home design 800x400

home design 1170Χ320

Τσερνομπίλ, 36 χρόνια μετά: Κοινή Αντιπυρηνική Διακήρυξη Ελλήνων, Βουλγάρων και Τούρκων Πράσινων

Όχι στη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία
Τσερνομπίλ

Τριανταέξι χρόνια έχουν περάσει από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, τις ολέθριες επιπτώσεις του οποίου βίωσαν εκατομμύρια κόσμου.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο Έλληνες, Βουλγάροι και Τούρκοι Πράσινοι διακηρύσσουν την αντίθεσή τους στην πυρηνική ενέργεια και καλούν τις χώρες τους να πουν ΟΧΙ στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη βουλγαρική για δημιουργία νέου πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα ότι προτίθεται να προσφέρει εξασφαλισμένη απορρόφηση της παραγωγής από την Ελλάδα για 20 χρόνια.

Οι Πράσινοι των τριών χωρών τονίζουν ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία υποστήριξαν στην Ε.Ε. να ενταχθεί η πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό αέριο στην ευρωπαϊκή ταξινομία για τις «βιώσιμες επενδύσεις», στηρίζοντας ανοικτά τις χρηματοδοτήσεις προς τα αντίστοιχα συμφέροντα.

Πράσινοι
Φωτό: Prasinoi.eu

Η Διακήρυξη των Ελλήνων, Βουλγάρων και Τούρκων Πράσινων

«Οι Έλληνες, οι Βουλγάροι και οι Τούρκοι Πράσινοι διακηρύσσουμε την αντίθεσή μας στη λεγόμενη ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και στην εξόρυξη και τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Και καλούμε τις κυβερνήσεις μας να δώσουν έμφαση στις ήπιες και ανανεώσιμες μορφές και στην εξοικονόμηση ενέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε με τον πιο έντονο τρόπο ότι τα πυρηνικά εργοστάσια είναι εν δυνάμει βόμβες που μπορεί να εκραγούν με τεράστιες επιπτώσεις, που παραπέμπουν στα μεγάλα ατυχήματα του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα.

Καλούμε τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν και να απορρίψουν τη νεοαποικιακού τύπου πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη βουλγαρική για δημιουργία νέου πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία, που θα χρηματοδοτηθεί από την Ελλάδα, η οποία και θα παραλάβει τα επικίνδυνα απόβλητα. Και διαπιστώνουμε την αντίφαση ανάμεσα στην ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού της Τουρκίας και στην υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας ως «λύσης» στο ενεργειακό ζήτημα.

Πρόσφατα η Ελλάδα και η Βουλγαρία υποστήριξαν να ενταχθεί η πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό αέριο στην ευρωπαϊκή ταξινομία, στηρίζοντας ανοικτά τις χρηματοδοτήσεις προς τα αντίστοιχα συμφέροντα. Με τέτοιες πολιτικές επιλογές, όμως, απλώς βουλιάζουμε στον φαύλο κύκλο της εξάρτησης από τις μη ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και στερούμε πόρους που θα μπορούσαν να στηρίξουν λαϊκής βάσης πρωτοβουλίες, που θα αξιοποιούν τις αστείρευτες πηγές που βασίζονται στον ήλιο και τον άνεμο».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis