home design 800x400

home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Πυροβόλα όπλα και αγχέμαχα της Επανάστασης του 1821 μέχρι και την Κυριακή στο Πολεμικό Μουσείο

Επανάσταση 1821

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Ναυπλίου, και τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, στα πλαίσια εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821 αλλά και τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κατάληψη του Παλαμηδίου και εν συνεχεία απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον Τουρκικό ζυγό, διοργανώνει εκδήλωση – έκθεση με τίτλο: «Πυροβόλα όπλα & αγχέμαχα της Ελληνικής επανάστασης του 1821», αποσκοπώντας να βοηθήσει τις νεότερες γενιές να κατανοήσουν την υπέρμετρη προσπάθεια που κατέβαλαν οι προγονοί μας αλλά και την ανιδιοτελή προσφορά ψυχής και σώματος για την κατάκτηση του υψηλού ιδανικού της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, με τα λιγοστά και φτωχά μέσα (όπλα και εξοπλισμό) που διέθεταν.

Στην έκθεση εκτίθενται γνήσια κειμήλια της περιόδου εκείνης και τα μέλη του σκοπευτικού συλλόγου Πατρών, θα είναι παρόντα ώστε να μας κάνουν γνώστες της ιστορίας τους, αλλά και του τρόπου χρήσης τους.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και υλοποιείται στον χώρο του πλέον ιστορικού κτηρίου της πόλης του Ναυπλίου, την πρώτη σχολή Ευελπίδων, αλλά και το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα του τότε Ελληνικού κράτους, που πάλευε να βρει χώρο να σταθεί και να ανασάνει ανάμεσα στις συμπληγάδες των τότε αυτοκρατοριών.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 24 έως 27 Μαρτίου, 09:00 με 19:00 και η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

polemiko mouseio ekthesh afisa 1 1086x1536 1

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Η πιο σημαντική εκπομπή που είδα ποτέ μου στην ελληνική τηλεόραση:
    https://www.skaitv.gr/episode/psuchagogia/1821/2011-01-25-23
    Το “1821” ήταν μια σειρά οκτώ σαρανταπεντάλεπτων ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από τον ΣΚΑΪ από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου του 2011.
    Γυρίστηκε σε πέντε χώρες -την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Είναι η ακριβότερη μέχρι σήμερα σειρά ελληνικού ντοκιμαντέρ. Ήταν μια παραγωγή της εταιρείας “ΑΝΕΜΟΝ” της Ρέας Αποστολίδου και του Γιούρι Αβέρωφ. Απέσπασε τρεις φορές πάνω από τον μέσο όρο τηλεθέασης του ΣΚΑΪ εκείνη την εποχή -σχεδόν ένα εκατομμύριο τηλεθεατές παρακολουθούσαν το “1821” κάθε Τρίτη στις 11 το βράδυ, ποσοστό απλησίαστο για ντοκιμαντέρ, τόσο πριν όσο και μετά. Χλευάστηκε, χαλκεύτηκε και συκοφαντήθηκε όσο καμία άλλη εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση.
    Εγώ προσωπικά όμως κρίνω πως βρίσκεται πολύ κοντά στην ιστορική αλήθεια, χωρίς φτιασίματα, κοσμήματα, φανφάρες, προπαγάνδες. Όποιος ενδιαφέρεται να σχηματίσει μια σφαιρική πρώτη άποψη για την ελληνική εθνογένεση, ας την παρακολουθήσει με προσοχή και στη συνέχεια μπορεί να εμβαθύνει στις πηγές από τις οποίες αντλήθηκε το ιστορικό υλικό.

newsletter banner anagnostis