home design 800Χ400

Ναύπλιο: Πώς ένα παλιό βαγόνι μπορεί να προάγει τον πολιτισμό

Η ποίηση και η λογοτεχνία μέσα από το άλλοτε βαγόνι του ΟΣΕ που δεσπόζει στο Πάρκο.

Η 21η Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως “Παγκόσμια ημέρα ποίησης”. Η αρχική έμπνευση ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού να ανακηρυχθεί η 21η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η πρόταση υπερψηφίστηκε.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της…».

Παγκόσμια ημέρα ποίησης, λοιπόν…

Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού (ΔΟΠΠΑΤ), η Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας (ΕΣΛΑ) και ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» θα γιορτάσουν την ποίηση και τους ποιητές που δεν προσβλέπουν σε προβολή, σε αναγνώριση, σε καταξίωση… γιατί, στην πλειοψηφία τους, οι ποιητές δεν εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και δικτύωσης αλλά δημιουργούν μέσα στο εσωτερικό τους φως την ποίηση… την δημιουργία… την μοναχική κι αστραφτερή…

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 στις 7.00 το απόγευμα στο βαγόνι του Ο.Σ.Ε. που βρίσκεται στον παλιό σταθμό.

Ο ΔΟΠΠΑΤ, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, παραχωρεί το βαγόνι του τραίνου που βρίσκεται στον παλιό σταθμό στην ΕΣΛΑ, για εκδηλώσεις της Ένωσης που θα αναδεικνύουν το λογοτεχνικό έργο στην πόλη μας.

Τ΄ Ανάπλι έχει να παρουσιάσει ποιότητα στους επιστήμονες, στους καλλιτέχνες, στους ιστορικούς, στους λογοτέχνες, στους ποιητές… που γεννήθηκαν, μεγαλούργησαν κι αγάπησαν τούτη τη γης…

Πολλά θα έχουν να θυμηθούν, να μυρίσουν στίχους από ποιητές που έζησαν και ζουν στην ηδονική και ματωμένη πόλη μας, στην «ασπαίρουσα εν τω γίγνεσθαι»…

Τίποτα, όμως, δεν θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου 2022… Ολοκλήρωση σημαίνει τέλος, κι εμείς είμαστε ακόμα στην αρχή… σε αντίθεση με αυτούς τους ιούς και τους πολέμους που σήμερα μας συναντούν σε κάθε μας βήμα αλλά σύντομα ετοιμάζονται να ξεψυχήσουν…

Η εκδήλωση θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.

Ποιητές θα απαγγείλουν ποιήματά τους, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να διαβάσουν ποιήματα της επιλογής τους (δικά τους ή άλλων ποιητών) και θα ακουστεί μελοποιημένη ποίηση από συνθέτες και μουσικούς, τέκνα της πόλης μας…

Οι ποιητές και λογοτέχνες αλλά και όσοι αγαπούν την ποίηση, θα είναι εκεί…

ωδή προς ποιητική συγχορδία
τις νύχτες
στοχεύει ο έρως
του μοναχικού ποιητή
ως μικρός δαίμων
που αρέσκεται στο σκότος
και αγρεύει
την σπάνια λέξη
την φυτεμένη σε φλέβα
σπάνια
ως το μοναχικό κυκλάμινο
που βάφει
τη σχισμή της πέτρας
ή ως ο πασχαλινός κρόκος
που ανταγωνίζεται
το γαλάζιο του ουρανού
τις νύχτες
ο μοναχικός ποιητής
συνθέτει
μελωδικές συγχορδίες
τις νύχτες
που καταυγάζουν
τα φώτα της γιορτής
και μένει πάλι μόνος

19 μαρτίου 2016
θ. σ. σπαντιδέας

Σχόλια

Exit mobile version