home design 800x400

home design 1170Χ320

Γκιόλας: Η Κυβέρνηση της ΝΔ τιμωρεί του ανέργους ισοπεδώνοντας τον ΟΑΕΔ

«Πρόκειται για τον περιορισμό του κοινωνικού του χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, με την αναλγησία και την ιδεολογική εμμονή–αποστροφή προς την κοινωνία»
Γιάννης Γκιόλας

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (14/4), η Νέα Δημοκρατία μόνη της, με όλη την Αντιπολίτευση αντίθετη, ψήφισε το Νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, πρόκειται στην ουσία για τον περιορισμό του κοινωνικού του χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, με την αναλγησία και την ιδεολογική εμμονή–αποστροφή προς την κοινωνία και ειδικότερα τα ευάλωτα στρώματα αυτής και τους ανέργους που διακρίνει τη ΝΔ.

Η τοποθέτηση του βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Γκιόλα, επί του Νόμου είναι η ακόλουθη:

Η κυβέρνηση επιλέγει υπό τον μανδύα ενός δήθεν εκσυγχρονισμού να περάσει μία σαρωτική αντιμεταρρύθμιση στον ιστορικό και με μείζον κοινωνικό έργο ΟΑΕΔ. Η αντιμεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ δεν μας εκπλήσσει. Εμπεριέχει μέσα της πλεονασματικά κάθε ιδεοληπτική και αντιεπιστημονική αντίληψη που επικρατεί στους λίγους και ισχυρούς οικονομικούς κύκλους της πατρίδας μας.  Αντιλαμβάνεται την ανεργία ως έλλειψη απασχόλησης. Μια λανθασμένη νεοφιλελεύθερη αντίληψη που απώτερο στόχο έχει να δημιουργεί την εντύπωση ότι για δομικά προβλήματα ανεργίας την ευθύνη την έχει ο άνεργος. Σύμφωνα με αυτές τις αντιλήψεις στόχος είναι ο μικρομεσαίος όσο και ο εργαζόμενος της εργατικής τάξης να βλέπει ως εχθρό του τον άνεργο που λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

  • Αποκλείει αμέτρητους δικαιούχους από παροχές και επιπλέον επιδόματα ανεργίας πέραν του τακτικού
  • Αποκλείει τους κοινωνικούς εταίρους από τον οργανισμό δίνοντας τον πλήρη έλεγχο του ΟΑΕΔ και της διαχείρισης του ταμείου ανάκαμψης στο κράτος προς όφελος λίγων και εκλεκτών
  • Αλλοιώνει την φυσιογνωμία και την ιστορία του ΟΑΕΔ καθώς και κεντρικοποιεί και κομματικοποιεί την διοίκησή του.
  • Τιμωρεί τους ανέργους. Τους επιρρίπτει ποινές και ευθύνες και τους αναγκάζει έμμεσα στην αποδοχή ελαστικότερων όρων εργασίας.
  • Αποκλείει μεγάλη μερίδα ανέργων από κοινωνικές παροχές παρουσιάζοντας τους ως απατεώνες με πρόσχημα τα εισοδήματά τους.
  • Ο ΟΑΕΔ πλέον δεν προσφέρει θέσεις εργασίας σε ανέργους παρά μόνο προγράμματα εργασίας που μέχρι πρότινος ήταν προαιρετικά.
  • Οι ΜΜΕ τίθενται τεχνηέντως εκτός αγοράς οδηγώντας έτσι τους εργαζόμενους προς μεγάλα προγράμματα εργασίας του ταμείου ανάκαμψης με σαφώς δυσμενέστερους εργασιακούς όρους.

Η υπαρκτή και διαρκώς επιδεινούμενη πληθωριστική κρίση στην Ελλάδα (8.9% πληθωρισμός σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ)  αναμένεται να επηρεάσει σε δραματικό βαθμό τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εν μέσω λοιπόν τέτοιων θυελλωδών εξελίξεων η κυβέρνηση εμμένει σε ιδεοληπτικές πολιτικές. Εμμένει στην λογική του «διαίρει το ταμείο ανάκαμψης και βασίλευε». Εμμένει στο να μην βλέπει το πρόβλημα και να επιμένει ότι κάτω από αυτή την πληθωριστική κρίση που έχει σαφή και ιδιαίτερα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά ότι το κράτος και η ρύθμιση μέσω αυτού δεν αποτελεί λύση του προβλήματος αλλά το ίδιο το πρόβλημα.

Παρότι αντιλαμβανόμενο πλέον το παγκόσμιο επενδυτικό και καπιταλιστικό σύστημα ότι η πληθωριστική κρίση δεν οφείλεται στο κόστος εργασίας αλλά σε άλλους παράγοντες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στην αυτορρύθμιση και στο έλεος της εργοδοσίας να ανεβάσει του μισθούς. Ταυτόχρονα η χώρα μας στην Ευρώπη είναι δευτεραθλήτρια στην ανεργία και πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων με ποσοστά 12.8% και 32.1% αντίστοιχα. Η κυβέρνηση μέσω της αντίληψής της για την «ενεργή αναζήτηση εργασίας» θεωρεί ότι «δουλειές υπάρχουν» και ότι απλά οι εργαζόμενοι δεν τις επιλέγουν από γινάτι τους.

Έχει τεράστια απόσταση από την κοινωνία και την ανάγκες της. Εμείς πιστεύουμε ότι οι δουλειές και μάλιστα οι καλές δουλειές δημιουργούνται από την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Με ένα σοβαρό και συμπεριληπτικό σχέδιο ανάκαμψης που αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, την στήριξη μικρών και μεσαίων με ταυτόχρονη συνέχιση προσλήψεων μέσω προγραμμάτων απασχόλησης στο δημόσιο τομέα που έχει μείνει πλέον αποδιοργανωμένος και υποστελεχωμένος σε τεράστιο βαθμό.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis