Μετά από δυο χρόνια υποχρεωτικής παύσης λόγω της πανδημίας η Νεστάνη αναβιώνει και φέτος με μεγαλόπρεπεια το καθιερωμένο έθιμο του Άη-Γιώργη, τη Δευτέρα του Πάσχα στις 9 το πρωί.
Το μοναδικό αυτό δρώμενο, κάθε χρόνο τ’ Αγιωργιού, διοργανώνεται από τον Προοδευτικό Σύλλογο Νεστάνης και έχει ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας ξεπερνώντας έτσι τα όρια της Αρκαδίας.
Στο έθιμο του «Άη Γιώρη», όπως αποκαλείται, οι κάτοικοι της Νεστάνης γιορτάζουν στην κορυφή του υψώματος του Γουλά και πάνω από την μονή της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, στο ξωκκλήσι του Άη-Γιώργη.
Πρόκειται για διονυσιακό έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα.
Οι Άη Γιωρήτες, όπως συνηθίζουν να λέγοναι οι «πανηγυριστές», άνδρες και γυναίκες, ανεβαίνουν στην κορυφή του βράχου του Γουλά ντυμένοι με την τοπική φορεσιά και «θυρσάζουν» κρατούνδηλαδή θύρσους (γκλίτσες) στολισμένους με λουλούδια και αγριοσέλινο. Ο Θύρσος, έμβλημα του Διονύσου, συμβολίζει τη μεγάλη, μαγική δύναμη της μέθης, που φέρνει τη γονιμότητα στη γη.
«Μέσ’ του Γουλά τ’ αλώνι», τραγουδούν χωρίς τη συνοδεία οργάνων και στήνουν τον πρώτο χορό, Τα μοναδικά τραγούδια, με ενθουσιώδες, πομπώδες ύφος, θυμίζουν διονυσιακούς, βακχικούς διθυράμβους.
Αμέσως μετά, στις 10.30, το πλήθος πολύχρωμο, φανταχτερό και ακούραστο κατεβαίνει τραγουδώντας και χορεύοντας τα 400 μ. του Γουλά και φτάνει στην πλατεία της Νεστάνης, για τον τελευταίο χορό και το γλέντι.
Το έθιμο του Άη-Γιώργη, αναμένεται να προσελκύσει και φέτος πλήθος επισκεπτών στην όμορφη Νεστάνη.