Στη Νέα Επίδαυρο παρέστη την Κυριακή 20 Μαρτίου ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Α’ Εθνοσυνέλευση, στον χώρο της αναθηματικής στήλης στην πλατεία Ν. Επιδαύρου, με καταθέσεις στεφάνων και ομιλίες.
Νωρίτερα, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας και επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Ιάκωβο.
Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης παρευρέθη ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ Ι. Μαλτέζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δ. Σχοινοχωρίτης, ο βουλευτής Αργολίδας Α. Πουλάς, οι Δήμαρχοι Αργολίδας και άλλοι καλεσμένοι της Δημοτικής Αρχής Επιδαύρου και του Δημάρχου Τ. Χρόνη.
Ο Γιάννης Γκιόλας ανέφερε στην ομιλία του:
«Χαιρετίζω με υπερηφάνεια και ιδιαίτερη συγκίνηση τη σημερινή εκδήλωση για την επέτειο της 1ης Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, εδώ στη Νέα Επίδαυρο της Αργολίδας, την Πιάδα. Στην κωμόπολη αυτή, όπου πριν 200 χρόνια έλαβε χώρα η πρώτη Συνέλευση Νομοθετικού Σώματος του Νέου Ελληνικού κράτους, η οποία διακήρυξε, εν πρώτοις, την πολιτική του Ύπαρξη και Ανεξαρτησία και προχώρησε στη συγγραφή ενός λιτού, αλλά περιεκτικού κειμένου, του 1ου Συντάγματος της Ελλάδας.
Η ιδιαίτερη σημασία της θέσπισης του ατελούς αυτού καταστατικού Χάρτη της πατρίδας μας, έγκειται στο ότι η σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης έγινε λίγους μήνες μετά την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και ενώ μαίνονταν οι σκληρές μάχες.
Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να τονισθεί είναι ότι κατεγράφη η θέληση των επαναστατημένων Ελλήνων να θεμελιώσουν ένα κράτος Δικαίου στηριζόμενο στο Συνταγματισμό, ως μόνο και αναγκαίο κριτήριο πολιτικής νομιμότητας. Η δεσποτική και απολυταρχική διοίκηση του Οθωμανικού κράτους και οπωσδήποτε οι επιρροές από τον Διαφωτισμό συνέτειναν στην ψήφιση του αποκληθέντος τότε “Προσωρινού Πολιτεύματος” ή “Προσωρινής Διοίκησης” που περιέλαβε ιστορικές και θεμελιώδεις προβλέψεις για την προστασία των ατομικών ελευθεριών, την καθιέρωση της Αντιπροσωπευτικής αρχής και τη διάκριση των Εξουσιών.
Ακόμη, συμπεριέλαβε διαχρονικής και πανανθρώπινης αξίας καταστατικές θέσεις, όπως την κήρυξη της ανεξιθρησκείας, την αναγνώριση της ισότητας των πολιτών απέναντι στο νόμο και την καθιέρωση της ελευθερίας του Τύπου.
Η ουσιαστική, όμως, αξία του Συντάγματος της Επιδαύρου στη χαραυγή του 19ου αιώνα είναι διαχρονική, διότι σε μια περίοδο που ελάχιστα κράτη στον κόσμο διέθεταν γραπτά συντάγματα, ο πρώτος αυτός καταστατικός χάρτης της Ελλάδας σηματοδότησε μια νέα εποχή που αναδυόταν, αυτής των εθνικών κρατών, των πολιτικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.
Στην πρώτη Εθνική Συνέλευση, οι Έλληνες, με ένα βαθιά δημοκρατικό τρόπο και εμπνεόμενοι από τις αρχές της πολιτικής αυτοδιάθεσης και της ατομικής ελευθερίας, έθεσαν τα θεμέλια για ένα ελεύθερο κράτος δικαίου.
Με αυτή τη λαμπρή παρακαταθήκη που κληρονομήσαμε εμείς οι ελεύθεροι Έλληνες συνεχίζουμε να πορευόμαστε και σήμερα γιατί οι αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια δεν σταματούν ποτέ.