home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Πουλάς: Για να υπάρξει ισχυρή αγροτική οικονομία χρειάζεται ενωμένο και ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα

Τι είπε ο βουλευτής στην 1η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Ανδρέας Πουλάς

Στην 1η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών παρευρέθηκε ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς, όπου στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα στην 1η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που αποτελεί την αφετηρία της ανασυγκρότησης του Συνεταιριστικού Κινήματος της χώρας μας.

Είναι γνωστό το σύνθημα, αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, αλλά αυτό αποτέλεσε την πραγματικότητα για αρκετά χρόνια στις σχέσεις πολιτείας και αγροτών. Η εμπειρία της μη συμμετοχής των εκπροσώπων των αγροτών στα μέτρα για την πανδημία καθώς και στην διαβούλευση για την ΚΑΠ 2021-27 και τώρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία από σήμερα πρέπει να αποτελεί παρελθόν. Η θεσμική εκπροσώπηση των αγροτών της χώρας με την ΕΘΕΑΣ αναλαμβάνει να καλύψει αυτό το κενό που ζημιώνει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε σε αυτό το ρόλο για το καλό των αγροτών, της υπαίθρου και της χώρας.

Μετά την κατάργηση του από την προηγούμενη κυβέρνηση η επαναλειτουργία του κορυφαίου οργάνου των συνεταιρισμένων αγροτών αποτελεί μία αδιαμφισβήτητα πολύ θετική εξέλιξηκαι γίνεται σε μία πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο.

Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις και οι αγρότες αναζητούν και χρειάζονται άμεσα λύσεις και απαντήσεις. Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας καίνε κυριολεκτικά τον αγροτικό κόσμο της χώρας και έχουν προκαλέσει ένα τσουνάμι από αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στις ζωοτροφές καθιστώντας τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες.

Επίσης, η πανδημία και η πρωτοφανής αύξηση του πληθωρισμού έχει επηρεάσει σημαντικά τους Έλληνες παραγωγούς και έχει συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους.

Επιπλέον, δυσμενείς επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών έχουν και οι ζημιές που προκαλούνται στην παραγωγή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται πλέον όλο και πιο συχνά λόγω της κλιματικής κρίσης.

Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη έλλειψη σε λιπάσματα και ζωοτροφές και έχει φέρει στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφικής επάρκειας για ολόκληρο τον πλανήτη και για τη χώρα μας, καθώς και τη τεράστια σημασία και αξία της τοπικής παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά αδυνατεί να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα, με αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα και πάντα με καθυστέρηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών, πελαγοδρομεί με βήματα μπρος πίσω και δείχνει ότι δεν μπορεί να χαράξει ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε βαθιά την πεποίθηση ότι για να υπάρξει ισχυρή αγροτική οικονομία χρειάζεται ενωμένο και ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα που να αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα και να διεκδικεί λύσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ, του κορυφαίου οργάνου των συνεταιρισμένων αγροτών πρέπει να συμμετέχουν σε όλα τα όργανα σχεδιασμού και χάραξης αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επίσης είναι αυτονόητη η συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ στα Διοικητικά Συμβούλια του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ που σήμερα δεν υπάρχει.

Προκειμένου να μπορέσει η ΕΘΕΑΣ να ανταποκριθεί στην αποστολή της ως εκπρόσωπος των αγροτών και ως σύμβουλος της Πολιτείας θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την ανάλογη στελέχωσή της και τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την αποτελεσματική λειτουργία της χωρίς εξαρτήσεις.

Τώρα που παύει να υπάρχει η εκκρεμότητα εκλογής του κορυφαίου οργάνου εκπροσώπησης των αγροτών είναι η ώρα να ξεκινήσει επιτέλους ο διάλογος για τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας μέσα σε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμου οραματισμού και σχεδιασμού. Σε αυτή τη διαδικασία του διαλόγου θα δοθεί η ευκαιρία στους φορείς των αγροτών, σε εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αλλά και στα άλλα κόμματα να καταθέσουμε τις εξειδικευμένες προτάσεις μας για την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα της χώρας και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την πράσινη ανάπτυξη.

Από τις επαφές που κάνουμε σε όλη τη χώρα με αγρότες και αγροτικούς φορείς θεωρούμε ότι κορυφαία ζητήματα διαλόγου αποτελούν:

1. Ο προσανατολισμός του αγροδιατροφικού τομέα και η διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τη μεταποίηση

2. Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, η μείωση του κόστους παραγωγής τους και η ένταξή τους στα δίκτυα διακίνησης και εμπορίας

3. Η εξυγίανση της αγοράς που νοσεί βαριά με τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων και την ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου, ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη πληρωμή των αγροτών στην πραγματική αξία των προϊόντων, να παταχθούν στην πράξη και όχι στα λόγια οι ελληνοποιήσεις που αποτελούν μάστιγα για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.

4. Η στήριξη των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών με αλλαγή σελίδας στην συνολική λειτουργία τους, με ενίσχυση του ρόλου τους στην προμήθεια των αγροτικών εφοδίων, στην εμπορία των προϊόντων, στην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών αύξησης της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, με συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των αγροτών σε όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα λήψης των αποφάσεων που τους αφορούν.

5. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με έμφαση στα έργα αποταμίευσης και εξοικονόμησης νερού, στα σχέδια βελτίωσης και τις επενδύσεις και το πρόγραμμα των νέων αγροτών.

6. H βελτίωση των Κανονισμών του ΕΛΓΑ και του θεσμικού πλαισίου του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λειτουργία του ΟΣΔΕ που χρονίζουν και ταλαιπωρούν κάθε χρόνο τους αγρότες.

7. Η παραγωγή και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και κτηνοτροφία με ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, ώστε να είναι αποτελεσματική η προστασία της παραγωγικής γης, των βοσκοτόπων και του περιβάλλοντος.

8. Το πλαίσιο για την απασχόληση εργατών γης που προέρχονται από άλλες χώρες και είναι απολύτως απαραίτητοι για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

9. Η εκπαίδευση των αγροτών, οι νέες τεχνολογίες, η έρευνα, οι έξυπνες πρακτικές, η διασύνδεση των αγροτικών φορέων με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα και οι συμπράξεις και οι συνεργασίες με αγρότες και αγροτικούς φορείς άλλων χωρών.

10. Η αναδιοργάνωση των φορέων σχεδιασμού και υλοποίησης αγροτικής πολιτικής (Υπουργείου, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, ΕΦΕΤ, Περιφερειών, Δήμων), με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού τους, ισχυρή αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες της ιδρυτικής σας συνέλευσης και προσβλέπουμε σε ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία μαζί σας».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis