χωρίς αξίες, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς όραμα για το τι συνιστά μια καλή και εύτακτη πολιτεία δεν μπορεί να υπάρξει.

Σ’ αυτή την κρίσιμη λοιπόν συγκυρία, η Ελλάδα διά του Πρωθυπουργού διατρανώνει την προσήλωσή της στις ελληνικές και ταυτόχρονα δυτικές αξίες. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως αυτό το μήνυμα, ότι ο κοινός αξιακός βηματισμός πλέον θα γίνεται ολοένα και περισσότερο αναγκαία προϋπόθεση για εταιρικές και συμμαχικές διεθνείς σχέσεις, βρίσκει ενθουσιώδη υποδοχή και αναγνώριση και στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα αυτή την ανάγκη και την ισχύ της αξιακής συναντίληψης αναδεικνύει.

Ενσωματώνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των καταναλωτών στο εθνικό μας δίκαιο, εναρμονιζόμενες οι χώρες-μέλη της ΕΕ σ’ αυτό το κρίσιμο πεδίο, κατοχυρώνουμε αποτελεσματικότερα τα δικαιώματα των πολιτών μας μειώνοντας δραστικά την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. 

Οι προβλέψεις για τις προσφορές προϊόντων, για τις διαδικτυακές αγορές και τις ψηφιακές υπηρεσίες, για το δικαίωμα υπαναχώρησης του αγοραστή, για την προστασία από παραπλανητικές ή επιθετικές πρακτικές, για την προστασία των ανηλίκων καταναλωτών, είναι ζητήματα που έχουν σαφή αναφορά στην καθημερινότητα όλων μας.

Και, ταυτόχρονα, είναι ζητήματα που, σήμερα περισσότερο από ποτέ, δεν θα μπορούσαν να ρυθμιστούν αποτελεσματικά από αυτόνομες νομοθετικές πρωτοβουλίες των επιμέρους κρατών. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί την πραγματικότητα των ψηφιακών αγορών για να το συνειδητοποιήσει αυτό.

Στους τρεις λοιπόν μεγάλους στόχους που προσδιόρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ – την κατοχύρωση της εδαφικής μας ακεραιότητας, την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, την οικονομική ανάπτυξη – μπορούμε πλέον να προσθέσουμε και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση και τη ρύθμιση αναγκών, ζητημάτων και προβλημάτων που πλέον υπερβαίνουν το εθνικό επίπεδο.

Βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια βαθιά μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των δύο μεγάλων ελλειμμάτων της αντιπροσωπευτικότητας και της αποτελεσματικότητας. Βεβαίως, ο ευρωατλαντικός χώρος χρειάζεται έναν θαρραλέο αναστοχασμό προκειμένου η Δύση να βρει ξανά τον βηματισμό της.

Όμως η Ελλάδα είναι Ευρώπη, είναι Δύση. Και με υπερηφάνεια, με αυτοπεποίθηση, ως προνομιακοί θεματοφύλακες των ευρωπαϊκών και δυτικών αξιών, ως παράγοντας ειρήνης, δικαίου και σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας, συμμετέχουμε δυναμικά σ’ αυτή τη συλλογική αναγεννητική προσπάθεια.

Είτε πρόκειται για τις αμυντικές συμμαχίες που ενοχλούν όσους επιβουλεύονται τα δίκαιά μας, είτε για πρωτοβουλίες όπως οι κοινές ρυθμιστικές προσπάθειες για την ολοένα και αποτελεσματικότερη προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών, εμείς ξέρουμε ποιοι είναι οι φίλοι, οι εταίροι, οι σύμμαχοί μας.

Και ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή ανακατατάξεων και αβεβαιότητας, η ακλόνητη θεμελίωση της ταυτότητας και της πορείας μας στις δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες και τα ιδανικά που υπογράμμισε στη χθεσινή του ομιλία στο Κογκρέσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι απλώς και μόνο ένα ισχυρό πλεονέκτημα έναντι της πρακτικής του «μεγάλου παζαριού» – είναι, πολύ περισσότερο, αδήριτη ανάγκη.

Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα συζητάμε ένα σημαντικό νομοσχέδιο, μια Ευρωπαϊκή Οδηγία που πρόκειται να ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκιο για την προστασία των καταναλωτών,  ένα σημαντικό βήμα, το οποίο πρέπει όλοι να στηρίξουμε και να ψηφίσουμε. Όπως βεβαίως το ίδιο ισχύει και για τις τροπολογίες που παρουσίασε πριν από λίγο η Υφυπουργός κ. Ζαχαράκη για τον Τουρισμό, για τη δράση «Τουρισμός Για Όλους», σημαντικές πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν τον τουρισμό σε ολόκληρη τη χώρα, όπως επίσης και η επέκταση της  μετεκπαίδευσης του προσωπικού στον τουριστικό τομέα. Πιστεύω λοιπόν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο πρέπει όλες οι πλευρές του κοινοβουλίου να το στηρίξουν και να το ψηφίσουν. Ευχαριστώ πολύ.

Σχόλια

Exit mobile version