home design 800x400

home design 1170Χ320

Άργος: Νέα δεδομένα για την ίωση σάρκα και τη βερικοκιά  από το Σύλλογο Γεωπόνων Αργολίδας

Πρωτοποριακή έκδοση για τη σημαντική για το νομό Αργολίδας καλλιέργεια
Βερικοκιά

Τα πρακτικά της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο Άργος στις 23 Ιουνίου 2017, για τη βερικοκιά,  με τίτλο «Η ίωση σάρκα και η βερικοκιά-νέα δεδομένα» έκανε βιβλίο ο Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας.

H ημερίδα αυτή ήταν συνέχεια εκείνης που έγινε στο Κιβέρι, την 1η Ιουνίου 2004.

Ο Σύλλογος κατάφερε αυτή τη φορά να φτάσει στην έκδοση των πρακτικών των όσων ειπώθηκαν στο Άργος, αφού παρουσιάστηκαν σημαντικά νέα θέματα για τη βερικοκιά, τη σπουδαία αυτή καλλιέργεια όχι μόνο για την Αργολίδα, αλλά και για άλλες περιοχές της χώρας, αφού «τη σηκώνει ο τόπος» και οι παραγωγοί τη γνωρίζουν καλά, χρόνια τώρα.

Πρακτικά ημεριδάς βερικοκιά
Φωτό: Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας

Η πρωτοβουλία του Συλλόγου να προχωρήσει στην έκδοση των πρακτικών, σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια, ήταν πέρα για πέρα σωστή.

Να σημειώσουμε ότι, δεν υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία κάτι αντίστοιχο για τη βερικοκιά, δηλαδή έστω μια έκδοση με ότι νεώτερο έχει προκύψει αναφορικά με την ίωση σάρκα και τις νέες ποικιλίες.

Πρόκειται λοιπόν για πολύτιμο βοήθημα γνώσης για κάθε ενδιαφερόμενο για τη σημαντική αυτή καλλιέργεια για την Αργολίδα και όχι μόνο.

Το κυριότερο όμως είναι ότι, δίνονται απαντήσεις και λύσεις, σε ερωτήματα και προβλήματα που έχουν προκύψει αλλά και προκύπτουν, αναφορικά με τις νέες ποικιλίες, οι οποίες έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, το τοπίο της σημαντικής αυτής καλλιέργειας.

Πρόκειται για μια, όχι εύκολη, καλλιέργεια με ιδιαιτερότητες ειδικά στο χρόνο συλλογής, όπου μια μικρή καθυστέρηση στη συλλογή μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της παραγωγής, αφού η ωρίμανσή της είναι γρήγορη και όπως λένε οι παραγωγοί, «δε σε περιμένει»…

Η έρευνα προχωράει και πολλές νέες ποικιλίες έχουν «ριχτεί» στην αγορά με ιδιαιτερότητες αφού το πρόβλημα της ίωσης της Ευλογιάς της δαμασκηνιάς (Σάρκα) ήρθε να ταρακουνήσει την κατάσταση και τις παλιές γνωστές ποικιλίες να τις έχει σχεδόν «πετάξει» έξω από την αγορά.

Βερικοκιά 1
Φωτό: wikipedia

Η ασθένεια αυτή έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στα πυρηνόκαρπα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια) τόσο στη χώρα μας, όσο και στη Βαλκανική χερσόνησο από όπου και ξεκίνησε το 1920. Σήμερα,έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο με μεγάλες απώλειες για τις καλλιέργειες αυτές.

Όμως, οι νέες ποικιλίες παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και οι παραγωγοί πρέπει να είναι ενημερωμένοι, ώστε να  έχουν καλά αποτελέσματα στην επιλογή τους.

Έτσι, μια ποικιλία μπορεί να έχει καρπούς με ωραία εμφάνιση, ανθεκτικούς στην ίωση, αλλά να ωριμάζουν γρήγορα. Άλλη έχει ωραίους καρπούς οι οποίοι όμως δεν έχουν καλή γεύση, ενώ άλλη δε δένει κάθε χρόνο και θέλει επικονιαστές για καλή καρποφορία, ενώ άλλη δεν αντέχει στις μεταχειρίσεις. Έτσι, φαίνονται βουνό τα προβλήματα και είναι πολλές οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Γεωπόνων Αργολίδας για το εγχείρημα αυτό, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Αφού πια κυκλοφορεί στην αγορά ένας σημαντικός αριθμός νέων ποικιλιών τόσο από άλλες χώρες όσο και ποικιλίες κυρίως δημιούργημα του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων – Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ), θεωρήσαμε ότι, πρέπει έστω και με καθυστέρηση, να εκδοθούν τα πρακτικά της Ημερίδας του Άργους. Αυτό ο/η αναγνώστης θα το διαπιστώσει διαβάζοντας τις σημαντικές παρουσιάσεις. Ωστόσο   να ξεκαθαρίσουμε ότι, δεν υπάρχει μια ποικιλία που να συγκεντρώνει όλα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Πάντως, νοιώθουμε την ανάγκη, για μια ακόμη φορά, να  ευχαριστήσουμε τους χορηγούς στην οργάνωση της Ημερίδας αλλά και όλους αυτούς/τές που είναι αρκετοί/τές  που για χρόνια έχουμε τη συμπαράστασή σας στις ενέργειες και πρωτοβουλίες του Συλλόγου μας, λέγοντας καλή ανάγνωση.

Έτσι, είμαστε  σίγουροι ότι  η ανάγνωση θα είναι καλή, αφού ζητήθηκε από τους ομιλητές/τριες οι παρουσιάσεις να είναι όχι μόνο επιστημονικές και εξειδικευμένες, αλλά κυρίως να είναι κατανοητές από τους αγρότες- παραγωγούς και τους διάφορους καλλιεργητές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ένα σημαντικό βοήθημα λοιπόν για την καλλιέργεια της βερικοκιάς μπαίνει στη «φαρέτρα» των αγροτών της Αργολίδας.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis