home design 800x400

home design 1170Χ320

Ενεργειακός κόμβος η Πελοπόννησος: Νέο σταθμό LNG στην Κόρινθο ανακοίνωσε ο Σκρέκας

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε.
Κ. Σκρέκας Ρεβυθούσα 11

Στα βήματα που κάνει η Ελλάδα προκειμένου να θωρακιστεί ενεργειακά αναφέρθηκε ο Κώστας Σκρέκας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Kadri Simson.

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια εφοδιασμού, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι δρομολογείται «άμεσα η επέκταση της δυναμικότητας του σταθμού αεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα με την προσθήκη μίας τέταρτης πλωτής αποθήκης. Πρόκειται για μια επένδυση που μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητα αποθήκευσης από 225.000 σε πάνω από 350.000 κ.μ. ημερησίως. Εξετάζουμε την αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης στον σταθμό της Ρεβυθούσας κατά 12% για την κάλυψη των αιχμών ζήτησης φυσικού αερίου».

Νέοι σταθμοί LNG σε Κόρινθο και Αλεξανδρούπολη

Ο υπουργός επισήμανε ότι έχει δρομολογηθεί η δημιουργία νέων σταθμών LNG στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη καθώς και ότι «προωθούμε την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και την υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα στην οποία θα επιδιώξουμε και συμβατότητα με το υδρογόνο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξετάζει την αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP και πως η ΔΕΠΑ είναι σε ετοιμότητα για την παραγγελία πρόσθετων φορτίων LNG εφόσον χρειαστεί.

«Η ΔΕΗ έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για την εξόρυξη λιγνίτη και τη διαθεσιμότητά του στις αυλές των εργοστασίων» ανέφερε ακολούθως.

«Το μέγεθος της κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες των κρατών – μελών»

Αναφορικά με τη διεθνή ενεργειακή κρίση, ο υπουργός είπε αρχικά ότι «η κυβέρνηση έχει διαθέσει 2,5 δισ. ευρώ και επιπλέον 800 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το μέγεθος της κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες των κρατών – μελών και απαιτεί γενναίες και αποφασιστικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τον λόγο αυτόν ο Πρωθυπουργός υπέβαλε τον Μάρτιο μια ολοκληρωμένη δέσμη έξι κομβικών σημείων για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων από τις δημοπρασίες CO2 για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των καταναλωτών, ιδίως των πιο ευάλωτων».

Κ. Σκρέκας Ρεβυθούσα 3
Φώτο: ΥΠΕΝ

Επιταχύνει η Ελλάδα στις ΑΠΕ

Στη συνέχεια, ο Κώστας Σκρέκας μίλησε για τις ΑΠΕ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιτάχυνση ως προς την πράσινη μετάβαση».

Μεταξύ άλλων, για τις ΑΠΕ ο κ. Σκρέκας είπε:

  • Το 2020 η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 1 GW, έναντι μόλις 330 MW το 2018.
  •  Το 2021 χορηγήθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ προσφορές σύνδεσης συνολικής ισχύος 3 GW, έναντι 801 MW το 2019.
  •  Το 2021 η διείσδυση ΑΠΕ άγγιξε το 1,5 GW και φέτος θα ανέλθει σε 2 GW, με ισόποση κατανομή μεταξύ αιολικών και φωτοβολταϊκών. 
  •  Το 2022 η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα θα αυξηθεί κατά 8% και θα ανέλθει σε 40% κατά μέσο όρο.
  •  Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ.
  •  Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης στους 14 μήνες από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Έως τον Ιούνιο εισάγουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθμών με εγκατεστημένη ισχύ 2 GW έως το 2030. 
  • Συστηματικά μετασχηματίζουμε τη χώρα μας σε κόμβο πράσινης ενέργειας, με νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ. 
  • Για την απανθρακοποίηση των νησιών μας επεξεργαζόμαστε με την ΕΤΕπ σύμβαση που θα αποδεσμεύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για πράσινη ενέργεια και υποδομές. Συνολικά για την απανθρακοποίηση των νησιών θα κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Κ. Σκρέκας Ρεβυθούσα 2
Φώτο: ΥΠΕΝ

Δηλώσεις Σκρέκα – Simson – Galli

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε την Επίτροπο Ενέργειας στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Ενημέρωσα την κα Simson για το ολοκληρωμένο σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας μας σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, ο ΔΕΣΦΑ έχει δρομολογήσει την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο. Συζητήσαμε για την ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος. Τα έργα αυτά θα συμβάλλουν στη μετατροπή της χώρας μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα, επιταχύνουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις και αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή για τη μείωση του κόστους σε σταθερή βάση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τέλος, τόνισα στην Επίτροπο την πάγια θέση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι αυτή η πρωτόγνωρη κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό αποσκοπεί η πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντιμετωπίζει την αιτία της κρίσης στη βάση της, για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών και την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από τα κράτη – μέλη. Οφείλουμε να δράσουμε αποφασιστικά και συλλογικά για την προστασία της κοινωνίας, ιδίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βλέπουν τους κόπους τους να υπονομεύονται και τους προϋπολογισμούς τους να απειλούνται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις».

Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson, δήλωσε: «Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή πρόκληση: να εξασφαλίσει ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια εν μέσω της ολοένα και πιο δύσκολης κατάστασης της αγοράς. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων κι αυτή την εβδομάδα επισκέπτομαι την Ελλάδα για να συζητήσω τον καλύτερο δρόμο για το μέλλον. Η Ελλάδα, με τις υπάρχουσες και τις προγραμματισμένες υποδομές της, παίζει καίριο ρόλο στην ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο. Αξίζει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας να εξασφαλίσει μια δίκαιη μετάβαση, πραγματοποιώντας παράλληλα σημαντικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς και επιταχύνοντας τις αναγκαίες επενδύσεις».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, δήλωσε: «Είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε σήμερα την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Η σημερινή επίσκεψη της Κας Simson, την οποία ευχαριστούμε θερμά, έρχεται να επιβεβαιώσει, εν μέσω δύσκολων συνθηκών, τον ρόλο του ΔΕΣΦΑ και των υποδομών του ως πυλώνα σταθερότητας και ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτή, η προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης (FSU) στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποδομές που σχεδιάζονται, θα ενισχύσει την ευελιξία του συστήματος, επιτρέποντας την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Όλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με το σχέδιο REPowerEU και τη νέα ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis