home design 800x400

home design 1170Χ320

Είπαμε – ξείπαμε για το φυσικό περιβάλλον;

Πουλάς: Να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία της περιοχής του υδροβιότοπου και του οικοσυστήματος γενικότερα της περιοχής του Ναυπλίου

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Είπαμε – ξείπαμε για το φυσικό περιβάλλον;
Πουλιά στον Υγροβιότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου

Η πρόσφατη παράνομη ρίψη βοθρολυμμάτων, αλλά και η καθημερινή υποβάθμιση του υγροβιότοπου Ναυπλίου- Νέας Κίου με την χρήση γκρέϊντερ για το «στρώσιμο» της παραλίας κλπ, επιτάσσει την άμεση μελέτη προστασίας του κι όχι τα συνήθη ευχολόγια.  Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργεια, ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς ζητά άμεσα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια του υδροβιότοπου.

Συγκεκριμένα αναφέρει στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα:

«Στο παραλιακό μέτωπο μεταξύ Ναυπλίου και Νέας Κίου υπάρχει ένας από τους σημαντικότερους υδροβιοτόπους της Ανατολικής Πελοποννήσου που εκτείνεται σε μήκος περίπου 5 χλμ από την κωμόπολη της Νέας Κίου μέχρι το λιμάνι του Ναυπλίου.

Ο υδροβιότοπος  αποτελεί καταφύγιο για δεκάδες είδη ενδημικών αλλά και  μεταναστευτικών πτηνών. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 180 είδη πουλιών σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Δυστυχώς, ο υδροβιότοπος  δεν  διέπεται από κάποιο νομικό  καθεστώς προστασίας παρά  μόνο ένα τμήμα του διαθέτει νομικό πλαίσιο προστασίας βάσει του ΦΕΚ 396/Δ/8-6-99 (άρθρο 3, παρ.Ζ) ως Ζ.Ο.Ε.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2021 ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς επισκέφθηκε την Αργολίδα και τον υδροβιότοπο και ανέφερε πως θα δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες  ώστε να προστατευθεί και να γίνει επισκέψιμος. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Θα ετοιμάσουμε σχέδιο για το πως θα καθαρίσουμε, θα διαφυλάξουμε, θα αναδείξουμε αυτά τα οικοσυστήματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά, θα βάλουμε ορνιθοπαρατηρητήρια, θα μελετήσουμε να δούμε που μπορούμε να βάλουμε περιπατητικές διαδρομές, όπου μπορούμε και ποδηλατόδρομο και να προσελκύσουμε τουρίστες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Όμως έχουν περάσει ήδη τέσσερις μήνες και ουδεμία ενέργεια έχει γίνει για την προστασία και την ανάδειξη  του υδροβιότοπου. Ο υδροβιότοπος παραμένει απροστάτευτος, χωρίς καμία επιτήρηση και χωρίς έστω την απαιτούμενη σήμανση.

Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού, όπως διαβάζουμε και σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, είναι να δέχεται πολλές εξωγενείς παρεμβάσεις,  όπως η παράνομη βόσκηση που θέτει σε κίνδυνο τις φωλιές των πτηνών στην περιοχή και την χλωρίδα του υδροβιότοπου.

Αποκορύφωμα της έλλειψης προστασίας είναι το περιστατικό που συνέβη την Δευτέρα 04/04/2022, από το οποίο είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες που δείχνουν παράνομη εναπόθεση σε σημείο του υδροβιότοπου  μεγάλης ποσότητας  αστικών λυμάτων με έντονη δυσοσμία.

Επειδή τα λόγια και οι υποσχέσεις δεν αρκούν για  να προστατεύσουν τον υδροβιότοπο και το γενικότερο πολύ σημαντικό οικοσύστημα  της περιοχής, που σήμερα βρίσκεται εκτεθειμένο και απροστάτευτο σε κάθε είδους εξωγενή παρέμβαση.

Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία της περιοχής του υδροβιότοπου και του οικοσυστήματος γενικότερα της περιοχής του Ναυπλίου, έναντι των εξωγενών παρεμβάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της πανίδας και της χλωρίδας και οδηγούν σε ανεξέλεγκτες περιβαλλοντικές καταστροφές όπως αυτή που σημειώθηκε την Δευτέρα 04/04/2022;»

Σχόλια