home design 800x400

2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου: Πώς έμαθαν να διαχειρίζονται την ποικιλομορφία στην τάξη

Εξάλειψη ρατσιστικών στερεοτύπων των γονέων και κοινωνική ενσωμάτωση μειονεκτουσών ομάδων

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για τον εκπαιδευτικό να διαχειριστεί τη διαφορετικότητα μέσα στην τάξη του; Στις μέρες μας, πιο επίκαιρο από ποτέ το πρόγραμμα Erasmus+ που εκπονεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, που υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνα Κατσαλούλη, Βασιλική Κόντα, Κατερίνα Κονίδα, Στυλιανή Μπακάλη και Στέλλα Σοφοκλέους.

Μιλήσαμε με την διευθύντρια του σχολείου Κωνσταντίνα Κατσαλούλη για το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο σχολείο της, για την διαχείριση της πολυμορφίας μέσα και έξω απ’ τη σχολική τάξη, για την εμπειρία στο εξωτερικό, για τις δεξιότητες που αναπτύσσουν οι μαθητές αναφορικά με την συναισθηματική νοημοσύνη και τη διαπολιτισμική συνείδηση, αλλά και για το όραμα των εκπαιδευτικών για το σχολείο τους.

Ερώτηση: Πώς προέκυψε η εκπόνηση του παραπάνω προγράμματος;

Απάντηση: Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάπτυξης  του σχολείου μας με τίτλο  “Διαχειριζόμαστε την ποικιλομορφία στην τάξη, συμβάλλουμε στη συνοχή της Ευρώπης” προέκυψε από την ανάγκη του σχολείου μας να διαχειρίζεται τη διαφορετικότητα, να ενδυναμώνει τις μειονεκτούσες ομάδες και να τους προσφέρει ίσες ευκαιρίες.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο κύριος σκοπός του προγράμματος; Tι οραματίζεστε;

Απάντηση: Ο κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η ετοιμότητα των εκπαιδευτικών στη διαχείριση της πολυμορφίας μέσα και έξω απ’ τη σχολική τάξη. Αποκτώντας νέες γνώσεις, μεθόδους και εργαλεία, ώστε να ανταπεξέλθουμε στη διαχείριση ενός πολυπολιτισμικού σχολείου χωρίς συγκρούσεις. Επίσης, να βοηθήσουμε στην εξάλειψη ρατσιστικών στερεοτύπων των γονέων, όπως και στην κοινωνική ενσωμάτωση μειονεκτουσών ομάδων. Οραματιζόμαστε ένα σχολείο για όλους τους μαθητές, πρότυπο ενσωμάτωσης και αποδοχής, ανοιχτό στην κοινωνία, με ευτυχείς εκπαιδευτικούς και ευτυχείς μαθητές, ισορροπημένους αυριανούς πολίτες των μελλοντικών συνεκτικών κοινωνιών της Ευρώπης.

Ερώτηση: Το πρόγραμμα περιελάβανε δυο σεμινάρια στο εξωτερικό με πολύτιμη γνώση και εμπειρία. Πώς θα τα αξιοποιήσετε;

Απάντηση: Πράγματι, η δραστηριότητα κινητικότητας στη Φλωρεντία της Ιταλίας, το καλοκαίρι του 2021 περιλάμβανε δύο σεμινάρια. Η ευρωπαϊκή εμπειρία, που αποκτήθηκε μέσω της επικοινωνίας μας με Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς ήταν ιδιαιτέρως ωφέλιμη. Όσον αφορά στην αξιοποίηση, θα αναφέρω ότι αρχικά ενημερώθηκαν οι εκπαιδευτικοί των 2ου και 5ου δημοτικών σχολείων και άρχισε η εφαρμογή στην τάξη. Ακολούθησαν διάχυση της αποκτηθείσας γνώσης  προς τους υπόλοιπους  εκπαιδευτικούς του  νομού μας, ενημέρωση  στον τοπικό τύπο, αναρτήσεις στο διαδίκτυο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το επιμορφωτικό υλικό, όπως και τα αποτελέσματα εφαρμογής του, θα είναι προσβάσιμα σε μόνιμη βάση στο blog-ηλεκτρονικό φάκελο, και στις πλατφόρμες Erasmus+ και EPALE. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, που εφαρμόζουν τη νέα γνώση, έχουν αρχίσει να παρατηρούν πως οι μαθητές δείχνουν ενδιαφέρον, ενεργοποιούνται ακόμα και αυτοί που ήταν ως τώρα διστακτικοί και ευελπιστούμε σε πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ερώτηση: Ποιους αφορά ο αντίκτυπος του σχεδίου σας;

Απάντηση: Ο αντίκτυπος του Σχεδίου μας αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολικού συγκροτήματος, τους μαθητές, τους γονείς και την τοπική κοινωνία. Οι εκπαιδευτικοί αποκτούν τα εφόδια εκείνα, που θα τους επιτρέψουν να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση στο σχολείο και να διαφοροποιήσουν στερεότυπες αντιλήψεις. Επίσης, θα τους δώσουν νέα ώθηση να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης και διαπολιτισμική συνείδηση. Τέλος, οι γονείς καθώς και η τοπική κοινωνία θα αντιμετωπίσουν θετικά την αλλαγή κλίματος του σχολείου απέναντι στη διαφορετικότητα.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι τελικές προσδοκίες σας;

Απάντηση: Προσδοκούμε ότι τα οφέλη θα είναι μακροπρόθεσμα όσον αφορά στις αντιλήψεις, στις στάσεις και στη συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων απέναντι στους μειονεκτούντες μαθητές. Ευελπιστούμε στην πραγματοποίηση του οράματός μας για ένα σχολείο, που θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και θα προετοιμάζει τους αυριανούς πολίτες μιας δημοκρατικής Ευρώπης.

Κωδικός έργου: 2020-1-EL01-KA101-078227

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

Exit mobile version