home design 800x400

home design 1170Χ320

Δεν υπάρχουν εργάτες για να μαζέψουν τις φράουλες σε Ηλεία και Αχαΐα

Το 30% της παραγωγής καταλήγει στη μεταποίηση, με αποτέλεσμα οι φρέσκες φράουλες να γίνονται μαρμελάδα.
ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Πολλές δυσκολίες πέρασε φέτος η καλλιέργεια της φράουλας και, όπως δείχνει η μέχρι τώρα εικόνα, το τελικό πρόσημο μάλλον θα είναι αρνητικό. Μπορεί η τιμή να παρουσίασε κάποιες διακυμάνσεις και να έφτασε σε υψηλά επίπεδα, όμως οι στρεμματικές αποδόσεις λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών ήταν αισθητά μειωμένες.

Για την τρέχουσα περίοδο η παραγωγή βρίσκεται στο μέγιστο της απόδοσης, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη εργατικών χεριών, η οποία για την περιοχή της Ηλείας και της Αχαΐας ξεπερνά ακόμη και το 50%. «Η μειωμένη προσφορά εργασίας και η μεγάλη ζήτηση ανέβασε και το ημερομίσθιό μας», ενημερώνει ο Σάκης Μαυρόγιαννης από τον Απιδεώνα Αχαΐας.
«Πληρώνουμε 30 ευρώ το 7ωρο και για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας φτάνουμε στα 5 με 6 ευρώ», τονίζει.

Παράλληλα, ο ίδιος εστιάζει και στο θέμα των νόμιμων εργατών που δεν ξεπερνά το 50% και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εργασία τους να μην υπολογίζεται στο κόστος παραγωγής. «Εμείς ζητάμε να πληρώνουμε εισφορές ανάλογα με τα στρέμματα που καλλιεργούμε. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πόσα εργατικά χέρια χρειαζόμαστε για κάθε στρέμμα καλλιεργούμενης φράουλας», υποστηρίζει ο ίδιος.

Το 30% οδηγείται στη μεταποίηση

Η έλλειψη εργατικών χεριών σε συνδυασμό με την παραγωγή, που ήρθε συγκεντρωμένη αυτή την περίοδο, έχει ως αποτέλεσμα το 30% να οδηγείται στη μεταποίηση, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρόγιαννης. «Οι τιμές που παίρνουμε κυμαίνονται μεσοσταθμικά στα 50 λεπτά το κιλό. Αν ένας εργάτης συλλέγει το 7ωρο 130 κιλά φράουλες, καταλαβαίνετε και ποιο είναι το αποτέλεσμα των
εσόδων από την καλλιέργεια. Προσπαθούμε να συλλέξουμε περισσότερη ποιοτική φράουλα, ώστε να κερδίσουμε από την αγορά». Οι τιμές αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται από 1,20 μέχρι 1,50 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα.

Στο θέμα της μεταποίησης αναφέρθηκε και ο Γιάννης Αρβανιτάκης, παραγωγός και έμπορος φράουλας από τη Νέα Μανωλάδα. «Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φράουλας οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από τον τομέα της μεταποίησης. Εμείς προς το παρόν διακινούμε το προϊόν νωπό, αλλά υπάρχει δυνατότητα στο μέλλον να δούμε μέσα από κάποιες συνεργασίες τη δυνατότητα της μεταποίησης και της παραγωγής προϊόντων με ζήτηση από την αγορά», υποστηρίζει ο ίδιος.

Δυσκολίες στις μεταφορές

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Χρήστου Σάμαρη, εμπόρου φράουλας από τη Μανωλάδα, ο οποίος έκανε λόγο για μία ζόρικη χρονιά, με πολλές διακυμάνσεις, χωρίς όμως αξιόλογο αποτέλεσμα. Μίλησε για τις εξαγωγές και τη δυσκολία στο θέμα των μεταφορών, καθώς και για το αυξημένο κόστος, σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες, προσπαθούμε όσο είναι δυνατόν να κρατηθούμε στις αγορές και ειδικά της Δυτικής Ευρώπης. Οι φετινές αποδόσεις ήταν χαμηλές και κυμάνθηκαν περίπου στους 2,5 τόνους το στρέμμα, όταν σε μία καλή χρονιά μπορούν να φτάσουν ακόμη και τους 5 τόνους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάμαρης.

ypaithros.gr

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. «Πληρώνουμε 30 ευρώ το 7ωρο και για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας φτάνουμε στα 5 με 6 ευρώ»
    Χχαχαχχαχαχχαχαχχαχα 😂

    Καλές μαρμελάδες, τότε…

newsletter banner anagnostis