Σε πανελλάδικές εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα με ανώνυμα ερωτηματολόγια για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και της Γ’ τάξης του Γυμνασίου, προχωρά το υπουργείο Παιδείας, την ερχόμενη Τετάρτη 18 Μαΐου.
Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή, κατά το τεστ διαγνωστικών εξετάσεων του ΟΟΣΑ, θα αφορά στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά και θα διεξαχθεί σε εθνικό επίπεδο με τη συμμετοχή 6.000 μαθητών από 600 σχολεία όλων των Περιφερειών της χώρας, χωρίς προς το παρόν τα αποτελέσματα να επηρεάζουν τη βαθμολογία των μαθητών.
Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων για το επίπεδο των μαθητών, ώστε να σχεδιαστούν διορθωτικές κινήσεις, ενώ η επιλογή των σχολείων έγινε από Επιστημονική Επιτροπή και περιλαμβάνονται μονοθέσια, ολιγοθέσια και πολυθέσια Δημοτικά και μικρά, μεσαία και μεγάλα Γυμνάσια.
Τράπεζα Θεμάτων και για τους μικρούς
Η εφαρμογή αυτού του τύπου των εξετάσεων θα γίνεται κάθε χρόνο ενώ θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου και τα νέα προγράμματα σπουδών μετά τα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής τους.
Το επόμενο στάδιο θα είναι η δημιουργία Τράπεζας Θεμάτων, από την οποία θα επιλέγονται τα θέματα των εξετάσεων, και για τους μικρούς μαθητές.
Με ποιο τρόπο θα εξεταστούν οι μαθητές την Τετάρτη
ΟΙ εξεταζόμενοι θα πρέπει να απαντήσουν σε έναν αριθμό κλειστού τύπου ερωτήσεων και σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο με στόχο την συγκέντρωση κοινωνικο-δημογραφικών στοιχείων.
Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων θα γίνεται επεξεργασία για την εξαγωγή συμπερασμάτων, σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και με το αν έχουν τα απαιτούμενα μαθησιακά αποτελέσματα τόσο σε εθνικό όσο και σε Περιφερειακό επίπεδο, σε θέματα Γλώσσας – Κατανόησης Κειμένου και Μαθηματικών.
Αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα
Αμφιβολίες ως προς τις εξετάσεις αυτές εκφράζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), καθώς θεωρεί ότι «αποτελούν μέρος του συνολικού αντιδραστικού σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή της αξιολόγησης μαθητών-εκπαιδευτικών-σχολικών μονάδων, με οδυνηρές συνέπειες για τη δημόσια εκπαίδευση, με περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου των εκπαιδευτικών και ασφυκτικό έλεγχο των σχολικών πρακτικών και διδασκαλίας».
Για το λόγο αυτό, η ΔΟΕ κήρυξε πανελλαδική στάση εργασίας για το πρώτο 3ωρο του πρωινού προγράμματος, στις 18 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων, καλώντας τους δασκάλους να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία ενώ χαρακτήρισε τις εξετάσεις ως «εξετάσεις κατηγοριοποίησης και αποκλεισμού».
«Οι νέοι έτσι, οδηγούνται σε ένα αγώνα δρόμου ώστε να αντεπεξέλθουν σε «φασόν», πανελλήνιου τύπου εξετάσεις, που καλλιεργούν την κουλτούρα απόρριψης που θα τους συνοδεύει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επιδιώκουν να ενισχύσουν τον κοινωνικό ανταγωνισμό, τη λογική «όλοι εναντίον όλων», με τα αποτελέσματα να ιεραρχούν μαθητές και σχολεία, ανοίγοντας τον αντιδραστικό δρόμο για την γονεϊκή επιλογή σχολείων, μέσω της σύγκρισης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία.