home design 800x400

home design 1170Χ320

Επίδαυρος 200 χρόνια μετά

36 δήμαρχοι στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Α’ Εθνοσυνέλευση στη Νέα Επίδαυρο

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

1 σχόλιο στο Επίδαυρος 200 χρόνια μετά
Εκδηλώσεις Α' Εθνοσυνέλευση (9)

Ένα συγκλονιστικό πρώτο διήμερο με αφορμή τα 200 χρόνια από την Πρώτη Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, έλαβε χώρα στη Νέα Επίδαυρο στις 19 και 20 Μαρτίου!

Οι δήμαρχοι των 36 ιστορικών δήμων που συμμετείχαν ως επαρχίες το 1821/22 στις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης, βρέθηκαν πάλι μαζί, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Επιδαύρου, Τάσου Χρόνη στον ίδιο ακριβώς χώρο!

Συγκίνηση, ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες απογόνων των παραστατών και σύγχρονες πολιτικές κρίσεις, εμπεριείχαν οι ολιγόλεπτες τοποθετήσεις των παρευρισκομένων.

Παρόντες οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων από Βόρεια Κυνουρία, Βόρεια Τζουμέρκα, Γορτυνία, Δελφούς, Δυτική Μάνη, Δωρίδα, Ηρωική Νήσο Κάσο, Ηρωική Νήσο Ψαρών, Θέρμο, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, Καμένα Βούρλα, Κόρινθο, Λαμία, Λοκρούς, Νότια Κυνουρία, Νότιο Πήλιο, Ξηρόμερο, Ρήγα Φεραίο, Σκόπελο, Σούλι, Σπέτσες, Τέμπη από τις ιστορικές περιοχές. Δήμαρχοι από Τροιζήνα, Ερμιόνη, Δράμα, Σιντική, Πρέβεζα, Πύργο, Πάτμο, Νικαια – Ρέντη, Βριλησσία,  Πύλο, Συκιώνα, Ευρώτα. Οι περισσότεροι για πρώτη φορά  βρέθηκαν στα ιερά χώματα της Πιάδας και ενθουσιάστηκαν με τον τόπο μας.

Παρόντες ο  εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης, ο εκπρόσωπος του ΠτΒ Βουλευτής ΝΔ κ. Ανδριανός, ο ειδικός σύμβουλος της Κυβέρνησης για θέματα ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους κ. Στεφανής, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Γκιόλας, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ κ. Πουλάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Σχοινοχωρίτης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μαλτέζος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Επιδαύρου κ. Ρουμελιώτης, ο Γ.Γ.  της ΚΕΔΕ κ. Καφαντάρης, ο πρόεδρος, η αντιπρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ.κ. Μαραβέλιας, Γκόγκου και Σπυρίδωνας, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Παπαϊωάννου, σύσσωμο το Δ.Σ. του δικτύου δήμων ΔΕΠΑΝ, εκπρόσωποι των εισαγγελικών και στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Παράλληλα ξεναγήθηκαν στη σπουδαία εικαστική έκθεση η οποία θα συνεχιστεί έως τις 27 Μαρτίου και γίνεται μέσα στην αίθουσα της μόνιμης έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων στην πλατεία Α’ Εθνοσυνέλευσης.

Τις ιδιαίτερες επετειακές εκδηλώσεις σφραγίζει η υπογραφή του Πρωτοκόλλου επανένωσης των ιστορικών δήμων και τα αποκαλυπτήρια μνημείου με ιδιαίτερο συμβολισμό επ’ αφορμή της συνέλευσης για τα 200 χρόνια.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό της αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνική Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και συνδιοργανώνονται από το Δήμο Επιδαύρου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη Βουλή των Ελλήνων.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Το πρώτο ελληνικό σύνταγμα το έγραψε ο Ιταλός φιλέλληνας επαναστάτης Βιντσέντζο Γκαλλίνα που αγνοείται συστηματικά απο το ελληνοκεντρικό μυθολογικό αφήγημα, που καταντάει ανελέητο εθνικιστικό παραλήρημα.
    Ο Βιντσέντζο Γκαλλίνα (Vincenzo Gallina, Ραβέννα Ιταλίας, 1795 – Χαλέπι Συρίας, 1842), ή και Βικέντιος Γκαλλίνα ή Βικέντιος Γαλλίνας, ήταν Ιταλός καρμπονάρος, φιλέλληνας που συμμετείχε στη συγγραφή του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου.

    Είχε έλθει στην Ελλάδα κατά την Επανάσταση του 1821 και συμμετείχε μαζί με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη στη συγγραφή του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας, με τίτλο «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», που ψηφίστηκε την 1 Ιανουαρίου 1822 στην Α’ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου, έχοντας μαζί του κείμενα Ευρωπαϊκών Συνταγμάτων.
    Ο Τόμας Γκόρντον (Thomas Gordon) αναφέρει ότι το Σύνταγμα του 1821 γράφηκε κυρίως από έναν Ιταλό ονόματι Gallina, ενώ ο Ειρηναίος Θείρσιος, δίνει μια περιγραφή του: «ένας τέτοιος» (από τους φιλέλληνες που συμβουλεύονταν οι Έλληνες) «ήταν και ένας Ιταλός ονόματι Γκαλλίνα που είχε φέρει στην Ελλάδα ένα βιβλίο που περιείχε τα πιο μοντέρνα συντάγματα. Ήταν ένας θησαυρός που ο ιδιοκτήτης του δεν τον αποχωριζόταν ποτέ, ένα μαντείο που συμβουλευόταν και με τη βοήθεια του οποίου κατάφεραν να εγκαθιδρύσουν στην Ελλάδα ένα σύστημα που…»
    Ο Νικόλαος Σπηλιάδης συγγραφέας και πολιτικός της νεοσύστατης Ελλάδας που πήρε μέρος σε πολλές εθνοσυνελεύσεις, αναφέρει στα απομνημονεύματά του: «Οι συντάξαντες το σύνταγμα αυτό ήσαν ο Αλεξ. Μαυροκορδάτος, Θ. Νέγρης, Π. Πατρών Γερμανός, Αθ. Κανακάρης, Π. Νοταράς, Ιω. Ορλάνδος, Αναγ. Μοναρχίδης, Π.Σ. Ομηρίδης, Γ. Αινειάν, Δρόσος Μανσώλας, Ιω. Κωλλέτης και Φ. Καραπάνος, ωδηγήθησαν δε εις την σύνταξιν αυτού από τον φιλέλληνα Βικέντιον Γαλλίναν» και σε σημείωση λέγει: «άνευ του Γαλλίνα, οι πλειότεροι νομοθέται δεν ήσαν ικανοί να νομοθετήσωσι διότι εστερούντο τοιούτων γνώσεων πολιτείας, και τις εξ’αυτών ηρώτα ποιόν εκ των δύο σωμάτων είναι ο βασιλεύς, και δυσηρεστείτο διότι έγεινεν ο Μαυροκορδάτος βασιλεύς».
    Το 1835 έλαβε Αργυρό νόμισμα από το κράτος σε αναγνώριση της συνεργασίας του στη σύνταξη του Συντάγματος της Επιδαύρου.