Οι INTER διάλογοι για την εκπαίδευση στη φυλακή-Do ut des είναι το θέμα του Συμποσίου της 6ης διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνεται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την Ομότιμη Καθηγήτρια, Άλκηστιν Κοντογιάννη, τη Δευτέρα 9 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα.
Στο «Συμπόσιο: INTER διάλογοι για την εκπαίδευση στη φυλακή. Do ut des», θα εισηγηθούν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με την εκπαίδευση στις φυλακές και έχουν χρησιμοποιήσει πρωτότυπες μεθόδους, καταθέτοντας τις εμπειρίες τους.
Η εκπαίδευση των κρατουμένων, η οποία απαιτεί υψηλές διδακτικές εφαρμογές, καλύπτει δημιουργικά τον «άχρονο» χρόνο των εγκλείστων, προσφέροντας τη δυνατότητα για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων με την συνεργασία και επαφή με εκπαιδευτές, που έρχονται στη φυλακή και τελικά εκπροσωπούν μια διάθεση και επίσκεψη της κοινωνίας προς αυτούς. Είναι επόμενο οι διεργασίες αυτές στο σύνολό τους να επιδρούν θετικά στην ψυχολογία του έγκλειστου.
Η εκπαίδευση καθίσταται δίαυλος επικοινωνίας, αποφορτίζοντας τον κρατούμενο από τα δεινά του εγκλεισμού και προετοιμάζοντάς τον για την κοινωνική και επαγγελματική επάνοδό του στην κοινωνία με ανεπτυγμένη αυτοπεποίθηση και περισσότερες δεξιότητες.
Η παρουσίαση και ο συντονισμός της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί από το σκηνοθέτη και θεατρικό παιδαγωγό του Balamòs Teatro στην Ιταλία, Μιχάλη Τραΐτση, και από τον Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο.
Το Συμπόσιο θα προβληθεί σε ζωντανή σύνδεση, μέσω της σελίδας του στο Facebook: «Συμπόσιο, η εκπαίδευση στις φυλακές. INTER – dialogues.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορούν να υποβληθούν ερωτήματα, έτσι ώστε στο τέλος της Συνεδρίας να απαντηθούν από τους εισηγητές ενώ θα δοθεί και Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Όσοι επιθυμούν να την παραλάβουν, θα πρέπει να συμπληρώσουν μία ηλεκτρονική φόρμα αίτησης κατά την έναρξη της Συνεδρίας και άλλη μία κατά τη λήξη της Συνεδρίας.
Οι ηλεκτρονικές φόρμες αίτησης θα αναρτηθούν ακριβώς από κάτω, στα σχόλια της σελίδας του Συμποσίου, στο Facebook και η Βεβαίωση παρακολούθησης θα σταλεί εντός ολίγων ημερών στο e-mail που θα δηλωθεί.
Το πρόγραμμα της ημερίδας
1.Μιχάλης Τραϊτσης, Σκηνοθέτης, Θεατρικός Παιδαγωγός, διδάσκων Πανεπιστημίου Ουρμπίνο, “Οι φυλακές της Βενετίας”, 15’
2.Πέτρος Δαμιανός, Καθηγητής, Διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου του Καταστήματος Κράτησης Ανηλίκων Αυλώνα, “Για μια εκπαίδευση στη φυλακή που να αξίζει στην κοινωνία που θέλουμε”, 15’
3.Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ΠΔΜ, “Η θεραπευτική λειτουργία της Δημιουργικής Γραφής σε έγκλειστους μαθητές /-τριες”, 15’
4.Baz Dreisinger, City University College John Jay, Συγγραφέας,Ακτιβίστρια, 15’
5.Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ Τμήματος ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ, Φιλόλογος, Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα ΚΕΜΕ, Συγγραφέας, 15’
6.Ιωάννης Πέτσας, Διδάκτορας Σωφρονιστικής Πολιτικής, Μέλος Σ.Ε.Π. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, “Εκπαίδευση στις φυλακές: Προνόμιο ή δικαίωμα”, 15’
7.Καλλιόπη Ορφανάκη, Δ/τρια Εκπαιδευτικών δομών, Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, 15′ 8.Άλκηστις Κοντογιάννη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, “Μαθήματα εγγραμματισμού μέσω λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών”, 10 ́
9.Υλικό από μαθήματα εγκλείστων Τίρυνθας & Ναυπλίου, 10’ και Υλικό από Mεταπτυχιακό Δημιουργικής γραφής, 10 ́
10.Συζήτηση, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, 20’
11.Βίντεο & υλικό από Καταστήματα Κράτησης, 20 ́