home design 800Χ400

Γέρακας: Το εντυπωσιακό φιόρδ της Λακωνίας που διεκδικούσαν οι Αργείοι – Ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς

Η κόκκινη λιμνοθάλασσα θυμίζει Νορβηγία και «αιγαιοπελαγίτικο» ψαροχώρι, ιδανικό για ρομαντικούς μακριά από τη βουή των πόλεων

Η στενή λωρίδα θάλασσας που εισβάλει στην στεριά, δημιουργώντας μια εικόνα που αν την κοιτάς από κοντά μοιάζει πολύ με ποτάμι, εντυπωσιάζει και αφήνει άφωνο τον επισκέπτη του Γέρακα Λακωνίας. Το εντυπωσιακό φιόρδ της Λακωνίας που διεκδικούσαν στην αρχαιότητα οι Αργείοι και οι Σπαρτιάτες και βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης των δύο πελοποννησιακών δυνάμεων για τα όρια της επικράτειας τους, είναι σήμερα ένα ασφαλές καταφύγιο για τα σκάφη που πλέουν στο Μυρτώο πέλαγος και αποτελεί φημισμένο προορισμό για τις ψαροταβέρνες και τους ουζομεζέδες του.

ΦΩΤΟ: anagnostis

Το σπάνιας ομορφιάς ελληνικό φιόρδ, με τα σπίτια δίπλα στην κόκκινη λιμνοθάλασσα, θυμίζει Νορβηγία και μαζί αιγαιοπελαγίτικο νησί. Έχει χαρακτηριστεί ως το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης. Το λιμάνι του Γέρακα είναι το «Ευλίμενον χωρίον» του Παυσανία, όπως το αναφέρει στο έργο του «Λακωνικά», σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά διαφορετικά είδη χλωρίδας και πανίδας και αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό αποδημητικών πουλιών.

Ο Γέρακας είναι ένα πιο γραφικά και λιγότερο γνωστά – απίστευτης όμως ομορφιάς – λιμάνια της Πελοποννήσου, που χαρίζει στον επισκέπτη εικόνες σπάνιας ομορφιάς, την οποία απολαμβάνουν τόσο όσοι φτάνουν εκεί με ιστιοπλοϊκά και τουριστικά σκάφη, όσο και όσοι κινούνται οδικώς στη Λακωνία, όλες τις εποχές του χρόνου και κυρίως το καλοκαίρι. Η εικόνα μαγεύει τον επισκέπτη, είτε μπαίνει στο φιόρδ από τη θάλασσα, είτε φτάνει εκεί οδικώς, από τη Μονεμβάσια ,αφού η εικόνα αυτή που αντικρύζει παραμένει αποτυπωμένη στο μυαλό.

Το μοναδικό Νορβηγικό τοπίο στην Πελοπόννησο, η ηρεμία, ο ήσυχος και ρομαντικός περίπατος στο χωριό συνδυάζεται με την καλοπέραση και τους εξαιρετικούς μεζέδες στις ταβέρνες, δίπλα στη θάλασσα, ενώ διαθέτει παράλληλα και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για όποιον δεν αρκείται σε μια ημερήσια εκδρομή, αφού αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ένα σαββατοκύριακο, αλλά και για τις καθημερινές, μακριά από τη βοή των πόλεων.

ΦΩΤΟ: anagnostis

Σε ύψωμα πάνω από το λιμάνι, σώζονται σε μεγάλο ύψος τα τείχη της αρχαίας πόλης και της ακρόπολης του Zάρακα. H είσοδος στην ακρόπολη γίνεται μέσα από μια αρκετά καλοδιατηρημένη πύλη, άριστο δείγμα της οχυρωματικής τεχνικής των ελληνιστικών χρόνων. Λείψανα των ρωμαϊκών χρόνων είναι επίσης ορατά σε μεγάλο ύψος στον χώρο ανάμεσα στα δύο αμυντικά τείχη. Όπως αναφέρει η αρχαιολόγος Eλένη Zαββού, στο Γέρακα, στις ανατολικές ακτές της Λακωνίας, O επισκέπτης του εύκολα προσβάσιμου από τα δυτικά, υψώματος όπου διατηρούνται τα λείψανα του Zάρακα, εντυπωσιάζεται αμέσως από τη διατήρηση των οχυρωματικών έργων της ελληνιστικής εποχής που είχαν σκοπό την προστασία της πόλης. Tα ορατά λείψανα των μεταγενέστερων χρόνων υποδηλώνουν τη χρήση του χώρου κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή.

Σχόλια

Exit mobile version