«Θηλειά» στο λαιμό των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης είναι πλέον οι λογαριασμοί του ρεύματος, όπως δηλώνουν στο «anagnostis.org» η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Άργους-Μυκηνών, Σπυριδούλα Σπανού και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ναυπλίου, Γιώργος Καχριμάνης.
Η τιμή της κιλοβατώρας και η ρήτρα αναπροσαρμογής έχουν εκτινάξει το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ της χώρας από τον Αύγουστο του 2021 στο διπλάσιο, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον διαχειρίσιμο και οι περισσότερες να κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές στη ΔΕΗ.
Να επισημάνουμε ότι οι ΔΕΥΑ χρεώνονται την κιλοβατώρα με τιμή οικιακού τιμολογίου και όχι βιομηχανικού ρεύματος, παρόλο που οι δραστηριότητές τους είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες.
Παράλληλα, η Ένωση ΔΕΥΑ Ελλάδας ζητά από το 2020 τη μέιωση του ΦΠΑ στο νερό, ώστε να δοθεί οικονομική ανάσα στους πολίτες
Πώς αντιμετωπίζουν το θέμα ΔΕΥΑΑΡΜ και ΔΕΥΑΝ
Και οι δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης του νομού Αργολίδας αντιμετωπίζουν με δυσκολία το κόστος λειτουργίας τους και εμμένουν στα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση για άμεσες λύσεις.
Σπυριδούλα Σπανού: «Συστρατευόμαστε με την Ένωση ΔΕΥΑ Ελλάδος-Να μη χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι πολίτες»
Η ΔΕΥΑΑΡΜ πλήττεται από την υπέρογκη αύξηση των λογαριασμών, τονίζει μεταξύ άλλων στο «anagnostis.org», η Πρόεδρος της Επιχείρησης, Σπυριδούλα Σπανού.
«Όπως έχουν πληγεί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις των ιδιωτών από την υπέρογκη αύξηση των λογαριασμών ρεύματος έτσι και οι ΔΕΥΑΑΡΜ αντιμετωπίζει με δυσκολία το ενεργειακό κόστος. Αντιλαμβάνεται κανείς πως η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης βασίζει την λειτουργία της σε σημαντικά ενεργοβόρες δραστηριότητες όπως είναι η παραγωγή πόσιμου νερού, η υδροδότηση απομακρυσμένων κοινοτήτων αλλά και η επεξεργασία των λυμάτων από την Ε.Ε.Λ. Άργους –Ναυπλίου.
Με την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής το ενεργειακό κόστος έχει διπλασιαστεί και αποτελεί «θηλιά» για την οικονομική διαχείριση όλων των ΔΕΥΑ της χώρας», δηλώνει.
«Συστρατευόμαστε λοιπόν με την Ένωση ΔΕΥΑ Ελλάδος, η οποία μετά την σύγκλιση του τελευταίου Διοικητικού της Συμβουλίου, ανακοίνωσε στα Υπουργεία Περιβάλλοντος -Ενέργειας και Εσωτερικών σειρά αιτημάτων για την στήριξη των Δημοτικών Επιχειρήσεων, όπως η εφαρμογή επιδοτήσεων, η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης των πολιτών , η ρύθμιση χρεών προς τους παρόχους ενέργειας αλλά και η χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Θεωρώ πως η κυβέρνηση θα πράξει το καλύτερο, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία των επιχειρήσεων χωρίς να χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι πολίτες», καταλήγει η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΡΜ.
Γιώργος Καχριμάνης: «Δεν προτιθέμεθα να αλλάξουμε τιμολογιακή πολιτική-Δεν θα προχωρήσουμε σε αυξήσεις στους πολίτες»
Σε τιθάσευση των δαπανών και την απορρόφηση του κόστους προσανατολίζεται η ΔΕΥΑΝ, δηλώνει στο «anagnostis.org» ο Πρόεδρος της Επιχείρησης Γιώργος Καχριμάνης .
«Λειτουργούμε ενεργοβόρα αντλιοστάσια και το κόστος είναι δυσβάχταχτο, οπότε η μείωση της τιμής της κιλοβατώρας αλλά και η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι αναγκαία μέτρα.
Προς το παρόν, προσπαθούμε να αφομοιώσουμε το ενεργειακό κόστος και την αύξηση των αναλωσίμων στα έργα μας. Δεν προτιθέμεθα να αλλάξουμε τιμολογιακή πολιτική και δεν θα προχωρήσουμε σε αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.
Στοχεύουμε στην τιθάσευση των δαπανών αλλά και στη, μέσω προγραμμάτων, χρηματοδότηση έργων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», τονίζει.
«Ήδη η ΔΕΥΑΝ έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία 1 με 2 φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή. Προσπαθούμε παράλληλα να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητά μας ενώ έχουμε έρθει σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ για ρύθμιση των χρεών μας», συμπληρώνει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ.
Όσον αφορά στη μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του νερού ο κ. Καχριμάνης επισήμανε πως είναι ένα πάγιο αίτημα των ΔΕΥΑ και, καθώς το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει δεν είναι μεγάλο, είναι ένα εφικτό μέτρο.
Να σημειώσουμε πως, χθες εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ της χώρας, με την παρουσία του του προέδρου της ΕΔΕΥΑ Γιώργη Μαρινάκη, συναντήθηκαν στην Καβάλα για να συζητήσουν το ζήτημα του ενεργειακού κόστους και να προτείνουν λύσεις για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η πρόσβαση των πολιτών της χώρας μας σε ποιοτικό και προσιτό νερό.
Όπως όλα δείχνουν τη «θηλειά» στο λαιμό των ΔΕΥΑ σφίγγει το κόστος του ρεύματος και αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη.