home design 800Χ400

Αργολίδα: Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμά η Περιφερειακή Ενότητα

Στις 22 Μαΐου οι εκδηλώσεις μνήμης στο Ναύπλιο

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμά η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, την Κυριακή 22 Μαΐου, στο Ναύπλιο.

Η Γενοκτονία των Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους αναγνωρίστηκε επισήμως στις 24 Φεβρουαρίου 1994 με νόμο από τη Βουλή και έκτοτε η 19η Μαΐου τιμάται ως Ημέρα Μνήμης.

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, που θα κορυφωθεί τρία χρόνια μετά, με την ήττα του Ελληνικού Στρατού, τη σφαγή Ελλήνων και Αρμενίων της Ιωνίας και την καταστροφή της Σμύρνης.

Φωτό: Πόντιοι αντάρτες – wikipedia

Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Έτσι, ο Μάιος κάθε χρόνο αποτελεί μήνα μνήμης για όλο τον Ελληνισμό της Ανατολής  (Mικρά Ασία, Πόντος, Ιωνία, Βιθυνία, Καππαδοκία και Ανατολική Θράκη).

Το Πρόγραμμα εορτασμού της Π.Ε.Αργολίδας

Γενικός σημαιοστολισμός από τις 8 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου της 22ας Μαΐου

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 22ας Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης ημέρας

-Στις 11 το πρωί, Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου και ομιλία από τη νηπιαγωγό, μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Αργολίδας «Η Παναγία Σουμελά», Δέσποινα Μαυρίδου

– Στις 11.30 το πρωί, κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Δήμου και του Συλλόγου Ποντίων Αργολίδας, στο Μνημείο του Δημητρίου Υψηλάντη (Πλατεία Δημαρχείου), όπου θα τηρηθεί και ενός λεπτού σιγή. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

– Στη συνέχεια, εκδήλωση Μνήμης από το Σύλλογο Ποντίων Αργολίδας «Η Παναγία Σουμελά».

Φωτό: fb/Ποντιακός Σύλλογος Αργολίδας & φίλων Ποντιακού Ελληνισμού “Παναγία Σουμελά”

Σχόλια

Exit mobile version